Kommandósok, helikopterek és rajtaütés szállodákon: Befejeződött az izraeli hadsereg Libanonban háborút szimuláló gyakorlata Cipruson 2022-06-02
https://twitter.com/i/status/1532363731262488577

ujkelet.live

Az Izraeli Védelmi Erők sütörtökön befejezte a maga nemében első hadgyakorlatát Cipruson, amely része volt a hadsereg háborús hónapjának (Tüzes Szekerek), és célja a harcok gyakorlása volt Izraeltől távol, hegyvidéki és ismeretlen területen, a háború előkészületei részeként a Hezbollah terrorszervezet ellen Libanon mélyén.

A “Túl a Horizonton” hadgyakorlat szombaton kezdődött, több ezer harcos, köztük kommandósok és ejtőernyősök utaztak Ciprusra. Aviv Kochavi vezérkari főnök és Beni Gantz védelmi miniszter a héten megtekintette a gyakorlatot.

A hadsereg közölte, hogy körülbelül 30 tonna súlyú felszerelést hoztak Ciprusra, beleértve járműveket, kommunikációs berendezéseket és harci felszereléseket. A harcosokat, beleértve a tartalékosokat is, számos rajtaütésre küldték a szigeten. A csapatok csak műhold alapú kommunikációs eszközökkel érintkeztek egymással, egyedül akcióztak, és tűzerőben, megfigyelésben és hírszerzésben segítséget kaptak a légierő helikoptereitől és a haditengerészet hajóitól, amelyek a part közelében várakoztak. Egy “haditengerészeti logisztikai bázis” felszerelésű hajó is elhagyta Izraelt, hogy segítse a szárazföldi erőket.

A harcosok különféle küldetéseken is részt vettek Cipruson, és olyan szituációkkal szembesültek, amelyek a Hezbollah-erők elleni harcot szimulálták. Az erők olyan forgatókönyvekre gyakorlatoztak, melyek sok áldozatot, emberrablást és az országból hozott fontos felszerelések megrongálódásának problémáját vetette fel.

Az erők többek között olyan elhagyott épületeket és szállodákat vettek célba Páfoszon, amelyek rakétairányitó és kilövőhelyeket szimuláltak. A légierő harci helikopterei és szállítóhelikopterei a tűz- és légi támogatásban, míg a haditengerészet hajói és rakétahajói tűzerővel és a tengerből való evakuálásban segítettek.

„Az első kihívás, amelyre felkészültünk, a csapatok összegyűjtése volt” – mondta Ofer Winter dandártábornok, a gyakorlatot vezető 98. ejtőernyős hadosztály parancsnoka. ,,Nagy intenzitással érkeztünk a terepre. Szétosztottuk a csapatokat, és megkezdték a hadműveleteket a kulcsfontosságú területek és olyan jelentős célpontok ellen, amelyeket mi fontosnak tartottunk legyőzni.”

Winter szerint a katonák jelentős távolságban tartották a rajtaütéseket, mely kihívást jelentett „a kapcsolat nélküli munkavégzés képességét illetően”.

A 98. hadosztály csapatai a különleges erők melletti munkát is gyakorolták ismeretlen területen, valamint a váratlan eseményekre való reagálást.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a gyakorlatok célja ,,a csapatok felkészültségének és kompetenciájának javítása az ellenséges területek mélyén végzett műveleti küldetések során”, Libanonra utalva.

A hadsereg szerint a 98. ejtőernyős hadosztály sorköteles és tartalékos csapatai, valamint a légierő egységei és más különleges erők – például a Sajetet 13 elit haditengerészeti egység – vettek részt a ciprusi gyakorlatokon.

A hadsereg tájékoztatása szerint a gyakorlatokat különféle terepen hajtották végre, beleértve a városi és vidéki területeket, hegyvidéki területeket, amelyek hasonlítanak Libanonra.

A gyakorlatok során többek között a sebesült csapatok helikopterrel történő evakuálását is szimulálták, valamint a logisztikai felszerelések ledobását teherszállítókkal.

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoportot, a közel 150 000 rakétájával, amelyek Izrael bárhová eljuthatnak, régóta a legjelentősebb katonai fenyegetésnek tartja az izraeli hadsereg.

Egy közelmúltbeli katonai értékelés szerint az izraeli városokat napi 1500 rakétával támadhatják, és a halálos áldozatok száma gyorsan elérheti a több százat, ha háború törne ki a Hezbollah terrorszervezettel.

A hadsereg szerint egy katonai hadjárat valószínűleg több ezer ember halálát okozná Libanonban, a Hezbollah harcosokat és civileket egyaránt.

A 2006-os második libanoni háborúban a Hezbollah több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli közösségekre, miközben Izrael dél-libanoni célpontokat támadott. A háború 34 napja során 1200 libanoni halt meg (Libanon szerint többségük civil volt; az Izraeli Védelmi Erők szerint legalább a fele harcos), valamint 44 izraeli civil és 121 izraeli katona.

Irán

A légierő kedd este légi manővereket hajtott végre egy nagy távolságra lévő ellenséges államban végrehajtott támadás előkészítéséhez, mintegy száz repülőgép bevonásával, köztük vadászgépekkel, szállító- és üzemanyagtöltő repülőgépekkel.

A repülőgépek a légierő több bázisáról szálltak fel Ciprus felé a Földközi-tengeren. A kiképzésre a Tüzes Szekerek hadgyakorlat végén került sor.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdai közleménye szerint a gyakorlat „nagy távolságú repülést, légi utántöltést és távoli célpontok csapását” foglalta magában, szimulálva az iráni nukleáris létesítmények elleni légicsapásokat.

A 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatéréssel kapcsolatos növekvő bizonytalanság fényében, az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt évben fokozta erőfeszítéseiket a teheráni nukleáris létesítmények elleni hiteles katonai fenyegetés előkészítésére.

A védelmi tisztviselők úgy becsülik, hogy az Izraeli Légierő még korai stádiumában lévő csapási terveinek egyes részei rövid időn belül elkészülhetnek, míg mások több mint egy évet igényelnek, mire teljesen végrehajthatóvá válnak.

Azon túl, hogy a légierőnek meg kell találnia a módját a mélyen a föld alatt lévő iráni létesítmények elleni csapáshoz, melyek speciális lőszereket és taktikát igényelnek, az egyre kifinomultabb iráni légvédelemmel is meg kell küzdenie egy ilyen támadás végrehajtásához. A légierőnek arra is fel kell készülnie, hogy Irán és szövetségesei az egész térségben várhatóan megtorlással élnek Izrael ellen.

A 13-as csatorna két hete arról számolt be, hogy az Egyesült Államok légiereje is részt vesz az Irán elleni támadást szimuláló gyakorlaton, és a légi utántöltő gépeivel fogja feltankolni a “támadásra” tartó izraeli vadászgépeket. Az Izraeli Védelmi Erők ezt nem erősítette meg, míg a CENTCOM és a Pentagon cáfolták a riportot.

A június 3-án záruló Tüzes Szekerek az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlata, egyszerre több fronton kirobbanó hirtelen eseményekkel foglalkozva, az Irán által támogatott libanoni Hezbollah elleni harcra összpontosítva.

Katonai tisztviselők szerint a gyakorlatok célja a csapatok és a vezérkar több fronton való háborúra való felkészültségének és készenlétének növelése, valamint más sürgősségi szervezetekkel, helyi hatóságokkal és kormányzati minisztériumokkal való koordináció volt.