Avi/ujkelet.live

A háború 298. napja: A Szde Teiman, majd a Beit Lid bázisokon történt zavargás eredményeként a hadsereg igen nagy kritikát fogalmazott meg a rendőrséggel szemben, jelentette reggel a 12-es csatorna. A hadsereg tisztjei támadják a rendőrséget, amiért nem készültek fel a zavargók érkezésére, és nem növelték az erőket, pedig minden látható és ismert volt.

Tegnap a hadsereg századokat majd reggel zászlóaljakat helyezett át a helyszínre a Beit Lid bázis biztonsága érdekében, ahol kihallgatják egy terrorista bántalmazásával gyanúsított tartalékosokat. Joáv Gallant védelmi miniszter reggel arra kérte Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ellenőrizze, hogy a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter megakadályozta-e a rendőrséget abban, hogy fellépjen a zavargókkal szemben. Valamint kemény intézkedésekre sürgetett a zavargásokban részt vett képviselők és miniszterek ellen.

A médiában és a közösségi oldalakon közvetített számos felvétel ellenére eddig egyetlen bázisra betörő állampolgárt sem tartóztattak le vagy vittek be kihallgatásra. A rendőrség tájékoztatása szerint ma átnézik a videó anyagokat és dokumentumokat, és megpróbálják azonosítani és letartóztatni a rendbontókat.

A törvény szárazon úgy fogalmaz, hogy egy katonának gyanúsított letartóztatási eljárást kell lefolytatnia mindenki ellen, aki megpróbál betörni a bázisra. A gyakorlatban azonban egyértelmű, hogy egy katona sem fog tüzet nyitni egy izraeli civilre, így a tegnap történt esetnél is – a katonáknak nincs felhatalmazásuk és módjuk arra, hogy letartóztassanak egy civilt, aki betör a bázisra. Ez a rendőrök feladata, és mint elhangzott, tegnap nem érkeztek a helyszínre.

Tiltakozók százai vonultak tegnap a katonai rendőrség Beit Lid-i bázisára, ahová a gyanúsított tartalékosokat hozták, izraeli és Likud-zászlókkal, némelyikük fegyverrel. Próbálkozások után a tömegnek végül sikerült betörnie a hadbíróságra. Csak órákkal később, amikor a bázis katonái megpróbálták visszaverni a randalírozókat, érkeztek meg a rendőrök, akik eddig még egyetlen tüntetőt sem tartóztattak le.

Az eseményről széles körben tudósított a nemzetközi média, köztük a BBC, a CNN és a világ vezető lapjai.

A hadsereg megjegyezte, hogy a zavargások jelentősen elvonták a figyelmet a Hezbollah terrorszervezet elleni libanoni megtorló akciótervek véglegesítéséről, miután a hétvégi rakétacsapása a Golán-fennsíkon tizenkét gyermeket ölt meg. A hadsereg vezető tisztjei, köztük Herci Halevi vezérkari főnököt, kénytelenek voltak abbahagyni a kritikus megbeszéléseket, hogy kezeljék a bázisokra való betörést.

Halevi este megérkezett a bázisra, és több ottani tiszttel is beszélt.

,,Az Izraeli Védelmi Erők támogatja a sorkatonai és tartalékos harcosait. Azért jöttünk Beit Lidbe, mert itt vannak a katonáink, és hogy megbizonyosodjunk arról, hogy semmi komolyabb nem történik. A lázadók érkezése és a bázisokra való betörési kísérletei súlyos jogellenes magatartásnak minősülnek, anarchiával határosak, kárt okoznak az izraeli hadseregnek, az állambiztonságban és a háborús erőfeszítésekben”.

A rendőrség tisztázta, hogy ,,a különböző publikációkkal ellentétben a rendőrséghez nem érkezett panasz fenyegetésre a katonai tisztviselőktől, az esetet szakszerűen és határozottan kezelték, és gyorsan sikerült irányítás alá vonni az incidenst. Az izraeli rendőrség szakszerűen érvényesítette a törvényt és a rendet, lehetővé tette a tüntetések és tiltakozások szabadságát. Sajnáljuk, hogy megpróbálják kritizálni a rendőrséget és munkájukat. Azt is hangsúlyozni kell, hogy minden eseménynek vége, és a tüntetők távoztak”.

Nincs még vége

Azt a kilenc katonát, akiket tegnap letartóztattak a Szde Teiman bázison egy gázai fogoly súlyos bántalmazásának gyanúja miatt, ma délután állítják bíróság elé Beit Lidben az őrizetük meghosszabbítását kérve. A tárgyalásra várhatóan 14:00 körül kerül sor.

Az izraeli hadsereg forrásai szerint a katonai rendőrségnek olyan bizonyítékai és orvosi jelentései vannak, amelyek szerint a fogvatartottat, aki a védőügyvédek szerint a Dzsabalija Zászlóalj századparancsnoka, súlyos erőszaknak, sőt szodómiának vetették alá, ami kórházba juttatta. A gyanúsítottak tagadják a nekik tulajdonított vádakat.

A hadsereg megnövelt erőkkel készült a katonai bázis biztosítására, miután tegnap a példátlan zavargások során civilek százai törtek be. A Júdea és Szamáriából átvezényelt századokon kívül három zászlóaljat is bevetnek a Nahal-dandárból és a 401. páncélosdandárból, ezeknek a harcosok a héten Gázába kellett volna bemenniük.

A gyanúsítottak közül ötöt a katonai védőügyvédek, négyet a Honenu jogvédő szervezet képvisel. Utóbbi általában telepeseknek szokott ingyenes jogi képviselet nyújtani.

The post A hadsereg a rendőrség ellen a zavargások után: Nem készültek fel megfelelően first appeared on Új Kelet Live.