Avi/ujkelet.live

A háború 281. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton támadást hajtott végre a dél-gázai Khan Juneszben, a célpontok a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője, Mohammed Deif és a Khan Junesz Dandár parancsnoka, Rafa’a Szalame voltak.

Egyelőre nem világos, hogy a likvidálások sikeresek voltak-e, de a biztonsági szervezet egyre inkább arra hajlik, hogy igen. A szaúdi al-Hadath szerint Szalame halott, Deif pedig súlyosan megsérült. A Hamász tagadja, hogy Deiféknek baja esett volna. A Hamász később felszólította a palesztinokat Júdea és Szamáriában valamint Kelet-Jeruzsálemben, hogy lázadjanak fel Izrael ellen.

A hadsereg becslése szerint nem voltak túszok a célba vett területen. A támadást öt, egy-egy tonna súlyú nehézbombával hajtották végre, melyek az egész létesítményt a föld alá temették.

,,A legutóbbi fejlemények tükrében” Joáv Gallant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjével, Ronen Barral.

Izrael október 7 után világossá tette, hogy a Hamász vezetőit le fogja vadászni Gázában és szerte a világon.

A támadásra al-Mawaszi térségében került sor, ahol a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok táborai találhatók.

A hadsereg szerint a csapást pontosan hajtották végre, és csak a Hamász helyszínét támadták, egy alacsony épületet, ahol őrök és más terroristák is voltak, a tábort nem. Egy fákkal, több épülettel és barakkokkal körülvett nyílt területről van szó.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium legalább 71 halottról számolt be és 289 sérültről.

A Reuters a Hamász egyik tisztviselőjét idézte, mondván, a támadás azt mutatja, hogy Izrael nem érdekelt a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszünetben, ,,súlyos eszkalációként” határozva meg a történteket.

A 12-es csatorna szerint Izraelben úgy vélik, hogy még ha a likvidálás taktikailag árt is a tárgyalásoknak – stratégiailag segít, mert Deif kiiktatása egyértelművé teszi a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar számára, hogy Izrael őt is eléri. Tegnap este drámai döntéshozatali folyamat zajlott. Minden dilemmát figyelembe vettek, de egy ilyen lehetőséget nem szalaszthattak el.

A Katonai Hírszerzés és a Sabak kemény munkája a Hamász magas rangú tisztviselőinek megfigyelésére vezetett a likvidálásokhoz. A Sabakon belül létrehoztak egy egységet, ahova a katonai hírszerzés a kiberrészleg összes képességét – gyűjtést, térképezést, forrásokat stb. – behozta, és a Sabakkal együttműködve sikerült hírszerzési információkat kinyerniük.

Deif az évek során összesen hét merényletet élt túl, közülük négyben megsérült, köztük a 2014-es erős szikla hadművelet során. Hosszú ideje úgy vélik, hogy Deif elvesztette az egyik szemét, mindkét lábát és az egyik karját.

Hosszú ideig csak a jobboldali kép volt ismert róla, ami évtizedekkel ezelőtt készült.

A Maariv decemberben arról számolt be hogy, a Gázai övezetben folytatott hírszerzési anyagok begyűjtésének részeként Izrael több videót talált, amelyekben Deif látható. Ezek releváns videók a közelmúltból. Az egyik videón Deif a saját lábán jár, bár enyhén bicegve. Egy másik videóban ülőhelyzetben látható egy másik helyszínen. A videókból úgy tűnt, hogy Deif állapota lényegesen jobb, mint ahogy azt Izraelben becsülték, hosszú sorozatos támadásokat és likvidálási kísérleteket követően, amelyekben meg is sérült. Deif képes volt önállóan járni, és nem használt tolószéket, és valószínűleg mindkét kezét tudta használni.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ltdvk

The post Kísérlet a Hamász rangsorban második Mohamed Deif likvidálására Khan Juneszben first appeared on Új Kelet Live.