Van egy címem – ha rántott fiatal denevérre lenne gusztusa – konzervatív vidékiként a bécsiszeletet választottam – egyébként hódít ez a fantázia néven futó gasztrónómia csoda

Vidéki vagyok a javából. Miután átböngészem a legpuccosabb restaurant étlapját és nem találok benne ala carte rántott húst vagy legalább bécsi szeletet már is kedvem szottyan tovább állni. Képes vagyok a társaságomat is fellázítani.

Nos, vasárnap a magyar tenger fővárosában  ennek okán  pórul jártam egy széplaki  csicsás csárdában. Nem is akárhogyan.  Már a limonádét szürcsöltem amikor felfedeztem a rántott fledermaust.  Még a szegényes idegen nyelvtudásommal is valamilyen egér vagy denevérhúsra gyanakodtam. Igazam lett az udvarias felszolgáló elmagyarázta feltehetően a denevér alakúra hasított sertéscombot becézik ebben a formában. Megnyugtatott , nem kínai batment vagy piaci szőrös borzot klopfolnak sertésborda helyett hanem a disznó comját, ami szerinte zsírosabb hasogatják, nyesegetik és a denevér alakú rántani valót becézik ilyen formán. Oké, ideje újítani ám a buksimban már beégette magát a friss denevér képe így ragaszkodtam volna egy bordából vagy akár egy tarjából lelapitott sertéshússal is.  Petrezselymes burgonyával és egy tejfelmentes uborkasalátával.

Sajnálták, ecsetelték micsoda gasztronómiai csodát hagyok ki, de hiába. Konok parasztként távoztam. Hiszen nekem már az is sok ha egy kisvendéglő  ajtajában csak úgy mehetek be az asztalhoz , ha odakisérnek. Nincs kobórlás, tévelygés, a főúr kijelöli azt az asztalt amit szeretnék.

Tényleg a formája olyan mint egy lapított bőregér. Még se ajánlanám most ezt felemlegetni, amikor a Covid járvány elsőszámú gyanúsította éppen egy kínai piacon felszolgált szőrös borzként elhíresült denevér volt.

Egyébként átcsekkoltam a Sándor étterembe, ahol megnyugtattak – náluk a bécsi szelet borjúhúsból készült, az ubisaláta tejfel nélkül sem olcsóbb és a burgonya hemzsegett a petrezselyemtől. S mivel az előző helyen elteltem a bodzás limoval nem voltam szomjas. Erre fel a főúr – mint a menzán kérés nélkül hozta ki a csapvízet. Meg ne fúljak már fizetés előtt.

S akkor nézzük csak meg mi is a fledermaus !

 

“Régiónkban a rántott húsok legismertebbje a Wiener Schnitzel, ami szigorúan száz napnál nem idősebb, pillangóra vágott és finoman (!) klopfolt borjúdiót, frikandót vagy felsált jelent, lisztben, felvert tojásban és száraz császárzsemle reszelt morzsájában hempergetve, hogy azután vajon vagy disznózsíron szigorúan úsztatva, aranybarnára és hullámosra süssék, végül citromszelettel, krumplival és fejes salátával tálalják. A Fledermaus talán még ennél is finomabb, hiszen egy szaftosabb húsrészből készül, amit a sertés hátsó combjának belső feléről metszenek le. Az egyik legkiválóbbat eleddig a ..”