Avi/ujkelet.live

A háború 304. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy tegnap likvidálta a Hamász terrorszervezet gazdasági minisztererét a Gázai övezetben.

Abd al-Fattah al-Zari’i a Hamász gyártási részlegének operatívja is volt. A hadsereg szerint a részleg a Hamász fegyverkezési képességeinek növelésén dolgozik, többek között a Közel-Keleten más terrorszervezetekkel való információcserével.

Zari’i ,,jelentős szerepet játszott a Hamász azon erőfeszítéseinek vezérlésében, hogy megszerezze az irányítást a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek felett”, valamint a Hamász által ellenőrzött piacok kezelésében, jegyezte meg a hadsereg.

Ezenkívül ő volt a felelős az üzemanyag, a gáz és a „terrortevékenységekhez” szükséges pénzeszközök elosztásáért.


Rakétatámadás: Mintegy tizenöt rakétát lőttek ki hétfőn délelőtt a dél-gázai Khan Juneszből az izraeli határközösségekre. A Vaskupola elfogott több lövedéket, a maradék Re’im és a Gama kereszteződés területén csapódott be.

Egy 37 éves teherautó sofőr könnyű sérüléseket szenvedett egy rakéta becsapódása következtében Re’im közelében.


Riport: A CNN vizsgálata ellentmond Izrael azon állításának, miszerint kritikus csapást mért a Hamász harci képességeire, azzal érvelve, hogy valójában sok zászlóalja még mindig működőképes.

A CNN szerint a Hamász huszonnégy zászlóaljából csak három semmisült meg, nyolc harcképes, a többi pedig meggyengült.

A legkisebb károkat szenvedett zászlóaljak állítólag Gáza középső részén találhatók, ahol a CNN – meg nem nevezett izraeli katonai forrásokra és saját vizsgálati eredményeire hivatkozva – arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők elkerülte a kiterjedt akciót, mert a Hamász terroristái vélhetően ott tartanak fogva számos túszt.


Északi front: Az izraeli hadsereg közölte, hogy az összes rakétát, melyet Libanonból Kirjat Smonára irányítottak reggel, elfogtak a légvédelmi rendszerek. Sérülés nem történt.

A hadsereg reggel dróncsapással megölt egy Hezbollah-terrorsejtet a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban. A terrorsejt drónt reptett Majsz al-Dzsabal felett, az izraeli légierő pedig csapást mért rájuk.

Mindeközben két ,,gyanús légi célpontot”, feltehetően drónt, melyeket Libanonból küldtek, fogtak el a légvédelmi rendszerek a nap folyamán, egyet Metula területén a másikat pedig a tenger felett Naharija mellett.


Jordán-völgy: Terroristák reggel M-16-os fegyverekkel tüzet nyitottak Bekaot közösségre, sérülés nem történt. Röviddel későbba a terroristák feltöltötték Telegramon csoportjukba a felvételt.

Az izraeli hadsereg útlezárásokat eszközölt és megkezdte a terroristák utáni hajszát.


Riport: Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta G7-országbeli kollégáinak, hogy Irán és a Hezbollah terrorszervezet Izrael elleni támadása akár már hétfőn megkezdődhet, hivatkozott az Axios három, a beszélgetés részleteit ismerő forrást.

A források szerint Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy Irán és a Hezbollah is bosszút áll.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem ismeri a támadások pontos időpontját, de hangsúlyozta, hogy a támadások már a következő 24-48 órában elkezdődhetnek, vagyis akár már hétfőn.

Blinken szerint az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz az eszkalációs ciklus megtörésére azáltal, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza Irán és a Hezbollah támadásait, majd visszafogja az izraeli reakciót.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) parancsnoka, Michael Kurilla négycsillagos tábornok várhatóan hétfőn Izraelbe érkezik, hogy az izraeli hadsereggel közösen befejezze az előkészületeket Irán és a Hezbollah támadására.


Készületek: Joáv Gallant védelmi miniszter az éjszaka beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. Gallant, az irodája szerint, tájékoztatta Austint ,,a régióban zajló biztonsági fejleményekről és az Izraeli Védelmi Erők készenlétéről, hogy megvédje Izraelt az Irán és meghatalmazottjai által jelentett potenciális fenyegetésekkel szemben”.

,,Egy sor forgatókönyvet és a megfelelő védekező és támadó képességeket tárgyalt meg” – közölte Gallant irodája.

Gallant ,,nagyrabecsülését fejezte ki Austin miniszternek az Izrael és az Egyesült Államok közötti szoros katonai és stratégiai koordinációért, beleértve az Egyesült Államok katonai képességeinek jelenlegi és jövőbeli bevetését, és az erőhelyzet megváltoztatását Izrael védelmében”, valamint ,,kiemelte az Egyesült Államok vezetésének fontosságát a szövetségesek és partnerek koalíciójának kialakításában, hogy megvédje Izraelt és a régiót légi támadások sorozatától”.


Irán: Irán nem törekszik a regionális feszültségek eszkalálására, de úgy véli, hogy meg kell büntetnie Izraelt, hogy megakadályozza a további instabilitást, közölte az ország külügyminisztériumi szóvivője.

Mindeközben a Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalami megfenyegette Izraelt egy rendezvényen újságíróknak nyilatkozva, és arra figyelmeztetett, hogy Izrael a Hamász elleni háborújában a Gázai övezetben ,,a saját sírját ássa” a tetteivel.

The post A likvidálás után rakétatámadás Gázából, 24-48 órán belül jöhet a bosszú first appeared on Új Kelet Live.