Nem valószínű, hogy érdemes hosszabb távon alkalmazni az érintéses bankkártyák esetében a tavasszal megemelt limitet, amely szerint ötezer helyett csak 15 ezer forint feletti fizetéskor szükséges megadni a PIN-kódot. Az egészség fokozottabb védelme érdekében született tavaszi jogszabályról mára kiderült, hogy hosszú távon nem feltétlenül jár akkora előnnyel, mint amennyi kellemetlenséget okozhat.

Amikor a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések részeként április közepétől 15 ezer forintra emelte a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét, az egészségügyi szakvéleményekben hangsúlyos helyen szerepelt a különböző tárgyak felületi fertőzöttségének veszélye. Ezért a kormányrendeletnek is az volt a kiemelt célja, hogy minimalizálja a mindennapos vásárlások során a fertőzés veszélyét: a kevesebb érintés kisebb kockázatot jelent.

Bolti határok. Átértékelődött az érintésmentesség a koronavírus-járvány hatására Fotó: Mirkó István

 

– Mivel nem vagyok virológus, nem szeretnék abban a kérdésben egészségügyi szempontból állást foglalni, hogy a felületeken terjesztett kórokozó mennyire veszélyes – fejtette ki kérdésünkre Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője –, de a vírusvédelem ma már egyértelműen a cseppfertőzés elleni védekezésről szól. Így szigorúan banki, biztonsági szempontból nézve hosszú távon, különösen a vírusveszély elmúltával, érdemes lehet megfontolni a PIN-kód használata nélküli tranz­akciós limit lecsökkentését.

A járványvédelmi hatás nem bizonyított, a veszteségek viszont kimutathatók, ha csaló áldozatává válik az ügyfél Fotó: Magyar Nemzet

 

Homa Péter rámutatott: a humán egészségügyi szempontok mellett a kezdetektől kevesebb szó esett arról, hogy a megemelt limit alkalmazása mennyire fokozza a készpénzkímélő fizetéshez kapcsolódó visszaélések esélyét. A 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli fizetési lehetőség alkalmazásával ugyanis egy elveszett vagy ellopott bankkártyáról tranzakciónként sokkal több pénzt lehet elkölteni, mint a hagyományos ötezer forintos korlát mellett.