Avi/ujkelet.live

Vaskardok-77. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap délután 1-kor került sor, az ország déli és középső területeit célozta, sérülés nem történt.

139: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 139-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 21 éves Sáj Ajeli hadnagy Askelonból a Bahad 1 tisztképző iskola Gefen zászlóaljának kadétja volt. A 31 éves Tal Sua tartalékos főtörzsőrmester Beersevából a Harcmérnöki Hadtest 7071. zászlóaljában szolgált.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte, hogy az ideiglenes tűzszünet december 1-jei vége óta a hadsereg több mint 2000 Hamász-operatívot ölt meg csapásokkal és szárazföldi harcok során.

Ezzel a hadsereg becslése szerint a Gázai övezetben a háború kezdete óta megölt Hamász-harcosok száma körülbelül 8000. További 1000 Hamász terroristát öltek meg Izraelben október 7-én, a terrorcsoport mészárlása során.

Alagút: Az elit Jahalom harcmérnöki egység és a 401. páncélosdandár lerombolta a Gázaváros Palesztina tere alatt megbúvó nagy Hamász alagúthálózatot, ahol október 7-én a terrorcsoport vezető tagjai rejtőztek.

Az izraeli hadsereg szerint azok között, akiknek otthonait vagy irodáit a földalatti erődítmények hálózata kapcsolta össze, Mohamed Deif, a terrorcsoport katonai szárnyának vezetője, és Jechíje Szinwar, Gáza de-facto ura voltak.

A Palesztina tér Gáza város előkelő Rimal negyedében található, egy olyan területen, amelyre a háború előtt az enklávé elitjének hatalmi központjaként tekintettek, ahol az övezetet uraló terrorcsoport vezető tagjai éltek. A palesztin kis- és nagykereskedelmi tevékenység nyüzsgő központja a Hamász alagútjainak kiterjedt hálózatát rejtette, amelyeket a terrorcsoport vezetői használtak arra, hogy elrejtőzzenek Izrael elől, állította a hadsereg.

Északi front: Az izraeli hadsereg az este további légicsapásokat és tankos támadásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen, válaszul a rakétázásra.

Este több rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, a hadsereg célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Nem jött be: A gázai háború kezdetén Binjámin Netanjahu miniszterelnök megkérdezte Joe Biden amerikai elnöktől, hogy nyomást gyakorolna-e Egyiptomra, hogy a konfliktus idejére befogadja az övezet lakosságának egy részét a területére, írja a The Washington Post. Biden azt mondta Netanjahunak, hogy Kairó ezt nem tekinti lehetőségnek.

A Walla hírportál a hónap elején arról számolt be, hogy Egyiptom figyelmeztette Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy ha a gázaiak a Sínai-félszigetre menekülnek a dél-gázai izraeli hadművelet következtében, az krízist okozhat Egyiptom és Izrael viszonyában.

Egyiptom úgy látja, hogy a gázai háború veszélyt jelent nemzetbiztonságára, és meg akarja akadályozni, hogy palesztin menekültek átlépjenek a területére.

Hútik: Több mint 20 ország csatlakozott az Egyesült Államok vezette koalícióhoz, hogy megvédje a vörös-tengeri hajózást a jemeni húti lázadók támadásaitól – közölte a Pentagon.

Az Irán által támogatott hútik többször is célba vették a létfontosságú hajózási útvonalon haladó hajókat, támogatásukat fejezve ki a palesztinok mellett.

The post Vaskardok: 3 hét alatt 2000 terroristát öltek meg first appeared on Új Kelet online.