Vaskardok: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű üzenetben közölte a Gázai övezet északi részének lakóival, hogy 10 és 16 óra között evakuációs folyosók segítségével költözzenek át az enklávé déli részére.

„Ha törődsz magaddal és a szeretteiddel, menj délre az utasításoknak megfelelően” – olvasható a katonaság utasításában. ,,Biztos lehetsz benne, hogy a Hamász vezetői gondoskodnak magukról, és fedezékbe bújnak a térségben zajló csapások elől”.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Izrael arra irányuló tervét, hogy több mint egymillió embert evakuáljanak Gáza északi részéről egyetlen nap alatt, „abszolút lehetetlen végrehajtani”.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel közölte: ,,Nagyra értékeljük, hogy több száz lakos hallgatott felhívásunkra és elhagyta a területet, ők megértik, hogy a Hamász saját túlélésükre használja őket… A Hamász ideges a gázai polgári evakuálás miatt, mert az leleplezi katonai rendszereit, és nem lesz élő pajzsuk.”

,,A Hamász azt akarja, hogy civilek haljanak meg, hogy közvetíthesse a világnak, mi továbbra is erőteljes és jelentős támadásokat folytatunk, és veszélyben lesznek azok, akik nem költöznek át délre”.

,,Felkészítjük az erőket a következő fázisokra” – tette hozzá. ,,A Hamász szervezet legyőzésével ez a szervezet nem fogja katonailag és politikailag irányítani Gázát”.

Déli aréna: Az izraeli hadsereg dróncsapással megölte Ali Qadhit, a Nukba-egység századparancsnokát. Ő vezette a múlt szombati dél-izraeli közösségek elleni gyilkos támadások egyikét.

Qadhit Izrael 2005-ben tartóztatta le izraeli civilek elrablása és meggyilkolása miatt, és a 2011-es Salit-alku részeként szabadon engedték a Gázai övezetbe.

  • Gilád Salit volt izraeli katonát 2006. júniusa és 2011. októbere között tartották fogva Gázában. A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

Egy másik videón a haditengerészet Sznafir egysége október 7-én megöli a Hamász terroristáit, akik a Gázai övezetből a tengeren keresztül próbálnak beszivárogni Izraelbe.

Rakétázás: Szderotra négy rakétát küldtek délelőtt Gázából. Sérülés nem történt, viszont károk keletkeztek.

Délben aktiválódtak a szirénák Askelonban illetve Tel Aviv területén. A támadásért a Hamász vállalta a felelősséget.

Később a gázai határhoz közeli Nirimben négyen megsérültek egy aknavetőgránátos támadás következtében.

Irányított páncéltörő rakétatámadásról számoltak délután, mely Eskol régiót célozta és megsebesített legalább egy személyt. Az izraeli hadsereg dróncsapást mért a rakétát indító sejtre.

Északi aréna: A libanoni határ közelében megszólaló szirénák röviddel délután 1 után téves riasztásnak bizonyultak.

Júdea és Szamária: A múlt szombati mészárlás óta az izraeli csapatok 280 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, köztük 157 a Hamászhoz köthető.

Csak tegnap este 25 hamászost tartóztatottak le, köztük két magas rangú tagot a szamáriai Sechemben (Palesztin Hatóság területe).

Az elmúlt napokban több összecsapás is volt a területen az izraeli katonák és palesztinok között. A hadsereg szerint legalább 10 terrortámadási kísérlet történt.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint október 7-e óta legalább 54 palesztint öltek meg az izraeli erők Júdea és Szamáriában.

Hagari szombat reggeli nyilatkozatában arra sürgette az izraeli telepeseket, hogy ,,ne avatkozzanak be a terrorelhárító erőfeszítésekbe”, hangsúlyozva, hogy Izrael biztonságáért ,,egyedül a hadsereg a felelős”.

Foglyok: A hadsereg eddig 120 családot értesített arról, hogy szeretteiket elrabolták és Gázába hurcolták.

  • Emlékeztető: A Hamász birtokában van a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai, valamint túszként tart foglyul két izraeli polgárt, Avera Mengisztut és Hisam al-Szajedet, akik 2014-ben illetve 2015-ben szabad akaratukból mentek be a Gázai övezetbe.

Az eltűntek és fogvatartottak családjait képviselő fórum szombaton közölte, hogy továbbították szeretteik egészségügyi adatait és gyógyszereiket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának.

Tegnap a Bizottság megismételte, hogy megpróbál kapcsolatba kerülni a becslések szerint 150-200 tússzal. A foglyok között idősek és gyerekek is vannak.

Adatok: A meggyilkoltak száma a háború kezdete óta Izraelben több mint 1400, közülük 264 katona, a sérülteké pedig 3526, közülük 355 van jelenleg kórházban.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium 1900 halottról és 7696 sérültről számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.