Avi/ujkelet.live

A háború 288. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az este a Hezbollah terrorszervezet fegyverraktárait támadták Tajr Harfában és Blidában. A támadás során másodlagos robbanásokat észleltek a térségben.


Dróntámadás: Izrael várhatóan reagál a Tel-Avivban felrobbant drónra, amely az 50 éves Jevgeny Ferder halálához vezetett, és az egyik mérlegelt lehetőség egy válasz Jemenben, jelentette tegnap este az izraeli média.

Az izraeli válaszlépésről megbeszéléseket folytatnak a politikai körrel. Joáv Gallant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott Herci Halevi vezérkari főnökkel, melynek végén közölte, hogy hadműveleti és hírszerzési tevékenység folyik a támadásban szerepet játszók ellen.

A drón repülési útvonala a Földközi-tenger mentén haladt, és a tengeren keresztül hatolt be Tel-Aviv területére. A Ynet hírportál szerint a drón körülbelül 2000 kilométeres utat tett meg, amely részben új volt a korábbi esetekhez képest – azért, hogy nehézséget okozzon és összezavarja az izraeli hadsereg észlelő rendszereit. A nagy drón robbanófeje viszonylag kicsi volt, néhány kilogramm robbanóanyaggal, hogy végre tudja hajtani a hosszú repülést, ezért a becsapódás mértéke korlátozott volt. Az előzetes becslések szerint – a drón áthaladt a Sínai-félszigeten is, és belépett a Földközi-tenger területére Izrael déli partjával szemben, alacsonyan repülve, majd Tel Aviv partjainál még alacsonyabban, hogy ne tudják észlelni. Csak ezután emelkedett a sétány melletti épületek magasságába – és robbant fel.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap azt nyilatkozta, hogy a drón egy továbbfejlesztett iráni Szamad 3. Az eredeti Szamad 3 hatótávolsága körülbelül 1800 km – ez túl kevés ahhoz, hogy Jemenből eljusson Tel-Avivig, tekintve az útvonalat, amelyet látszólag megtett.

Az izraeli hadsereg adatai szerint a háború kezdete óta Jemenből mintegy 200 robotrepülőgépet és drónt indítottak Izrael felé.


,,Irán nem vett részt a Tel-Aviv megtámadásáról szóló döntésben. Később tájékoztattuk őket” – állította tegnap a hútik egyik szóvivője, néhány órával a drón felrobbanása után, mely a Ben Yehuda utcában történt, az Egyesült Államok nagykövetségének közelében.

Egy helyi újságíró Jemen fővárosából, Szanaából a következőt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak: ,,Sok magas rangú húti büszke erre a nagyszerű akcióra”, miközben a jemeni utca tisztában van azzal, hogy ez nem egy show, hanem egy nagyon komoly dolog, és a háború Szanaa és Izrael között eszkalálódik.

,,Természetesen ma támadásra számítunk Szana’a ellen, és tartunk tőle” – mondta az újságíró, ,,de ez egyébként is egy létező háború része. Sokan közülünk az Izraellel szembeni ellenségeskedést vallási és ideológiai ellenségeskedésnek tekinti, a Tel-Aviv elleni támadást pedig valami nagy és hatalmas dolognak.”

Egy jemeni forrás, akit a hútik ellenzékeként azonosítanak, a következőket nyilatkozta: ,,Az egyetlen lehetőség a terrorszervezet térséggel szembeni fenyegetésének megállítására, szárazföldi hadműveletek ellenük.” A forrás szerint a nemzetközi közösségnek használnia kell azokat a csoportokat, amelyek Jemenen belül szembeszállnak a hútikkal.


Túszok: A Walla hírportál tegnap két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Herci Halevi vezérkari főnök a Binjámin Netanjahu miniszterelnök által csütörtökön összehívott biztonsági megbeszélésen kijelentette, hogy Izraelnek előre kell mozdítania a túszok szabadon bocsátásáról szóló tűzszüneti megállapodást.

A vita este 11 körül kezdődött. A részleteket ismerő források szerint körülbelül fél órával a megbeszélés kezdete után, miután a vezérkari főnök a kijelentést tette, Netanjahu a késői órára hivatkozva bejelentette a megbeszélés végét.

A biztonsági vita nemcsak a túszok kérdésével foglalkozott, hanem Izrael tágabb háborús stratégiájával is. A megbeszélésen részt vett Gallant védelmi miniszter, a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronan Bar és a biztonsági rendszer más magas rangú tisztviselői is.

A források azt állították, hogy Halevi kifejtette, hogy a háborús célok előmozdításához általában, és különösen annak a műveleti pontnak a fényében, amelyben az izraeli hadsereg jelenleg van, szükség van a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodásra. Halevi megjegyezte, semmi sem akadályozza meg Izraelt abban, hogy visszatérjen a gázai harcokhoz, és fontos, hogy most megállapodás szülessen.

,,Netanjahu fél óra múlva, nem sokkal a vezérkari főnök kijelentése után leállította a vitát, mondván, hogy késő van, és fáradt” – jegyezte meg egy forrás, akit tájékoztattak a részletekről. A Miniszterelnöki Hivataltól nem érkezett válasz. Az izraeli hadsereg szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Egy másik forrás azt mondta, hogy csütörtök este Netanjahu két egymást követő biztonsági megbeszélést tartott. Elmondása szerint a miniszterelnök csak mintegy két órával a második vita kezdete után kérte a vita vasárnapi folytatását.

Mindeközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalások kapcsán kijelentette, hogy Izrael és a Hamász ,,a 10 yardos vonalon belül vannak, és a gólvonal felé hajtanak”.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Részletek a TLV-i dróntámadásról, északi front és a túszok first appeared on Új Kelet Live.