Avi/ujkelet.live

A háború 292. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet szerdán közzétett egy drónfelvételt, amelyet állítása szerint tegnap készített a Ramat David légibázisról.

Az Izraeli Védelmi Erők válaszul közölte, hogy ,,a bázis tevékenységében nem esett kár”.

,,A Hezbollah által közzétett videót egy pilóta nélküli légi jármű rögzítette, kizárólag fényképezési céllal” – áll a hadsereg közleményében, megjegyezve, hogy intézkedéseket hajt végre a Hezbollah légi ereje ellen, és az elmúlt hónapokban több száz, az egységhez tartozó libanoni helyszínre mért csapást.

,,A légierő minden eszközt bevet, hogy megvédje Izrael állam egét, és továbbra is ezt fogja tenni”.

A hadsereg nem részletezte, hogy azonosította-e a drónt, amely a libanoni határtól mintegy 50 kilométerre található légibázis felett repült.

A Hezbollah egyik forrása azt nyilatkozta az Al-Mayadeen csatornának, hogy a videó közzétételének időpontja Binjámin Netanjahu miniszterelnök washingtoni látogatásához kapcsolódik, és ,,egyértelmű üzenet”.

Szerinte ez egy olyan üzenet, amely megerősíti ,,a palesztin nép támogatását” a jemeni Hodeidah kikötője elleni izraeli támadás után.

A forrás továbbá azt állította, hogy Izrael történetében ez az első alkalom, hogy behatoltak a légibázis légterébe, a drón képes volt áthatolni a légvédelmi rendszereken, és visszatérni Libanonba ezekkel a feltételekkel. A forrás hangsúlyozta, hogy ,,a jemeni drón Izraelbe behatolása utáni magas készültség ellenére a Hezbollahnak sikerült elküldenie [drónt]”.


Hadgyakorlat: A héten az Alon-dandár tartalékosai gyakorlatot hajtottak végre libanoni harcokat szimulálva, ami a hadsereg szerint az Északi Parancsnokság azon erőfeszítéseinek részét képezi, hogy fokozzák a készültséget az északi határon tapasztalható megnövekedett feszültségek közepette.

A gyakorlat magában foglalta az összetett terepen való mozgást, ,,a hegyi útvonalon” való haladást és a tűzerő bevetését különféle forgatókönyvekben.

A tartalékos gyalogdandár tagjai logisztikai támogatást, kommunikációt és sebesült csapatok tűz alatti kivonását is gyakorolták.


Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka lerombolták Muhammad Manaszra palesztin terrorista házát Kalandiában, aki februárban halálos terrortámadást hajtott végre egy benzinkútnál Eli zsidó közösség közelében.

Manaszra február 29-én agyonlőtte az 59 éves Jichák Zeiger rabbit és a 16 éves Uria Hartumot, majd a közeli hummuszos tulajdonosa megölte.

A terrorista házának lerombolása közben összecsapásokra került sor az erők és a lakosok között. A katonák tömegoszlató eszközöket és a fő rendbontók ellen éles lőszert vetettek be.

A művelet során a hadsereg és a határrendészet erői fegyverek után kutattak és gyanúsítottakat tartóztattak le.


Vizsgálat: Az izraeli hadsereg vizsgálja az incidens, mely során reggel a Palesztin Hatóság vámtisztjét agyonlőtték az izraeli erők Tubaszban.

A hadsereg szerint a katonák az éjszaka őrizetbe vettek két keresett palesztint terrortevékenységben való részvételük miatt.

„A művelet során a csapatok több fegyveressel kerültek összetűzésbe. Az összecsapások során meghalt egy fegyveres palesztin, aki a Palesztin Hatóság vámtisztjeként szolgált” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy „az incidens körülményeit vizsgálják”.

Egy izraeli katona könnyebben megsérült a művelet alatt, kórházba szállították, családját értesítették.

The post Hezbollah propaganda, hadgyakorlat és házrombolás first appeared on Új Kelet Live.