Bükki erdőtűz – cél az élőhelyek helyreállítása

 

A jávorkúti tüzet sikerült megfékezni, de az aszály tovább tombol, ezért erdőterületen tüzet gyújtani továbbra is tilos! A kár felszámolásának előkészületeit megkezdte az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakszemélyzete. A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is. A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok
hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb
feladata. Ez a károsodott faanyag kitermelését és elszállítását, a természetes úton megújulásra képes fiatal csemeték tőrevágását, valamint a  termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést, azaz csemeteültetést jelent a gyakorlatban – tájékoztatott Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

A munkák elvégzése, az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat, de az élet nem áll meg, az erdő megújul. A további tűzesetek megelőzésére a továbbiakban is nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai fokozottan ellenőrzik az életbe lépett tűzgyújtási tilalom betartását, amely a kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Az erdőgazdaság emellett tisztelettel kéri a dohányzókat, hogy fokozott figyelemmel oltsák el a cigarettacsikket, s lehetőleg zárható hamutartót használjanak. Amennyiben füstöt, tüzet észlelnek erdőterületen ebben a veszélyeztetett időszakban, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot. A károsodott faegyedek kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek, a lábon álló odvas fák, égett facsonkok baleset- és életveszélyesek lehetnek.

————————————————————

Erdőtűz volt a Bükkben a múlt hétvégén

Lángolt a Bükk-fennsík egy része a múlt hét végén. Tudtuk, hogy a régió csaknem valamennyi tűzoltóságától érkezett segítség, hogy harcba szálljanak a több hektáron fellobbanó, parázsló erdőtűzzel. Amikor a televízióban nézzük a görögországi, a szibériai, az ausztráliai és a kaliforniai erdőtüzeket, elborzongunk, de nem hisszük el, hogy mindez nálunk is bekövetkezhet.

Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese elmondta: a károk felmérése és a tűz okának kiderítése még folyamatban van. Egy biztos, hogy kb. félszáz hektáron feketéllik az avar; az őshonos, lombos erdőfelújítások, a középkorú lucfenyvesek, de még a százhúsz éves bükkösök is károsodtak.

Vajon meg lehet-e akadályozni az ilyen katasztrófákat olyan területeken, amelyek távol esnek az emberjárta utaktól, lakott településektől?

Emlékezetemben él, hogy vagy két évtizede egy Ózd mellett élő tűzoltó távirányítású kamerás repülőmodellekkel pásztázta az erdőt. Hogy végül soha semmikor nem lelt illegális tűzrakókra, igazolta a munkája eredményességét. Most, hogy már sasszemű drónokkal is pásztázhatjuk a távoli fenyveseket, ideje lenne ezeket a repülő szerkezeteket ilyen békés célokra is alkalmazni.

Tudni kell, hogy a régióban nem ez volt az első ilyen katasztrófa: a Csereháton, a Bódva völgyében és Sajó mentén is több erdőfelújítás vált a lángok martalékává, vélhetően a felelőtlen emberi tevékenység miatt.

S nincs az a biztosítás, nincsen az a pénz, amely az ilyen károkat semmissé tehetné.

Bizonyára sokakat érdekel, hogyan észlelték a Jávorkúti erdőségből gomolygó füstöt. Állítólag turisták, az arra járó civilek az erdészekkel egyszerre riasztották az állami tűzoltóságot. Tűzivízcsap vagy tározó messze környéken nincs, és a tűzoltóautók is csak a számukra járható utakon tudták a lángoló erdőt megközelíteni, egyébként gyalogosan, kéziszerszámokkal, háti permetezőkkel, lapátokkal igyekeztek az erdészekkel együtt megfékezni a lángokat.

Ki kell emelni, hogy a tűzoltókon, erdészeken kívül rengeteg környékbeli bükki lakos, civil, önkéntes tűzoltó segített az oltásban. Ők voltak, akik órákon át lapátokkal oltották a parázsló erdőt, és akadályozták a tűz terjedését. Nehezítette a helyzetüket, hogy változó volt a széljárás, szinte minden irányból útját kellett állni a lángoknak a gomolygó füstben.

Szerencsére éjjel egy óra környékén, s majd hajnali fél öt tájban az esőisten megszánta az oltásban résztvevőket és kiadós, 15-20 milliméter csapadékkal terítette be az erdőt.

Közben még a szakmában jártas tűzoltókkal is beszéltem. Szerintük tuti tipp nincsen az ilyen katasztrófák megelőzésére.  A klímaváltozástól függetlenül számíthatunk még több ilyen nem kívánatos eseményre. A lényeg: tüzet gyújtani felelőtlenül nem szabad, különösen ilyen és ehhez hasonló időjárási körülmények között.