Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen járt – gyors vizit az intenziven -azt is megnézte, hogyan készítik az életmentő maszkokat
orbám sátoralja

Hosszú aktív pályafutásom során sok miniszterelnöki látogatáson aszisztáltam újságíróként. Talán valamennyire emlékszem, sőt még a vizitet megelőző procedurákra is.

Amikor Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc jött a szerkesztőségbe, mindegyikőjüket megelőzte az úgynevezett felderítő brigád. Élén egy tűzszerész  felirattal ellátott foxikutyával. Társával egy szépre nőtt német juhásszal teljes egyetértésben bejárták a szerkesztőséget, szimatoltak, s egyetlen íróasztalt se hagytak volna ki a szaglálásból.

Kolléganőim ájuldoztak a cuki kutyusok láttán. A négylábúak hagyták, türték a szerető simogatást, s hálásan csóválták a farkukat. Olyan idili volt a miliő.  Majd megjöttek a szírénázó felvezetők, a rendőrkocsik és a nagy fekete autók, lezárták a teljes Zsolcai kaput, hogy a miniszterelnökök teljes biztonságban jöhessenek fel a szerkesztőségbe. Kollégáim egymás lábát taposva nyomultak utánuk, miközben kattogtak a fotómasinák. Ez most arról jutott eszembe, hogy Orbán Viktor a teljes nyilvánosság kizárásával, szinte magányosan betoppant a Sátoraljaújhelyi kórházba, ahol meglátogatta az intenzív osztályon dolgozókat.

Felvette a maszkot – mondom nekem is ugyanilyenem van – magára öltötte a védőruhát – nekem ilyen nem jutott, de remélem nem is kell – s megkérdezte az orvosokat, bírják e a gyűrődést.  Megnyugtatták, nincs más választásuk. Erre esküdtek fel.

Volt kollégám, a legbennfentesebb elárulta, hogy a miniszterelnök a börtönbe is benézett, ahol a fogvatartottak a  maszkokat készítik. Erről nem láttam képeket, de elhiszem Liszkay Laci barátomnak.

Nos, ha nincs ez a válsághelyzet, ha nem olyan kihaltak lennének az utcák mint egy neutronbomba támadás után, ez a látogatás is másként zajlott volna. Ott lettek volna az újságírók, a fotósok és a tévések. A hír közben felkerült a közösségi oldalakra is és máris posztolni kezdték a különleges eseményt.

A nagy többség jogosan jegyzi meg, nincs szükség ilyen kockázatos helyekre menni. Lám Nagy Brittánia miniszterelnöke is megfertözödött, pedig ő nem is járt az intenzív osztályon.

Nem érdemes kockáztatnia az egészségét, az életét a védekezést irányító operativ törzs főnökének.Írják, hogy tanácsadói lebeszélhették volna az ilyen rizikós helyek látogatásáról. Ide még a foxis, német juhász párost se küldenék be. S nem azért mert még nincsenek rájuk szabott maszkok.