ujkelet.live

Az Igazságügyi Orvostani Intézet vezetője, Dr. Chen Kugel a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónal beszélt arról, hogyan képesek meghatározni a túszok halálát – még akkor is, ha a holttest Gázában van.

,,Nézed a videókat, és megpróbálod azonosítani, milyen sérüléseik vannak, összeegyeztethetőek-e az életben léttel vagy sem, megpróbálod azonosítani a légzésre utaló mozgásokat, a szemhéjmozgásokat, jeleket, amelyek a halál után jelennek meg.”

Egy esetben a csapat nem értett egyet abban, hogy a személy halott-e vagy él, és csak további információk birtokában állapították meg az illető halálát.

Kugel megjegyezte, hogy a személyzet a Gázából hazatért túszok tanúvallomásaira támaszkodik.

A Hamász terrorszervezet október 23-án, állítása szerint humanitárius okokból, szabadon engedett két idős izraeli túszt, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

,,Kifutunk az időből” – nyilatkozta Lifshitz hétfőn Richard Engelnek (NBC News). ,,Még ma ki kell hozni őket. Különben nem élik túl” – utalt a Gázában maradt túszokra.

Lifshitz leírta azokat a megrázó körülményeket, amelyek között több mint két hétig fogva tartották, és lesújtó képet festett arról, amivel a Gázában maradtak szembesülhetnek.

,,A levegő hiánya az alagutakban, valamint az élelmiszer- és gyógyszerhiány az embereket teljesen kimerítheti” – mondta. ,,És egyszerűen nem élik túl”.

Lifshitz szerint a folyamatos föld feletti bombázás zajával élni önmagában is rettenetes volt.

Megjegyezte, hogy a még mindig Gázában lévő 82 éves férje, Oded megsérült a Hamász október 7-i mészárlásában, és magas vérnyomásban és tüdőbetegségben szenved. Attól tart, hogy ő és más rossz egészségi állapotú túszok hamarosan meghalhatnak, ha nem engedik el őket.

Sáron Aloni-Cunio a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a fogság „orosz rulett” volt, és attól tartott, hogy őt és két kislányát bármelyik nap kivégezhetik.

,,Minden perc kritikus. A körülmények nem jók, és a napok örökké tartanak” – mondta. „Ez egy orosz rulett. Nem tudhatod, hogy holnap reggel életben tartanak-e vagy megölnek, csak azért, mert megakarnak, vagy szimplán azért, mert sarokba vannak szorítva”.

A 34 éves Cuniót és ikerlányait, Julit és Emmát (3) november 27-én engedték szabadon a Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként. Az ikrek apja, David (34) még még mindig Gázában van.

Férje három nappal a szabadulásuk előttig velük volt. „Rettegek attól, hogy rossz hírt kapok, hogy már nem él… Nem csak nevek vagyunk egy plakáton. Emberek vagyunk, hús és vér. Ott van a lányaim apja, a párom, és sok más apa, gyerek, anya, testvér.”

Gabriela és lánya, Mia Leimberg (17) valamint testvére, Klara Marman november 28-án szabadultak a fogságából. Gabriela és Klara testvére, Fernando Marman (60) és Klara partnere, Norberto Louis Har (70) Gázában maradtak.

,,A lányommal a testvéremnél szálltunk meg azon a hétvégén, és elraboltak minket a házából” – nyilatkozta Gabriela a Kan-nak reggel. ,,Maga az emberrablás nagyon traumatikus esemény volt. Az tartotta bennünk a lelket, hogy az állam, Izrael népe és a döntéshozók – mindenkivel tárgyalásokat folytatnak és megegyeznek a túszok elengedéséről. Szeretném hinni, hogy ezek az erőfeszítések folytatódnak.”

Gabriela elmondta, hogy a szabadulása napján elválasztották testvérétől és sógornőjétől: „Azt hittük, hogy néhány napon belül találkozunk, nem gondoltuk, hogy ott maradnak, és az aggodalom nagyon nagy. Az egyik felem még mindig ott van, érthetetlen, hogy még mindig vannak túszok.”

The post Halál megállapítása holttest nélkül és a fogságból szabadultak vallomásai first appeared on Új Kelet online.