A Kék-Fehér elnöke, Beni Gantz a Netanjahu-ellenes pártok egyesülésére szólit egy sajtótájékoztatón 2021. január 11. Fotó: Twitter-videó képernyőfotó

ujkelet.live

Beni Gantz védelmi miniszter utasította az Izraeli Védelmi Erőket, hogy készüljön fel az Ukrajnában tartózkodó izraeli polgárok evakuálásának lehetőségére, közölte a hivatala.

A közlemény szerint bármilyen segítség az izraeli hadsereg részéről „a forgatókönyvek és a helyzetértékelések függvénye”.

A védelmi miniszter a nap folyamán biztonsági konzultációkat tartott az ügyben.

Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter szerint Izraelnek el kell kezdenie terveket készíteni egy orosz invázió esetén az ukrajnai zsidók „sürgősségi bevándorlására”.

„Izrael a zsidó nép nemzeti otthona. Ha az ukrajnai zsidó közösséget veszélybe sodorja az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus, azonnali megoldást kell kínálnunk számukra az Izraelbe irányuló sürgősségi bevándorláshoz és a közösségek támogatására a terepen” – írta Sáj Twitteren.

Az események fényében az Arkia Airlines mentőjáratokat ajánl fel az Ukrajnát elhagyni kívánó izraeliek számára.

A járatok hétfőn és kedden indulnak Ukrajnából.

Naftali Bennett miniszterelnök Jáir Lapid külügyminiszterrel, Gantz védelmi miniszterrel, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével, a Nemzetbiztonsági Tanács és a Sabak vezetőjével és a külügyminisztérium képviselőivel szombaton helyzetértékelést tartott, kiemelten foglalkozva a jelenleg Ukrajnában tartózkodó izraeliek kérdésével, azzal a céllal, hogy felgyorsítsák az izraeli polgárok mielőbbi evakuálására irányuló terveket.

Az első, délben tartott találkozó ritka eseménynek számított, mivel a miniszterelnök tartja a szombatot.

Este újabb helyzetértékelésre került sor.

A miniszterelnök szóvivője szerint Bennették úgy döntöttek, fokozzák az Ukrajnára vonatkozó utazási figyelmeztetést, felszólítva az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Emellett mérlegelni fogják a polgári járatok számának növelését az Izrael-Ukrajna útvonalon. Ennek megfelelően párbeszédre kerül sor valamennyi polgári légitársasággal.

Korábban a nap folyamán a külügy egyik vezető tisztviselője azt mondta, hogy Lapid külügyminiszter úgy döntött, hogy a minisztériumot vészhelyzeti munkavégzésre helyezi, az Ukrajna elleni orosz inváziótól való félelem miatt. Az izraeli nagykövetség folytatja a munkát a Kijevben maradó diplomaták teljes csapatával. Lapid beszélt Michael Brodsky izraeli nagykövettel, majd később a többi izraeli nagykövetségi küldöttel is beszél, hogy közvetlen jelentést kapjon a helyzetről.

A magas rangú tisztviselő szerint megerősítik a kijevi konzuli részleget Izraelből küldött dolgozókkal, az izraeliek sürgősségi megkereséseinek feldolgozására, különös tekintettel az útlevelek és úti okmányok kiállítását. Elmondta továbbá, hogy kapcsolatban állnak a zsidó közösséggel.

Az országban körülbelül 150-200 ezer zsidó él. Továbbá Ukrajnában 10-15000 izraeli is él. Már 4500 izraeli regisztrált a nagykövetségen. A külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy ez nem egy mentőlista, hanem arra van, hogy lehetővé tegye a kapcsolatba lépést az izraeliekkel.

Az ukrajnai izraeli képviselők családjait vasárnap szállítják haza Izraelbe.