Avi/ujkelet.live

A háború 297. napja: Több tucatnyi tüntető tört be délután a Szde Teiman katonai bázisra, ahol a Hamász terroristáit tartják fogva, néhány órával azután, hogy értesültek a katonai rendőrség táborban végrehajtott rajtaütéséről.

A katonai rendőrség nyomozói ma reggel megérkeztek a Szde Teimanba, mely fogolytáborként funkcionál, egy ott fogva tartott terrorista elleni súlyos bántalmazás gyanúja miatt indított nyomozás részeként. A Gázában letartóztatott terrorista súlyos bántalmazásra utaló jelekkel – többek között a végbélnyílását – került orvos elé.

Összetűzéseket rögzítettek a tartalékos katonák és a nyomozók között. A helyszínen tartózkodó katonák egy része menekülni próbált, mások pedig elbarikádozással fenyegetőztek. ,,Egyesülünk az ellen, hogy az izraeli hadsereg letartóztassa katonatársainkat” – mondta az egyik katona. Egy másik pedig kijelentette: ,,A katonai rendőrség azért jött letartóztatni minket, mert mi vagyunk a felelősek a nukbás terroristákért. Minden izraelinek ki kell mennie értünk az utcára, nem vagyok kész a letartóztatás szégyenére – az életemet adtam értetek, az én országomért”.

Kilenc tartalékos katonát vettek őrizetbe kihallgatásra. A katonaság közölte: ,,Miután súlyos bántalmazás gyanúja merült fel egy fogvatartott ellen, akit a Szde Teiman fogolytáborban tartottak, a katonai rendőrség vizsgálatot indított a katonai ügyészség utasítására.”

Délben több tucat szélsőjobboldali miniszter és tüntető betört a bázisra.

A tüntetők egy része megtámadta az eseményről tudósító sajtó munkatársait, leárulózva őket. A betörést követően menetelni kezdtek, miközben a katonák próbálták visszaverni őket. A rendőrség, a Ynet hírportál szerint, jóval később, kis létszámmal érkezett a helyszínre.

Cvi Szukkot, az Otzma Jehudit képviselője felszólította a tüntetőket, hogy ne szálljanak szembe a katonákkal a táborban, és azt mondta: ,,Nincs másik hadseregünk. Ez egy fontos tüntetés, menjünk ki, és ne harcoljunk a katonákkal.”

A letartóztatások hírére Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és a szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt más tagjai bejelentették, hogy tiltakozásul a helyszínre mennek.

,,Az Otzma Jehudit frakció miniszterei és a kneszet tagjai most Szde Teiman felé tartanak, azzal a követeléssel, hogy hagyják abba az ottani katonák gyalázatos letartóztatását” – áll a párt közleményében.

„Az a látvány, ahogy a katonai rendőrség tisztjei letartóztatják legnagyobb hőseinket Szde Teimanban, nem kevesebb, mint szégyenletes” – mondta Ben-Gvir, akinek a minisztériuma irányítja a rendőrséget és az izraeli börtönszolgálatot.

„Javaslom, hogy a védelmi miniszter, a vezérkari főnök és a hadsereg támogassa a harcosokat, és tanuljanak a börtönszolgálattól” – jelentette ki. „Vége a nyári táboroknak és a terroristákkal való türelemnek. A harcosoknak teljes támogatást kell kapniuk.”

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter szintén tiltakozott. „Az izraeli katonák tiszteletet érdemelnek” – állította videoüzenetében, amelyben ragaszkodott ahhoz, hogy ne kezeljék őket „bűnözőkként”, és felszólította Jifat Tomer-Jerusalmi katonai főtanácsnokot, hogy „vegye le kezét hős harcosainkról”.

A kneszet külügyi és védelmi bizottságának vezetője, Juli Edelstein bejelentette, hogy kedden sürgős megbeszélésre kerül sor a Szde Teiman fogolytábor katonáinak letartóztatásáról, valamint a katonai rendőrség és a katonai főtanácsnok magatartásáról.

,,Nem engedek meg olyan jeleneteket, mint amilyeneket ma láthattunk a Szde Teiman bázison. Az a helyzet, amikor álarcos katonai rendőrök razziát tartanak egy katonai bázison, elfogadhatatlan számomra, és nem fogom hagyni, hogy ez még egyszer megtörténjen” – mondta Edelstein.

Hozzátette: ,,katonáink nem bűnözők, és harcosaink aljas üldözése elfogadhatatlan”.


Háttér: Emberi jogi szervezetek szerint október óta jelentősen romlottak az izraeli bebörtönzés körülményei, és magukban foglalják a rutinszerű erőszakot, az élelem megvonását, az orvosi kezelést, valamint a biztonsági foglyok fizikai és lelki bántalmazását. A Washington Post 11 egykori biztonsági fogvatartottal és hat ügyvéddel beszélt, és boncolási jelentéseket is megtekintett – ezek súlyos erőszakot és nélkülözést tártak fel az izraeli börtönszolgálat részéről.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt Izrael benyújtotta válaszát a Legfelsőbb Bírósághoz a Szde Teiman fogolytábor bezárására irányuló petíció ügyében. A kormány azt mondta a bíróságnak, hogy elköltözteti a foglyokat Szde Teimanból. Ennek hátterében Hágában az Izraelre gyakorolt nemzetközi nyomás áll. A miniszterelnök álláspontja szerint ,,a Szde Teiman csak kihallgatási és osztályozási célokból rövid távú ideiglenes tartózkodási lehetőségként marad nyitva”. A közleményben az áll, hogy a táborba érkező fogvatartottak rövid és korlátozott ideig ott tartózkodnak, mielőtt állandó büntetés-végrehajtási intézetbe kerülnek. Május végén a Polgári Jogokért Egyesület beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben a börtön bezárását követelte. Az egyesület állítása szerint a fogvatartottakat zord körülmények között tartják fogva az intézményben.

The post Tüntetők törtek be a katonai bázisra, miután katonákat vettek őrizetbe 1 terrorista bántalmazása gyanújával first appeared on Új Kelet Live.