A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Mezőkövesdi Tankerületi Központ által fenntartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei EGYMI intézményeiben

 Mintegy 336 millió forintból fejleszti a Mezőkövesdi Tankerületi Központ a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket ellátó köznevelési intézmények szakmai feltételrendszerét. A projekt célja a családok szerepének erősítése, a társadalmi elfogadás elősegítése, valamint az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok fejlesztése az érintett gyermekek korszerű ellátásának érdekében. Az EFOP-3.1.6-16-2017-00023 számú, „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Mezőkövesdi Tankerületi Központ által fenntartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei EGYMI intézményeiben” című projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósul meg, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény valamennyi feladatellátási helyét érinti.

 

A szakmai fejlesztés részeként a pedagógusok továbbképzéseken illetve tudásmegosztó fórumokon vesznek részt, ahol speciális, a munkájukat segítő eszközökkel, módszerekkel ismerkednek meg. Az intézmények szakmai megújulásra, naprakész információhoz jutásra kapnak támogatást. A szülők és a gyermekek nevelésében érintettek tájékoztató és érzékenyítő napokon vehetnek részt. A képzések, szakmai tapasztalatcserék, programok során szerzett új ismeretek segítik a fogyatékossággal élő gyermekek színvonalasabb, korszerűbb oktatását.

A projekt eredményeként megvalósul legalább 27 szakmai támogató program, több egész napos rendezvény, nyíltnapok, szakmai fórumok és szakmai napok. Kifejezetten SNI tanulók és súlyosan fogyatékos gyermekek számára kifejlesztett terápiás-, kommunikációs, valamint infokommunikációs eszközöket szerzünk be. A projekt befejezéséig a támogatott programokban összesen 360 tanuló, képzésben, átképzésben pedig 81 fő pedagógus vesz részt.

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ a fejlesztéssel a leginkább rászoruló, a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek ellátásának hatékonyságát növeli, és megteremti a korszerű ellátás feltételrendszerét.