A 2020. május 21-ig magyar nyelven is kitölthető nemzetközi konzultáció címzettjei a személyes minőségükben válaszoló polgárok, betegek és gondozók, valamint a rák megelőzésében, diagnosztizálásában, kezelésében, utógondozásában és kutatásában részt vevő egészségügyi szakemberek és szervezetek.

Amint a felhívás indoklásában áll, az EU-ban évente 3,5 millió embert diagnosztizálnak rákkal, és 1,3 millióan halnak meg a betegségben. A rákos megbetegedések több mint 40%-a megelőzhető. A jelenlegi tendenciák visszafordítása híján a rák vezető halálokká válhat az EU-ban. Az európai rákellenes terv célja, hogy csökkentse a rák által a betegekre, családjukra és az egészségügyi rendszerekre nehezedő terhet. A terv a tagállami erőfeszítéseket támogató, összehangoló és kiegészítő intézkedések révén fogja kezelni a rákkal kapcsolatban a tagállamok között és a tagállamokon belül fennálló egyenlőtlenségeket.

Az Európai Bizottság úgy kívánja kialakítani a tervet, hogy az a betegség teljes ciklusára kiterjedjen, a megelőzéstől és a korai diagnózistól kezdve a kezelésig, valamint a betegek és a túlélők megfelelő életminőségének biztosításáig.

A felhívás oldalán a fejlécben az “EN – English” pontra kattintva a választott nyelv átállítható magyarra is, majd onnan elérhető a részletes kérdőív. Kérik a minél részletesebb kitöltést, hogy minél több véleményt, tapasztalatot, elvárást beépíthessenek az Európai Rákellenes Tervbe.

ITT TALÁLJA AZ EURÓPAI KONZULTÁCIÓT