Avi/ujkelet.live

A háború 295. napja, északi front: Este rakéta csapódott be egy futball pályán a drúz Madzsdal Samszban. Mintegy harminc személy megsérült, a média szerint legalább kilencen meghaltak. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint kilenc állapota válságos, a sérültek tíz és húsz év közöttiek. A mentősök erőfeszítéseit helikopterek és katonák segítik.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, több tucat rakétát lőtt ki egy katonai bázisra a Golán-fennsíkon.

Az izraeli média szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök értesült a támadás részleteiről, és biztonsági konzultációt tart.

A támadás előzménye, hogy a 869. egység délután azonosított egy terrorsejtet bemenni a Hezbollah egyik katonai épületébe és fegyverraktárába Kafr Kilában. Vadászgépek lerombolták az épület és a fegyverraktárt.

A Hezbollah később bejelentette, hogy négy terroristája a Radwan erőből meghalt a támadásban.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán területeket támadott a dél-libanoni Dzsibbajnban és Labbunehben ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

A légvédelem helyi idő szerint 14:32-kor elfogott egy Libanonból küldött drónt, egy másik pedig Jiftach térségében csapódott be, sérülés nem történt. A Hezbollah azt állította, hogy egy katonai posztot támadott.

15:22-kor pedig két rakétaindítást azonosítottak Libanonból Stula térségére. Sérülés nem történt.

17:24-kor harminc rakétát lőttek ki Libanonból, a légvédelem elfogta a lövedékek egy részét, a többi pedig nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

17:55-kor mintegy tíz rakétát lőttek ki Libanonból, mindegyik nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.


Szamária: Egy izraeli katona reggel könnyebben megsérült, amikor terroristák Sechem (Palesztin Hatóság területe) mélyéről lövéseket adtak le a város bejáratánál lévő izraeli katonai posztra. A hadsereg hajtóvadászatot indított a terroristák után. A sérült katonát kórházba szállították, családját értesítették.


Dróncsapás: Az izraeli hadsereg dróncsapást hajtott végre délután Sechemben, a Balata menekülttáborban. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a csapatok Hermes 450 „Zik” drónnal támadtak egy terrorsejtet, akik tüzet nyitottak az izraeli erőkre a menekülttáborban.

A palesztin egészségügyi hatóságok egy halottról és kilenc sérültről számoltak be. A megölt palesztin, Loaj Mase (17) egy terrorszervezet fegyverese volt.


Déli front: A 252. tartalékos hadosztály váltotta a 99. hadosztályt a Netzarim folyosó területén Gáza középső részén, jelentette a hadsereg szombaton, megjegyezve, hogy a cserét az elmúlt héten ejtették meg.

A folyosón a 252. hadosztály van bevetve két dandárral és egy tüzérezreddel.

Az elmúlt napokban a hadosztály tartalékosai több tucat terroristát öltek meg, több száz terrorcsoporthoz tartozó helyszínt romboltak le, és olyan alagutakra bukkantak, amelyeket jelenleg is vizsgálnak.

A Netzarim folyosó egy út köré épül Gázavárostól délre, és lehetővé teszi az izraeli hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, és hogy megakadályozza, hogy a délre menekült lakosok visszatérjenek északra. Lehetővé teszi azt is, hogy Izrael közvetlenül koordinálja a humanitárius segélyszállítmányokat Gáza északi részébe.


Szinwar: Körülbelül tíz hónappal október 7-e után az izraeli hadsereg folytatja a célzott razziákat Gázában a túszok hazahozataláért, valamint a Hamász terrorszervezettel kapcsolatos anyagok és dokumentumok begyűjtéséért. A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint a Hamász stratégiai helyszínein lefoglalt sok anyag között olyan dokumentumokat találtak, amelyek összefoglalókat tartalmaznK a Hamász zártkörű fórumainak találkozóiról.

 Az izraeli hadsereg a közelmúltban a politikai kör elé terjesztette a gázai háború hadműveleti eredményeit és a túszok hazahozatalát lehetővé tevő megállapodás feltételeit. A hadsereg nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a túszokat – élőket vagy holtakat – hazahozza. A Gázai övezetet feldaraboló Netzarim-folyosón és Rafahban a közelmúltban lezajlott razziák és hadműveletek ezt a célt szolgálják, és értékes hírszerzés információkhoz is jutnak általuk.

2023 elején Gázában a Hamász legfelsőbb vezetői találkozót tartottak Jechíje Szinwar vezetésével, és most az övezetben talált dokumentumok képet adnak arról, hogy mivel foglalkoztak. A dokumentumok szerint a találkozóra röviddel azután került sor, hogy a két szélsőjobboldali párt vezetője, Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich kijelentéseket tett Júdeáról és Szamáriáról, valamint az al-Aksza mecsetről.

„Kétségtelen, hogy a közeljövőben az ellenség még több szabálysértést követ el és megtámadja az al-Aksza mecsetet. Be kell fagyasztanunk a kis konfliktusokat, hogy eljussunk a ‘nagy projekthez’. Ennek a kormánynak az infrastruktúrája [Ben-Gvirre és Szmotrichra utalva] segíteni fog abban, hogy elérjük a nagy projektet, és meg tudjuk kezdeni a szabadságharcot” – áll az egyik dokumentumban.

A dokumentumok azt mutatják, hogy Szinwar számára Ben-Gvir és Szmotrich magatartása volt az egyik oka a meglepetésszerű támadás időpontjának. Ez az első alkalom, hogy a közvélemény hallja a ,,nagy projekt” kifejezést, de a hírszerzési osztály nem. A ,,nagy projekt” témája többször is felmerült Katonai Hírszerzésnél, de nem sikerült megérteniük a jelentőségét.


Túszok: Izrael szombaton átadta az Egyesült Államoknak a túszok szabadulását eredményező tűzszüneti megállapodás frissített javaslatát, idézett a Walla hírportál egy magas rangú izraeli tisztviselőt és két másik, a részleteket ismerő forrást.

A javaslatot a Moszad igazgatója, David Barnea, a CIA igazgatója, Bill Burns, a katari miniszterelnök és az egyiptomi hírszerzés vezetője holnapi, római római találkozója előtt terjesztették elő, melyen megvitatják a megállapodás részleteit.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Halottak és súlyos sérültek, köztük gyerekek, a Hezbollah támadása következtében first appeared on Új Kelet Live.