Avi/ujkelet.live

A háború 282. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka a szíriai hadsereg egyik parancsnoki központját valamint további infrastruktúrákat támadott, miután két drónt indítottak Szíriából Eilatra.

A két drónt vadászgépek és a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogták Eilattól északra, sérülés nem történt.

A dróntámadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de az izraeli hadsereg irányelvéhez hűen a szíriai rezsimet teszi felelőssé minden támadásért, mely a területéről ered.

A SANA szíriai állami média szerint egy katona meghalt, három másik pedig megsérült a Damaszkusz területén végrehajtott izraeli légicsapásban. A támadás során célba vettek számos katonai posztot Dél-Szíriában, valamint egy lakóépületet Kafr Szuszában.


Likvidálási kísérlet: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar péntek éjszaka arról tájékoztatta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy optimális feltételek adódtak a Hamász rangsorban második, a katonai szárny vezetője, Mohamed Deif és a Khan Junesz Dandár parancsnoka, Rafa’a Szalame meggyilkolásához. A beszélgetésen jelen volt Netanjahu katonai titkára is.

A biztonsági tisztviselők úgy értékelték, hogy Deif közelében nincsenek túszok, és a merényletkísérletből eredő járulékos kár minimális lesz. Ezen a beszélgetésen éjfél után Netanjahu megadta a végső jóváhagyást a merénylethez.


Riport: A szaúdi tulajdonú Asharq Al-Awsat szerint a Hamász terrorszervezet forrásai azt mondták, hogy Izrael szombati légicsapása Khan Juneszben megölte Szalamét. A források szerint Szalame holttestét szombaton megtalálták, és azonnal eltemették.

A likvidálási kisérlet pillanatai:

Ugyanezek a források azt állították, hogy a támadás további áldozatainak felkutatását leállították, és ma reggel folytatják. Mindeközben a források nem voltak hajlandóak megerősíteni vagy cáfolni a híreket Deif haláláról, és arról, hogy egyáltalán a támadás környékén volt-e.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja arról számolt be, hogy a biztonsági szervezetek vezető tisztségviselői a helyzetértékelés során azt mondták a politikai körnek, hogy Deif biztosan megsérült a támadásban – de a végső megerősítésre várnak, ami időbe telhet. Szalama pedig biztos halott.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szombaton beszélt izraeli kollégájával, Joáv Gallant védelmi miniszterrel. Megvitatták Izrael gázai hadműveleteit, és Austin hangsúlyozta a polgári sérülések minimalizálásának fontosságát Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára szerint.


Túszok: A túszok szabadulására irányuló tűzszüneti tárgyalásokon részt vevő külföldi diplomata vasárnap világossá tette, hogy a tervek szerint még ezen a héten tárgyalásokat folytatnak a Moszad vezetője, David Barnea részvételével, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Barnea katari találkozóit, a tárgyalások folytatását a likvidálási kísérlet előtt tűzték ki, de a korábbi becslések ellenére továbbra is a tervek szerint sor kerül rájuk.

A diplomata bírálta az izraeli hadsereg Deifet célzó akcióját. ,,Az ilyen volumenű támadások általában megszakításokat és késedelmet okoznak a tárgyalásokban, vagy a követelések megváltoztatását eredményezik” – állította.

Egyiptomi tisztviselők a támadás után azt mondták, hogy a tárgyalásokat befagyasztják mindaddig, amíg Izrael be nem bizonyítja, hogy komolyan gondolja őket. Szerintük az izraeli képviselők viselkedése belső konfliktusról árulkodik Izraelben.


A Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije szerint a közelmúltban Gázában történt izraeli támadások akadályozhatják a megegyezést.

A Deif elleni izraeli merényletet követően Hanije beszélt a közvetítőkkel, aggodalmának adva hangot a tárgyalások folytatása miatt, és hangsúlyozta, hogy nyomást kell gyakorolni Binjámin Netanjahu miniszterelnökre, hogy vessen véget a harcoknak. Hanije szerint a Hamász azon dolgozik, hogy megfeleljen Netanjahu feltételeinek, beleértve azokat is, amelyeket a miniszterelnök először a médiában közölt.


Találkozó: Miután a légierő elit Saldag egységben felháborodást váltott ki az izraeli hadsereg vizsgálata a Be’eri kibucban október 7-én zajlott harcokkal kapcsolatban, Herci Halevi vezérkari főnök és Tomer Bar vezérőrnagy, a légierő parancsnoka ma felkeresi az egységet, hogy csillapítsa a hangulatot, jelentette a katonai rádió reggel.

A vizsgálat közzététele óta a Saldag egység dühének és csalódottságának ad hangot a harcosai ellen felhozott vádak miatt.

A vizsgálat szerint ,,téves megítélés és súlyos szakmai hiba” volt, hogy a Reagáló Erők tagjai mellett aznap reggel óta harcoló 13 harcosból álló erő elhagyta a kibuc centrumát és a kibuc kapujánál foglalt pozíciót, ahol folytatta a terroristák felszámolását.

„Ez egy röhejes vizsgálat. Küzdöttek, mint az oroszlánok, és törekedtek a konfrontációra. Nem szégyellik magukat[a vizsgálat készítői]? – nyilatkozta a katonai rádiónak a Saldag egység egyik tisztje.

Ezt követően a vezérkari főnök és az légierő parancsnoka ma találkozik azokkal a harcosokkal, akik október 7-én Be’eriben harcoltak, és elismerésüket fejezik ki tetteikért. Meg fogják hallgatni a vizsgálattal kapcsolatos észrevételeiket is.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ltdvk

The post Drónok Szíriából, Szalame úgy tűnik, halott és találkozók first appeared on Új Kelet Live.