Avi/ujkelet.live

A háború 106. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet célpontjai ellen Libanon déli részén.

Odaisszében a vadászrepülőgépek többek között egy megfigyelőállomást, egy rakétakilövő állást és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúrát támadtak.

A hadsereg szerint az éjszaka harckocsik ágyúztak Har Dov térségében, hogy ,,elhárítsanak egy fenyegetést”.

A Galilea közösségeiben délben megszólaló szirénák téves riasztásnak minősültek, a hadsereg elfogó rakétát indított „egy téves azonosítás” nyomán.

A Hezbollah szombaton két rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre, sérülés nem történt, az izraeli hadsereg válaszul csapást mért az indítóhelyekre.

Riport: Egy feltételezések szerinti izraeli dróncsapás szombaton Dél-Libanonban megölte a Hamász terrorszervezet két tagját, miközben egy autóban utaztak, nyilatkozta három libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek.

Szaúdi riportok szerint azonban Izrael az Iráni Kudsz-erő palesztinai ágának magas rangú parancsnokát likvidálta, aki a Hamásznak nyújtott technológiai és hírszerzési segítségnyújtásért volt felelős.

Deadline: A Washington Post riportja hétvégén nyugati és libanoni forrásokat idézve arról számolt be, hogy Izrael a múlt hónap végén bejelentette, hogy ha a következő hetekben nem sikerül hosszú távú megállapodást kötni Libanonnal, akkor fokozza a Hezbollah elleni harcát. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint Izrael január végére egyfajta határidőként tekint egy ilyen megállapodás elérésére. Bár egy amerikai tisztviselő azt mondta az újságnak, hogy nincs szó ilyen szoros határidőről, elismerte, hogy a tárgyalási lehetőségek szűkülnek.

  • A Financial Times két nappal ezelőtti publikációja szerint Amos Hochstein amerikai megbízott múlt heti látogatása során felvetette Nadzsib Mikatinak, Libanon ideiglenes miniszterelnökének az ideiglenes fegyverszünet gondolatát, majd hosszú távú megoldás keresését.
  • Az újság diplomatákat és tisztségviselőket idézett, akik azt vallották, hogy mindkét fél magánbeszélgetéseken hajlandóságot mutatott egy olyan diplomáciai megoldás megtalálására, amely elkerülheti a teljes háborút.
  • Washington egy privát csatornán keresztül felvetette, hogy nemzetközi gazdasági segélycsomagot nyújtanának Libanonnak, többek között nyugati támogatást is a libanoni hadsereg számára.
  • A lap ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a tárgyalások kezdeti stádiumban vannak, és vannak akadályok, amelyek nehezítik a megállapodást Izrael és a Hezbollah között.

Netanjahu cáfol: Binjámin Netanjahu miniszterelnök egy ritkának számító, sábátkor közzétett nyilatkozatában tagadta, hogy azt mondta volna Joe Biden amerikai elnöknek, hogy nem zárja ki egy palesztin állam létrehozását.

„Biden elnökkel folytatott tegnap esti beszélgetésében Netanjahu miniszterelnök megismételte évek óta fennálló következetes álláspontját, amelyet előző napi sajtótájékoztatóján is kifejtett: a Hamász felszámolása után Izraelnél kell maradjon a Gázai övezet teljes biztonsági ellenőrzése annak biztosítása érdekében, hogy Gáza többé ne jelentsen veszélyt Izraelre, és ez ütközik a palesztin szuverenitás követelésével”– áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

A CNN korábban egy, a beszélgetést ismerő személyre hivatkozva arról számolt be, hogy Netanjahu azt mondta Bidennek pénteki beszélgetésükön, hogy egy nappal korábban tett nyilvános megjegyzései – amelyekben úgy tűnt, hogy elutasította a palesztin állam létrehozásának gondolatát – semmilyen formában nem akarták kizárni ezt a végkifejletet.

  • Bidentől tegnap megkérdezték: „Újragondolja-e az izraeli segély feltételeit, tekintettel arra, amit Bibi [Netanjahu] mondott a kétállami-megoldásról?” Biden: „Azt hiszem, sikerül kidolgoznunk valamit.”
  • Arra a kérdésre, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani, az elnök azt mondta, hogy lehetnek a kétállami-megoldásnak olyan „típusai”, amelyeket Netanjahu nem ellenez: „Számos kétállami megoldás létezik. Számos olyan ország van, amely az ENSZ tagja, és még mindig nem rendelkezik saját hadsereggel… És úgy gondolom, hogy vannak módok, amelyekkel ez működhet.”
  • A riporter ezután azt mondta Bidennek, hogy „Bibi pont most mondta, hogy ellenez minden kétállami-megoldást”. Mire Biden: „Nem, ilyet nem mondott”.

Éhsegsztrájk: Eli, az elrabolt Idan Stivi (28) édesapja szombaton éhségsztrájkol a túszok családjainak tüntetésén, Netanjahu Kesszáriai rezidenciája mellett.

,,Nem lesz több Ron Arad, csak a holttestemen át. Mindent le kell állítani, amíg vissza nem térnek [a túszok], nincs ország, nincs gazdaság, nincs semmi” – nyilatkozta a Kan közrádiónak.

  • Ron Arad navigátor 1986. október 16-án tűnt el, miután ő és Jisáj Aviram pilóta katapultált repülőjükből Dél-Libanon felett.
  • Aviramot nem sokkal később kimentették, de Aradot nem találták meg. Izrael úgy véli, hogy a síita Amál mozgalom elfogta, majd Libanonból Iránba vihették, majd vissza.
  • Fogsága első két évében több életjel is érkezett róla, köztük fényképek és levelek, de az utolsót 1988. május 5-én küldték.
  • Nem tudni, mi történt vele ezután.

Eli az éjszakát Netanjahu villája mellett töltötte, és tömegek csatlakoztak hozzá: ,,4:30-kor egyedül kezdtem, és estére több ezren voltak. Azt hittük, Netanjahu kijön hozzánk, és véget vetünk a sagának, de nem történt meg. Fagyoskodtunk és éhesek voltunk, de a szomszédok itt csodálatosak.”

Eli továbbá azt mondta, hogy egy negyed pitát evett a szombat bejövetele előtt, pont amennyit a túszok kapnak Gázában.

Túszok: Az Izraeli Védelmi Erők több ezer szórólapot dobott le Gáza déli részén a túszok fényképével, és jutalomért cserébe arra kéri a lakosokat, hogy adjanak tájékoztatást a terrorcsoportok által fogva tartott túszok hollétéről.

Pardo: A Moszad korábbi vezetője, Tamir Pardo péntek este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató vendége volt, ahol kijelentette, hogy ,,Izrael Állam nem tud kiszállni a háborúból anélkül, hogy az összes túszt haza ne hozza. Ez az első számú prioritás, és nagyrészt az izraeli kormány kezében van”.

,,[Jechíje] Szinwar az, aki fogva tartja őket. Ő az, aki eldönti, hogy mikor és milyen feltételekkel engedik szabadon őket. Ha 136 ‘Ron Araddal’ vagy koporsóval fejezzük be a háborút, Izrael Állam megalakulása óta először elveszti a háborút.”

,,A terror elleni háború egy hosszú távú háború” – mondta Pardo. „Ezzel a logikával soha nem fogja elengedni őket. Amikor meghal, nem lesz kivel beszélni, hogy elengedje őket. Ami miatt Izraelnek aggódnia kell, az a szörnyű tett helyrehozása: az állam részéről a polgárai cserbenhagyása és elárulása. Mielőtt erre sor kerül, nem gondolhat a győzelemre.”

,,Ha Netanjahu úgy döntött, hogy lemond a túszokról, és koporsóban fogadja őket – mondja ki nyíltan a nyilvánosság előtt.”

The post Határidő Libanonnak, Netanjahu sábátkor cáfol és éhségsztrájk first appeared on Új Kelet online.