Avi/ujkelet.live

A háború 289. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat közelmúltban végrehajtott közös támadásában Gázavárosban likvidálták a Hamász terrorszervezet Sati zászlóaljának mintegy húsz terroristáját, köztük Nimr Hamidát.

Hamida állt a Ramallahtól nyugatra fekvő Ein Jabrud közösség közelében, 2003 októberében végrehajtott lövöldözős terrortámadás mögött, amelyben három izraeli katona meghalt.

A terroristát száműzték a Gázai övezetbe a 2011-es Salit-megállapodás keretében.

  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. 
  • A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

Az elmúlt években Hamida a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária Főhadiszállásának tagjaként szolgált.

  • A Júdea és Szamária Főhadiszállás a Salit-alku után jött létre, miután a megállapodás során elengedett foglyokat, akik eredetileg Júdeában és Szamáriában éltek, Gázába deportálták.
  • A részleg kiépítője a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri volt, akit január elején likvidáltak Bejrútban.
  • Az elmúlt évtizedben a főhadiszállás tagjai több száz terrortámadást segítettek elő Júdeában és Szamáriában, és több tucat terrorsejtet hoztak létre, amelyek közül néhányat a hadseregnek és a Sabak belbiztonsági szolgálatnak az utolsó pillanatban sikerült megállítania.

Északi front: Számos drónt küldtek este Libanonból Nyugat-Galileára, melyekre elfogó rakétákat lőttek ki, jelentette az izraeli hadsereg. Hanitában és Ja’arában becsapódásokat azonosítottak. Sérülés nem történt.

A támadás károkat okozott egy óvodában Hanitában.

A közösség területén tűz keletkezett, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.

A hadsereg válaszul számos helyszínt támadott Dél-Libanonban.


Szamária: Álarcos telepesek a Dombtető Ifjai extrém csoportból külföldi önkénteseket, köztük amerikaiakat támadtak meg ütőkkel vasárnap, miközben fákat ültettek palesztinokkal a B-körzetben, Quszra régióban.

  • Emlékeztető: Az oslói megállapodások szerint Júdea és Szamária (Ciszjordánia) A-körzet teljes egészében a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozik mind adminisztratív mind biztonsági szempontból, a B-körzet palesztin adminisztratív irányítás és közös biztonsági ellenőrzés alá esik. A zsidó telepek többségének otthont adó C-körzet (kb. a terület 60%-a) pedig teljes izraeli kontroll alatt áll.

Három külföldi önkéntes megsérült, a Vörös Félhold evakuálta őket orvosi ellátásra.

A helyszínre küldött izraeli erők a levegőbe lőttek, és ennek eredményeként az álarcos telepesek elmenekültek a helyszínről. Letartóztatás nem történt.

Eközben, és tekintettel arra, hogy a telepesek álarcot viseltek, a helyszínen tartózkodó erők nem jelentették az incidenst az izraeli rendőrségnek. A külföldi állampolgároknak azonban joguk van önállóan panaszt benyújtani.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Likvidálás Gázában, drónok Libanonból, és verés Szamáriában first appeared on Új Kelet Live.