Avi/ujkelet.live

A háború 292. napja: Az éjszaka vadászgépek elfogtak két drónt, melyek keletről tartottak Izrael felé. A drónok nem léptek be az izraeli légtérbe.

Az Irán-barát iraki milíciák azt állították, hogy drónokat indítottak ,,egy létfontosságú célpontotra” Eilat északi részén.


Északi front: Mintegy tizenöt rakétát lőttek ki tegnap este Libanonból Kirjat Smonára. A lövedékek egy részét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt a város közelében.

Továbbá a Hezbollah terrorszervezet számos rakétát lőtt ki a Dov hegyre is. A támadásban egy izraeli katona súlyosan megsebesült, kórházba szállították, családját értesítették.

A hadsereg a rakétázásra válaszul ágyúzta az indító posztokat.

Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik rakétavetőjére Kfarhamamban, terror-infrastruktúrára Ajta as-Sabban és egy megfigyelőállomásra Khiamban.


Júdea és Szamária: Először próbált meg a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétákat kilőni Izraelre Tulkarem körzetéből (Palesztin Hatóság területe), jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A palesztin biztonsági erők forrásai azt nyilatkozták a KAN-nak, hogy a rakétaindításokra irányuló kísérlet néhány napja történt, és sikertelennek bizonyult. A források szerint a kilövési kísérlet Tulkarem térségében, egy dombon történt, amely Izrael területére néz. A próbálkozás hasonló a tavaly Dzsenin térségéből végrehajtott rakétakilövési kísérlethez.

Körülbelül egy hónapja a KAN arról számolt be, hogy a palesztin biztonsági erők úgy becsülik, hogy a Hamász vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád a fegyvercsempészet jelenlegi ütemében eléri azt a képességet, hogy körülbelül egy éven belül Júdeából és Szamáriából rakétákat indítson Izraelre.

A palesztin biztonsági erők vezető tisztségviselői tisztázták, hogy nem primitív rakéták kilövéséről van szó, mint amilyeneket tavaly lőttek ki Izraelre Dzseninből, hanem inkább olyanokról, amilyeneket Gázából a környező települések felé lőttek ki.


Déli front: A milliárdos Elon Musk szerdán bejelentette, hogy a Gázai övezet egyik kórházában beüzemelték a Starlink rendszerét – Izrael jóváhagyásával és az Egyesült Arab Emírségek támogatásával.


Helyzet: A Hamásszal folyó túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalások közepette Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta, ,,ahogy a katonai műveleteknél, úgy a diplomáciai lépéseknél is vannak kockázatok”, és Izrael ,,tudni fogja, hogyan könnyítse meg a lépéseket és kezelje a kockázatokat”.

,,Megteremtjük a feltételeket ahhoz, amit akartunk, először is a Hamász legyőzéséhez. A második dolog… egyre közelebb kerülünk ahhoz a helyzethez, amikor sikerül megállapodást kötni a túszok szabadon bocsátásáról” – mondta Gallant tegnap a dél-gázai Rafahban állomásozó csapatoknak.

Gallant szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök amerikai látogatása ,,nagyon fontos… mindannyiunk számára”.

Egy esetleges túszalku és a Hamásszal kötött fegyverszünet után ,,tudni fogjuk, hogyan térjünk vissza a harchoz”.


Matan: Einav Zangauker, a Hamász által elrabolt 24 éves Matan édesanyja kedden bemutatott egy felvételt, amelyben fiát motorkerékpáron szállítják a Gázai övezetben. Ezen kívül Einav megosztotta Matan utolsó üzenetváltását vele, barátjával és testvérével, Nathalie-val, pillanatokkal az elrablása előtt.

A felvételen Matan látható a dél-gázai Khan Junesz zsúfolt területén, amint két terrorista között ül a motorkerékpáron. Emellett a háttérben a gázaiak öröm ujjongása hallható. Einav nyilatkozatában közölte, hogy a becslések szerint a videó a túszul ejtés utáni első napokban készült, valószínűleg átszállították a helyre, ahol később fogva tartották.

Zangauker pontosította, hogy a felvétel csak a múlt hét végén jutott el hozzá, míg Matan telefonját nemrég kapta meg a hadseregtől.

Matan többek között ezt írta anyjának: ,,Van itt valaki, szeretlek titeket, ne sírjatok.”

A publikáció után Einav kijelentette: ,,Netanjahu, a túszok meghalnak a fogságban, van egy alku az asztalon, hihetetlen, hogy egy túsz anyjának könyörögnie kell, hogy egyezz bele egy olyan alkuba, amelyet már jóváhagytál. Ez egyszer helyezzd a köz és a nemzeti érdekeit politikai és személyes érdekeid fölé. Elég a szabotálásból.”

,,Nézz Matanomra, akit kilenc hónapja szörnyek tartanak fogva. Már rég megmenthettétek volna őt és mindenki mást is. A kormányban és a kneszetben meg van a többség a tárgyalt megállapodáshoz. Netanjahu, eljött a pillanat, amikor Biden elnökkel együtt kijelented, hogy elfogadod a megállapodást. Az én és Izrael népének rémálmának véget kell vetni, már ölelnem kéne Matant! Meddig tarthat ez még?”

The post Drónok keletről, rakéták Libanonból, és videó az egyik túszról first appeared on Új Kelet Live.