Elnöki levél – Kocsi Ilona számvetése

 

Túl vagyunk a tavaszi küldöttgyűlésen. Másodjára sikerült, az elsőn nem voltunk elegen. Ez elvileg gond, a gyakorlatban azonban most jól jött, mert különben a könyvvizsgáló véleménye nélkül fogadtuk volna el a tavalyi pénzügyi beszámolót. Jogilag rendben lett volna, ám ez így megnyugtatóbb: a beszámoló már a NAV-nál van. Ez volt az utolsó közös munkánk az eddigi könyvelővel, június 15-vel megválunk egymástól. Nem részletezném az elmúlt egy hónap stresszes napjait – könyvelőnk magán gondjai erősen befolyásolták munkája minőségét, pontosságát –, de ezek világossá tették, más könyvelővel kell folytatnunk.

A küldöttgyűlés és az elnökségi ülés legfőbb témája az új vezetőség első évének értékelése volt. 2021. május 29-én választott meg bennünket az akkori küldöttgyűlés, itt az ideje a számvetésnek, számadásnak.

Tavaly júniusban nagy tempóban kezdtünk dolgozni. 2021. első féléve még a Covid-járvány jegyében telt el, nem voltak programok, a tagdíjfizetési kedv is elmaradt a korábbiaktól. A feladat a korábbi, csökkenő trend megállítása, a Sajtóház újbóli megnyitása, programokkal, új lehetőséggel. Mindkettőt teljesítettük. Tagdíjamnesztiát hirdettünk, aminek eredményeként majd’ 150 régi tagunk visszatért. Bevezettük a Szerda esték a MÚOSZ-ban programsorozatot, vagyis hetente van egy fix nap, amikor biztosan van valamilyen program a Sajtóházban. Mindezek eredményeként a 2021. évi tagdíjat 2546 kollégánk fizette be (2020-ban 2515-en). Persze, hogy tartós lesz-e ez a trend, az majd az idén, jövőre derül ki igazán. Ráadásul jövőre jó lenne kicsivel emelni a tagdíjat. Tudom, hogy ez rosszul hangzik, sokaknak gondot is jelent, de gondoljátok meg: több mint 10 éve nem emeltünk díjat, miközben a költségeink folyamatosan nőttek.  Ígérjük, aki emiatt maradna ki a MÚOSZ-ból, annak segíteni fogunk. Akinek viszont belefér a költségvetésébe az évi + 2 ezer Ft, az segítse ezzel is a szövetséget. (Figyelem!  Ez még csak az én ötletem, nem biztos, hogy mások is támogatják… )

Az egyik legfőbb eredményünk, hogy újraindítottuk az újságíró iskolát, két csoportban, az igényekhez igazodva rövidebb időtartamban, rádió-televíziós és online újságírás tematikával. Terveink szerint ezt ősszel folytatjuk és ezentúl minden évben, tavaszi, őszi kurzussal.  A fotós iskola a korábbi magas színvonalon működik tovább. Némi kihagyás után meg tudtuk tartani a sajtónapi ünnepséget, amelyhez egy remek fotókiállítást is kapcsoltunk. A sajtófotó-díjátadást, kiállítást tavaly már megtartottuk, akárcsak az idén. Ráadásul ebben az évben már 40 éves évfordulót ünnepelhetett ez az esemény, amihez külön kiállítás dukált.

A MÚOSZ Nagydíját Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke adta át Balogh Zoltánnak, az MTI/MTVA fotóriporterének
A MÚOSZ Nagydíját Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke adta át Balogh Zoltánnak, az MTI/MTVA fotóriporterének

Az idén beindítottuk a hírhamisítás elleni előadás-sorozatunkat, amihez több mint 50 vállalat támogatását is megnyertük. A külső források feltárása fontos a működés finanszírozásához, ezért jó lenne folytatni. Jó lenne pályázatokon indulni, s nyerni. Ha bárki segíteni tud e munkában, örömmel vennénk. Egyelőre nem sikerült bekapcsolódnunk a külföldi pályázatokba. Ha egyszer megtörnénk e rossz trendet, utána ez is könnyebben menne… Új kezdeményezés, hogy minden hónap első keddjén együtt kávézunk a MÚOSZ-ban. A kötetlen beszélgetés jó alkalom új ötletek felvetésére.

Előadássorozat a hírhamisításról

Az újdonságaink közé tartozik, hogy idén június 8-án megszervezzük az I. MÚOSZ Könyvnapot, 16 szerző vállalta, hogy elhozza, bemutatja új könyvét. Ha ez sikerül – és miért ne sikerülne? –, mostantól minden évben egyszer együtt ünnepelhetjük újságíró-író tagjainkat. Tervezzük a MÚOSZ Szalon beindítását – ez a titkárságon lévő kávézóban lenne, tehát amolyan „rétegprogram” –, de szó van népszerűbb művészek meghívásáról is, nagyobb közönséggel. E programnak még nincs neve, de majd az is lesz.

És ami még lényeges: ősztől havonta egy programmal jelentkeznénk, amelynek témája a sajtószabadság, a sokszínű tájékoztatás. Szervezője, házigazdája Rózsa Péter. Szívesen veszünk ötleteket, javaslatokat, miként valósítsuk ezt meg (szerk@muosz.hu). Jó lenne, nem a szokványos előadás-formát választani, hanem valami mást. Például konkrét történetek sorjázhatnának egymás után, hogy a papíron létező sajtószabadság valóságáról adhassunk számot. De ennél jobb megoldás is lehetséges…

Itt a nyár, így június közepétől mi is kisebb tempóra kapcsolunk. Augusztus 1-19 között a személyes ügyintézés is szünetel. Minden kedves tagunkat jó pihenést, kellemes kikapcsolódást kívánunk.

Budapest, 2022. június 2.

Kocsi Ilona elnök