Avi/ujkelet.live

A háború 239. napja: Az izraeli légvédelem tegnap este lelőtt egy Libanonból indított drónt, amely belépett Izrael légterébe az északi Akkó tengerparti város felett. közölte a hadsereg. A szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

A hadsereg továbbá közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Naqurában, miután egy terrorsejtet azonosított a helyszínen. Egy másik támadásban a dél-libanoni Jarunban a Hezbollah egyik terroristáját vették célba.

Később kilenc rakétát lőttek ki Libanonból Ga’aton felső-galileai közösségre, hét nyílt területeken landolt. További hat rakétát lőttek ki Peki’inre, a lövedékeket elfogták a légvédelmi rendszerek.

A Felső-Galileát célzó rakétatámadások következtében egy 26 éves férfi üvegszilánkok következtében könnyebben megsérült. A szilánkok egy autóból származtak, melyet valószínűleg srapnel talált el.

Déli front: Az úgynevezett Philadelphi-folyosó mentén, a dél-gázai Rafah mellett, az Izraeli Védelmi Erők eddig mintegy 20 alagutat talált, amelyek áthatolnak Egyiptomba. A folyosó területén további 82 nyílást lokalizáltak, melyek az alagutakba vezetnek.

A hadsereg videót tett közzé, bemutatva a Hamász terrorszervezet csempész alagútjait és a rakétavetőket, melyeket a katonák a gázai-egyiptomi határ mentén találtak.

A Hamászról ismert, hogy ilyen alagutak segítségével fegyvereket csempészett Gázába, annak ellenére, hogy Egyiptom az elmúlt évtizedben megpróbálta megakadályozni. Az egyiptomi állami médiának a héten nyilatkozó ,,magas szintű” forrás tagadta, hogy még mindig léteznének ilyen alagutak.

A hadsereg eddig több tucat alagutat és több ,,jelentős” földalatti útvonalat rombolt le a folyosó területén, míg másokat még vizsgálnak.

A katonák megölték a Hamász terroristáit az alagutakban.

A csapatok továbbá öt rakétakilövőt találtak a gázai-egyiptomi határ mentén, és mindent megsemmisítették.

Szerdán az izraeli hadsereg bejelentette, hogy „operatív irányítás” alá vette a teljes Philadelphi-folyosót. A csapatok fizikailag is jelen vannak a folyosó nagy részén. A part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek szárazföldi erők, de a hadsereg megfigyeléssel és tűzerővel ellenőrzi a területet.

Túszok és tűzszünet: Joe Biden elnök pénteki beszédében ismertette az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti túszalku megkötésének és a gázai háború befejezésének tervét, és először ismertette az izraeli javaslat részleteit.

Biden eddigi legmerészebb kísérletének sikere most azon múlik, hogy a Hamász vezetői visszatérnek-e a tárgyalásokhoz és megállapodást kötnek-e, jelentette pénteken a Walla hírportál riportere, Barak Ravid.

Biden elmondta, hogy a megállapodás első szakasza hathetes tűzszünetet és az izraeli erők kivonását tartalmazza Gáza összes lakott területéről.

  • Ezalatt a Hamász számos túszt – köztük nőket, időseket és betegeket – szabadon bocsát, cserébe több száz palesztin fogolyért. Néhány megölt túsz maradványait is kiadná a Hamász.
  • Az első szakasz részeként a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin civilek visszatérhetnek otthonaikba, beleértve Gáza északi részét is, mondta Biden.
  • Hozzátette, hogy a humanitárius segélyek napi 600 teherautóra nőnek, a szállítmányt a tűzszünet miatt gond nélkül el lehet majd osztani.

A terv előírja, hogy Izrael és a Hamász terrorszervezet folytassák a tárgyalásokat az ellenségeskedések végleges megszüntetéséről ezalatt a hat hét alatt.

  • ,,Számos kérdésről kell tárgyalni, hogy az első fázisból a másodikba léphessünk” – mondta Biden. ,,Az izraeli javaslat azt mondja, hogy ha a tárgyalások tovább tartanak az első szakasz hat heténél, a tűzszünet addig tart, amíg a tárgyalások folytatódnak.”
  • A második szakasz magában foglalja az összes megmaradt élő túsz szabadon bocsátását, beleértve a férfi katonákat, valamint az izraeli hadsereg teljes kivonulását Gázából.
  • ,,Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar gondoskodni fognak arról, hogy a tárgyalások folytatódjanak, és hogy megkezdődhessen a második fázis” – mondta Biden.
  • Biden szerint a harmadik fázisban megkezdődnek a Gáza újjáépítésére irányuló erőfeszítések, és az összes megölt túsz maradványait kiadják Izraelnek.

Biden közvetlenül az izraeli néphez is szólt, mondván, tudniuk kell, hogy a Hamász erőit már olyan mértékben ,,megsemmisítették”, hogy nem tudna végrehajtani ,,egy újabb október 7-et”.

  • Egyesek Izraelben, köztük a kabinetben is, a végtelenségig harcolni akarnak, és elfoglalni Gázát, mondta Biden. ,,Az abszolút győzelem eszméje csak megrekeszti Izraelt Gázában, kiszipolyozza a gazdaságot és még jobban elszigeteli Izraelt. Ez nem hozza haza a túszokat, nem fog a Hamász vereségéhez vezetni”.
  • Biden szerint a túszegyezmény és a tűzszünet nyugalmat teremt a libanoni határon, és megnyitja az utat Izrael integrációja előtt a térségben, beleértve a Szaúd-Arábiával kötött normalizációs megállapodást is. ,,Ez lehetővé teszi Izrael számára, hogy egy regionális biztonsági hálózat része legyen az Iránból érkező fenyegetés ellen”.
  • Az elnök világossá tette, hogy még ha megállapodás születik és a tűzszünet meg is kezdődik, Izraelnek mindig joga lesz megvédeni magát, és ,,az október 7-i felelősöket bíróság elé állítani” – és folytathatja a hadműveleteket, ha a Hamász ,,nem teljesíti kötelezettségvállalásait”.

Izraeli és amerikai tisztviselők szerint a legújabb izraeli javaslat, amelyet Biden pénteki beszédében ismertetett, valószínűleg kimerítette Izrael kompromisszumra és rugalmasságra való lehetőségeit.

  • Amerikai tisztviselők szerint Biden beszédének célja az volt, hogy nemzetközi támogatást mozgósítson a javaslathoz, és növelje a Hamászra nehezedő nyomást, hogy fogadja el a megállapodást.
  • Biden számára ez a legjárhatóbb út a háborúból való kilépési stratégiájának kiaknázására.
  • Ha a Hamász elutasítja a javaslatot, a tűzszünet lekerül az asztalról, és a gázai válság valószínűleg eszkalálódni fog – mondták a tisztviselők.

A Hamász, amely a napokban azt mondta, nem folytatja a tárgyalásokat, ha Izrael előbb nem állítja le a háborút, közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy ,,pozitívan tekint” Biden beszédére.

  • „Készek vagyunk pozitívan és konstruktívan kezelni minden olyan javaslatot, amely egy tartós tűzszüneten, a Gázai övezetből való teljes kivonuláson, az újjáépítésen, a kitelepítettek lakóhelyükre való visszatérésén, valamint egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötésén alapul, ha a megszállás [Izrael] kifejezi elkötelezettségét az iránt” – áll a közleményben.

Hogy mi történik ezután, az attól függ, hogy a Hamász dohai székhelyű politikai vezetői, akik csütörtökön kapták meg az izraeli javaslatot a katari közvetítőktől, hajlandóak-e tűzszünet nélkül tárgyalni a tervezett megállapodás részleteiről.

  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint különbség van a között, amit a Hamász a tárgyalások folytatásának feltételeiről nyilvánosan mondott, és aközött, amit privátban mondott a katari közvetítőknek.

,,Ez a megállapodás megállítja a háborút. Ez az, amit a Hamász akar. Megköthetik a megállapodást. Másik megoldásként, ha a vezetői úgy döntenek, hogy mélyen a föld alatt élnek, ártatlan túszokat, köztük nőket tartva fogva, miközben a háború tart és a gázaiak szenvednek, az az ő választásuk” – mondta a tisztviselő.

  • A tisztviselő szerint Biden és csapata úgy véli, hogy az elnök beszédében megfogalmazott négy és fél oldalas javaslat ,,majdnem azonos” a Hamász által három héttel ezelőtt benyújtott javaslattal, apró hiányosságokkal.

Két héttel ezelőtt Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította az izraeli tárgyalópartnerek által kidolgozott új javaslatot, amelyet a hadikabinet elé terjesztettek, és azzal vádolta őket, hogy nem tudnak tárgyalni.

  • Néhány nappal később a katonai és hírszerzési vezetők, valamint a hadikabinet többi tagja nyomására Netanjahu elszigetelve találta magát, és beállt a javaslat mögé.

Biden pénteken ismertette Izrael javaslatát, de beszéde Netanjahunak és az izraeli nyilvánosságnak is szólt.

  • Netanjahu kormányának ultranacionalista miniszterei ellenzik a javasolt megállapodást, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a koalícióból, ami a koalíció összeomlásához vezetne, és veszélybe sodorná a miniszterelnök politikai jövőjét.
  • ,,Sürgettem az izraeli vezetést, hogy minden politikai nyomás ellenére álljanak a megállapodás mögé” – mondta Biden.
  • Netanjahu nem üdvözölte Biden beszédét, de nem is támadta. Irodájának nyilatkozata megerősítette a Biden által előterjesztett javaslat részleteit, és azt állította, hogy az lehetővé tenné Izraelnek háborús céljainak elérését, beleértve a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését.
  • ,,Izrael kormánya egységes azon törekvésében, hogy a túszokat mielőbb hazahozza, és e cél elérése érdekében dolgozik. A miniszterelnök felhatalmazta a tárgyalócsoportot, hogy e célból terjesszen elő egy javaslatot, amely lehetővé tenné Izrael számára a háború folytatását mindaddig, amíg minden célkitűzését el nem érik, beleértve a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését is. Az Izrael által előterjesztett tényleges javaslat, beleértve az egyik fázisból a másikba való feltételes átmenetet, lehetővé teszi Izrael számára, hogy fenntartsa ezeket az elveket.”

A Fehér Ház tisztviselői elégedettek voltak a beszédre adott reakciókkal az Egyesült Államok szövetségesei körében, és különösen a Hamász és Izrael reakcióival.

  • Mindazonáltal az egyik amerikai tisztviselő elismerte, hogy a beszéd kockázatos lépés volt – és továbbra is az –, mert hatása attól függ, hogy valóban tárgyalások és megállapodás felé tudja-e terelni a feleket.

A Biden-kormánynak korlátozott közvetlen befolyása van a Hamászra, és a terrorszervezetre gyakorolt nyomást elsősorban Kataron keresztül tudja alkalmazni, amely vendégül látja a Hamász vezetőit Dohában, és kulcsszerepet játszik a megállapodás közvetítésében.

The post Drón és rakéták északon, alagutak Gázában és Biden terve a háború lezárására first appeared on Új Kelet online.