Jelentkezik a Varga pincészet – új élmény a gyümölcsös Csabagyöngye

  1. augusztus 12., Badacsonyörs

A hideg tavasz miatt késik Európa, és ezzel együtt hazánk első szürete

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a

Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül

Európa első újbora. Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, hiszen a darazsak és a madarak szeretik megdézsmálni, és az esős időre is

érzékenyen reagál. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű, kiváló fröccsalapanyag, de önmagában

fogyasztva is nagy élmény a kóstolása. Könnyed gyümölcsös stílusa miatt sokak kedvence, de leginkább a fiatalokat, kezdő borivókat lehet

vele elvarázsolni.

„A későinek számító szüret elsősorban a szokatlanul hideg májusnak köszönhető” – nyilatkozta Varga Máté Péter ügyvezető. Majd

hozzátette: „A májusi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal volt alacsonyabb a sokévi átlagánál, ez példátlanul nagy különbség

a korábbi években megszokottakhoz képest. Ennek köszönhető, hogy a tavalyi szürethez viszonyítva idén három héttel később tudjuk csak

elkezdeni a munkálatokat. A másik ok pedig a tavaszi szárazság, hiszen ebben az időszakban lenne a legnagyobb szüksége a szőlőnek a

csapadékra, az elmaradás a virágzás időszakában látszódott meg a legjobban. Tavaly május végére már elvirágzott szinte az összes

szőlőfajta, míg idén ez csak június legelején kezdődött el. A későbbi érés a minőséget nem befolyásolja, de a szőlő mennyisége el

fog maradni az előző évtől.”

 

A hétfőn megkezdett szüretelt mennyiség idén várhatóan 300 ezer kg lesz, amelyet 38 hektárról, több mint 50 termelőtől vásárol meg a

Varga Pincészet. A Csabagyöngye az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.

###

Varga Pincészet Kft. (www.vargabor.hu ( http://www.vargabor.hu/ ))

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár

Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi és Egri borvidékeken vannak. A pincészet 2018-as árbevétele

megközelítette az 5 milliárd forintot, az alkalmazottak száma 186 fő. Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a

legtöbb palackos bort, ami 2018-ban 14 millió volt. Boraik megvásárolhatók szinte az összes üzletláncban.

Díjak, elismerések: A Varga Pincészet fennállása óta idén érte el legnagyobb sikereit rangos külföldi versenyeken; a berlini Wine

Trophy-ról 6 aranyérmet, a párizsi Vinalies Internationales-ről 3 aranyérmet, a brüsszeli Monde Selection 2 nagy arany és 1 aranyérmet

hozhattak haza.

2018-ban az Országos Borverseny legjobb fehérbora díjat nyerte az Aranymetszés Friss Olaszrizling. 2017-ben szintén rangos nemzetközi

megmérettetéseken (Challenge International du Vin, Grand International Wine Award MUNDUS VINI, International Wine and Spirit Competition,

Sélections Mondiales des Vins Canada, Vinalies Internationales), illetve hazai borászati versenyen (VinAgora) összesen 6 arany, 4 ezüstérmet

vehettek át. A Vinagorán az Aranymetszés Olaszrizling nyerte el a legjobb fajtabor címet. A bordeaux-i borversenyen öt éve nem fordult elő,

hogy magyar pincészet három aranyérmet nyerjen. A Greennovációs díj, 2016: „Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése”

című pályázata az Újrahasznosítás kategórián belül lett első. A pincészet palackja prémium, költséghatékony és környezetbarát

kiszerelés, egyedi logóval és saját, jó minőségű rekesszel rendelkezik, a visszaváltást pedig maga a pincészet garantálja.” (forrás:

greennovacio.hu)