Amíről nem szívesen beszélünk – idáig is minden hamvasztásnál fokozott elővigyázatossággal jártak el

Igen , van amiről nem szívesen beszélünk, bár gondolatainkban mégis elkalandozunk.

Tóth Zoltán az Adytum tulajdonosa

A kormány operatív törzse igyekszik úrrá lenni a válsághelyzeten, s számos gyors megelőző intézkedéssel megelőzhetjük az olaszországihoz hasonló tragédiákat. Tóth Zoltánt az Adytum tulajdonosát kérdeztem, hogy a jelenlegi helyzetben változott e a tulajdonában lévő krematóriumok üzemeltetési rendje. Ismerve a miskolci nagyvállalkozót, nem okozott meglepetést amikor elmondta, még a tiszti főorvos által megküldött  előírások, rendelkezések előtt elvégezte az ilyenkor kötelező szigoritásokat. Hozzátéve, hogy ezt megelőzően is elsőrendű szempont volt a fertőzések megelőzése.

Jelenleg még a boncmesterekkel is kapcsolatot tartanak, s minden tűdőgyulladásos betegségben elhunytnál fokozottan ügyelnek a protokoll betartására. Az idáig is természetes volt, hogy a szállításkor dupla réteges csomagolást alkalmaznak és a dolgozókat a legjobb védőfelszereléssekkel látták el. Igazából már jóideje minden hamvasztásnál  a koronagyanús eseteknek megfelelő elővigyázatossággal járnak el.

Az élet velejárója a halál, s akár beszélünk erről akár nem mindannyiunk tisztában vagyunk sorsunk végességével. Tóth Zoltán krematóriumaiban fontos a végtisztesség megadása, a hozzátartozók számíthatnak arra, hogy tragédia esetén is méltóképpen vehessenek búcsút szeretteiktől.  Ám ennek megfelelően ez a szertartás is olyan kockázatokat rejthet mindannyiuk számára, amelynek a kiküszöbölésére már is felkészültek.