Avi/ujkelet.live

A háború 290. napja, déli front: A gázai humanitárius terület keleti részéről folytatott számos terrorista tevékenység és Izrael Államot célzó rakétatámadások miatt az ezen a területen való tartózkodás veszélyessé vált. Ezért most a zóna területét módosítják, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők. A zóna keleti részéről, Khan Junesz területén, a lakosoknak távozniuk kell.

A kiigazítás pontos hírszerzési információkkal kapcsolatos, amelyek szerint a Hamász terrorszervezet terrorista infrastruktúrákat állított fel egy humanitárius zónaként meghatározott területen.

A hadsereg szerint a korai figyelmeztetés célja a civil lakosságot ért károk enyhítése.

,,Az Izraeli Védelmi Erők erőteljes fellépésre készül a terrorszervezetek ellen, ezért felszólítja a Khan Junesz keleti negyedeiben maradt lakosságot, hogy ideiglenesen távozzanak a módosított humanitárius zónába Al-Mawasziban” – közölte a hadsereg.

A hadsereg civilekhez intézett felszólításait SMS-ben, telefonon és egyéb módon terjesztik.

Egy katonai forrás szerint a környékbeli kórházakat nem kell evakuálni, ezt a hadsereg közölte a palesztin egészségügyi tisztviselőkkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel.


Harcok: A Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés irányításával a légierő likvidálta a Hamász egyik nukbás terroristáját, aki részt vett az október 7-i mészárlásban majd az izraeli szárazföldi offenzíva alatt a katonák elleni terrorista tevékenységekben.

A légierő az elmúlt nap során mintegy harmincöt terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, terroristákat, terror-infrastruktúrákat valamint egy használatra kész rakétaindítót Khan Juneszben, melyet Izrael elleni támadáshoz akartak használni.

A 162. hadosztály csapatai folytatják harcaikat a dél-gázai Rafahban. A 401. dandár harcosai megöltek több tucat terroristát Tel Szultán térségében közelharcokban és a légicsapások irányításával.

A Givati-dandár csapatai szintén megöltek számos terroristát, köztük egy fegyveres terrorisejtet.

Az Alexandroni-dandár a Gázai övezet középső részén ugyancsak megölt számos terroristát.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet rakétaindítóját, megfigyelőállomását és terror-infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Khiamban és Jarine-ban.

Hétfő reggel a légvédelmi rendszerek elfogtak számos ,,gyanús légi célpontot”, feltehetően drónokat, melyeket Libanonból küldtek a Golán-fennsík északi részére. Sérülés nem történt. A rakétára figyelmeztető szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Az izraeli légierő a fegyver alapú légvédelmi rendszerek átcsoportosítására készül a Hezbollah Libanonból érkező drónjai ellen, jelentette az izraeli média tegnap.

  • A hadsereg anno a Vulcan gépágyút használta, amelyet 2006-ban nyugdíjaztak.
  • A földi rendszereket potenciálisan bizonyos pontok, például katonai bázisok vagy érzékeny infrastruktúra védelmére használnák a Hezbollah drónjai ellen. Az ilyen fegyver alapú rendszerek nem hatékonyak széles területek lefedésére.
  • A Hezbollah több mint 300 robbanó drónt lőtt ki Izraelre a folyamatban lévő háború alatt, és a hadsereg szerint csak a felét fogták el. A drónok becsapódásai közül körülbelül 30 okozott károkat vagy áldozatokat.
  • A hadsereg eddig a Vaskupola légvédelmi rendszert és vadászrepülőket vetett be, mindkettő rakétát használva kapja el a Hezbollah drónjait.

Tárgyalások: A Sabak vezetője, Ronen Bar, az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel és Joe Biden amerikai elnök megbízottja, Brett McGurk javaslatot készítettek a Hamásznak az egyiptomi-gázai határ mentén lévő Philadelphi-folyosó feletti irányítás körüli vita megoldására, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A dokumentumot állítólag eljuttatják a Hamásznak, de először Izrael jóváhagyása kell hozzá, és a politikai kör ezt még nem tette meg. A részleteket ismerő források szerint az ügy még mindig nem zárult le, és viták folynak a témában.

Eközben a biztonsági szervezet azt üzente a politikai körnek, hogy az Izraeli Védelmi Erők tudni fogja, hogyan kezelje a Philadelphi-folyosóról való kivonulást a megállapodás első szakaszában (42 nap), mivel a Hamász nem tud alagutakat építeni az említett időszak alatt.


Háttér: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a közelmúltban megkeményítette álláspontját a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodással kapcsolatban, és nem világos, hogy valóban megállapodásra akar-e, vagy csak játszik az idővel, hogy ne omoljon össze kormánya.

A 12-es csatorna pénteki felmérése szerint az izraeliek 66%-a támogatja a megállapodást. A válaszadók 54%-a azt mondta, hogy Netanjahunak nem kéne Washingtonba utaznia, hanem Izraelben kellene maradnia, hogy lezárja a megállapodást.

,,Most van a valaha volt legnagyobb esélyünk [a megegyezésre]. A kérdés az, hogy meg tudjuk-e oldani a politikai problémákat mindkét oldalon, a pszichológiai problémákat mindkét oldalon és a gyakorlati problémákat, amelyek a jelenlegi körülmények között olyan összetett dolgokhoz kapcsolódnak, mint a tűzszünet. Úgy gondolom, hogy a válasz igen” – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten.

Netanjahu vasárnap megerősítette Izrael frissített álláspontját, mely új feltételeket is magában foglal a tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. Egy izraeli delegáció csütörtökön folytatja a tárgyalásokat, miután Netanjahu lezárta washingtoni útját.

A Walla hírportál egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, Netanjahu arra akarja használni a találkozóját Biden elnökkel, hogy elnyerje az Egyesült Államok támogatását új követeléseihez.

,,Joe Biden, akivel Netanjahu a Fehér Házban találkozik, olyan elnök, aki megszabadult a belpolitika bilincseitől, mentes a választási kampánytól, és a következő hat hónapban az örökségére kíván koncentrálni. Izraeli viszonylatban ez a gázai háború végét jelenti” – írta Barak Ravid, a Walla riportere.


Felszállás előtt: A Cion Szárnya, a miniszterelnök hivatalos gépe délelőtt elindul első repülésére Netanjahuval.

A miniszterelnök közel négy év után először utazik Washingtonba, ahol találkozik Biden elnökkel, Kamala Harris alelnökkel, valamint beszédet tart a Kongresszus előtt.

A Cion Szárnya négy részre oszlik – a miniszterelnök személyes területe, vezető tanácsadók, biztonsági és junior alkalmazottak, valamint hátul a sajtó.

A részek között faburkolat van, melyeket kék színű, fehér fejtámlákkal ellátott ülések szegélyeznek.

A gépen főként az Arkia légiutas-kísérői vannak, akik állandó minőségben vannak kirendelve a géphez.

A pilóták a légierő pilótái, néhányan tartalékos minőségben, mások pedig aktív szolgálatban.

A gépen van egy konferenciaterem, egy ad hoc sebészeti helyiség, valamint nyílt és titkosított kommunikációs hálózatok, amelyek lehetővé teszik a miniszterelnök számára, hogy kapcsolatban maradjon a tisztviselőkkel Izraelben.

The post Kiürítés és likvidálás Gázában, drónok Libanonból és a túszok ügye first appeared on Új Kelet Live.