Avi/ujkelet.live

A háború 292. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére Chichine-ben, ahonnan tegnap rakétatámadásokat hajtottak végre Izrael ellen.

Továbbá célba vettek még egy fegyverraktárt Kfarhamamban. A támadás során másodlagos robbanásokat észleltek.


Déli front: Izrael evakuálni fogja a Gázai övezet beteg és sebesült lakóit gyógykezelésre az Egyesült Arab Emírségekbe – értesült szerdán a Haaretz. Az Eilat melletti Ramon repülőtérről várhatóan a jövő héten száll fel az első egészségügyi evakuációs járat 250 gázai lakossal.


Júdea és Szamária: A biztonsági erők az éjszaka letartóztatták Szeida falu (Palesztin Hatóság területe) két lakosát, akik a gyanú szerint robbantásos terrortámadást hajtottak végre Hermes zsidó közösség közelében múlt héten. A támadásban négy izraeli megsérült.

A letartóztatáshoz vezető információt egy másik gyanúsított kihallgatásakor szerezték.

A művelet végrehajtásakor összecsapásokra került sor a faluban, mely során meglőtték az egyik gyanúsítottat.

Másik három terroristát is letartóztattak az akcióban.


Titkos találkozó: A Washington Post rovatvezetője, David Ignatius arról számolt be, hogy Ron Dermer stratégiaügyi miniszter a múlt héten részt vett Abu-Dzabiban „egy kulcsfontosságú találkozón” a háború utáni Gázával kapcsolatban.

A találkozó, amelyről elsőként a Walla hírportál riportere, Barak Ravid számolt be, házigazdájs az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Abdullah bin Zayed al-Nahyan sejk volt, míg a Biden-kormányt Brett McGurk közel-keleti főtanácsadó képviselte.

Egy forrás szerint a találkozót azért hívták össze, mert az Egyesült Arab Emírségek csalódott volt amiatt, hogy nincs előretekintő gondolkodásmód a háború utáni Gázával kapcsolatban.

A találkozón a jelentések szerint az Egyesült Arab Emírségek azt javasolta, hogy az úgynevezett megreformált Palesztin Hatóság álljon össze nemzetközi szövetségesekkel a biztonsági és humanitárius segítségnyújtás támogatása érdekében az övezetben a stabilizációs időszakban. Megvitatták a Palesztin Hatóság lehetséges új vezetőinek listáját is, például Szalam Fajjad volt miniszterelnököt.

A javaslat szerint a Palesztin Hatóság számos országtól kapna katonai és hírszerzési segítséget, köztük Egyiptomtól, Marokkótól, Katartól és az Egyesült Arab Emírségektől, valamint nem arab országoktól, köztük Olaszországtól, Ruandától, Brazíliától és Indonéziától.

Az Emírségek a találkozó előtt ismertette javaslatait a háború másnapjára ABZ különleges megbízottja, Lana Nusseibeh által.

  • Nusseibeh egy ideiglenes nemzetközi misszió Gázába telepítését szorgalmazta, mely választ ad a humanitárius válságra, rendet teremt, és megalapozza a kormányzást.
  • Nusseibeh továbbá az Abu-Dzabiban tartott háromoldalú találkozó napján a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Arab Emírségek készen állna egy ilyen nemzetközi haderő részévé válni.

Mindehhez több kulcsfontosságú feltételt is megfogalmazott.

  • A nemzetközi haderőnek a Palesztin Hatóság hivatalos meghívására kell bevonulnia Gázába.
  • A Palesztin Hatóságnak érdemi reformokat kell végrehajtania, és egy új, felhatalmazott és független miniszterelnöknek kell vezetnie.
  • Az izraeli kormánynak lehetővé kell tennie, hogy a Palesztin Hatóság szerepet vállaljon a Gáza övezet irányításában, és bele kell egyeznie a kétállami megoldáson alapuló politikai folyamatba.
  • Az Egyesült Államok vezető szerepet töltene be minden „háborü utáni” kezdeményezésben.

A találkozó azt sugallja, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök kezdi felismerni, hogy reális tervre van szükség arra vonatkozóan, hogyan lehetne kormányozni Gázát a háború után.

Az Emírségek részesei akarnak lenni egy olyan megoldásnak Gázában, amelyben nincs benne a Hamász, de komoly fenntartásaik vannak a Palesztin Hatóság jelenlegi vezetésével szemben.

Netanjahu miniszterelnök azt szeretné, ha az Egyesült Arab Emírségek katonákat küldene, fizetne az újjáépítésért és átalakítaná a gázai oktatási rendszert a lakosság deradikalizálása érdekében.

Netanjahu azonban jelenleg nem hajlandó befejezni a háborút. Elutasítja továbbá a Palesztin Hatóság hivatalos szerepvállalását Gázában, és nem hajlandó újraindítani a kétállami megoldáson alapuló politikai folyamatot.

The post További információk a titkos találkozóról Abu Dzabiban first appeared on Új Kelet Live.