Avi/ujkelet.live

A háború 305. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy reggel terroristák páncéltörő rakétákat lőttek ki a csapatokra Kelet-Rafahban, akik a humanitárius útvonal közelében végezték műveleteiket.

A támadás következtében több katona különböző fokú sérüléseket szenvedett, kórházba szállították őket, családjaikat értesítették. A hadsereg azon dolgozik, hogy lokalizálja és likvidálja a támadás mögött álló terroristákat.

Az események fényében a hadsereg ideiglenesen lezárta a Kerem Salom határátkelőtől a Gázai övezet humanitárius övezetébe vezető útvonalat. A Kerem Salom átkelő és az összes többi segélyszállítási útvonal a megszokott módon működik.

,,A humanitárius területeken és a sűrűn lakott területeken folytatott terrortevékenység károsítja a humanitárius koordinációt és a segélyek elosztását” – hangsúlyozta a hadsereg. ,,Az útvonalon a szállításokat ideiglenesen leállították, ,,mivel a terület aktív harci övezetté vált”.


Északi front: A légvédelem elfogott délután egy Libanonból indított ,,gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónt, Hila közösség felett. A rakétára figyelmeztető szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Ezt követően elfogtak még egy Libanonból küldött légi célpontot Kela területén a Golán-fennsíkon. A lehulló repeszek miatt tűz keletkezett.

Számos rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára a nap második felében, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Este a Hezbollah több mint harminc rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. Az első, mintegy 20 rakétából álló támadás a Golán-fennsík északi részére irányult, és mindegyik nyílt területeken csapódott be.

Nem sokkal később újabb tíz rakétát lőttek ki a Galilea-földnyelvre. A rakéták egy részét elfogta a Vaskupola, azonban több becsapódásról is beszámoltak, amelyek közül néhány tüzet okozott. Sérülés nem történt.

A hadsereg korábban a nap folyamán egy terrorsejtet azonosított belépni a Hezbollah egyik fegyverraktárába és katonai épületébe a dél-libanoni Kafr Kilában. Vadászgépek csapást mértek a két épületre, benne a terroristákkal.


Intézkedés: A libanoni határ közelében lévő több helyi hatóság arra szólította lakosait, hogy maradjanak a óvóhelyek közelében, és lehetőleg kerüljék az utazásokat.

A Polgárvédelmi Parancsnokság nem adott ki ilyen utasítást.


Naszrallah: Hasszán Naszrallah, a Hezbollah terrorszervezet vezetője kedden egy héttel Fuad Sukr likvidálása után mondott beszédében utalt az Észak-Izraelt célzó dróntámadásokra, kijelentve: „Drónjaink elérték Akkó keleti részét, még úgy is, hogy Izrael magas készültségben van. Voltak napok, amikor Izrael lelőtte drónjainkat, amikor még libanoni föld felett voltak.” A beszéde során hangrobbanásokról számoltak be Bejrút felett, melyeket az izraeli vadászgépek okoztak.

Naszrallah azt állította, megtámadja Izraelt, bármi is legyen a következménye. Ugyanakkor a sorok között olvasva kiderült, hogy a cél nem egy teljes háború. Elismerte továbbá, hogy a válasz késedelme a pszichológiai hadviselés része: ,,Az idegtépő várakozás a válasz része. A cél az, hogy a várakozás kimerítse Izraelt és minden erőforrását.”

Elismerte, hogy Sukr, a vezérkari főnök likvidálása izraeli siker volt, de azt állította, nem jelent győzelmet a kampányban és nem jelent győzelmet a hétköznapok háborújában. Hangsúlyozta, hogy semmi sem változott a hamászos Iszmail Hanije és Sukr meggyilkolása után: ,,Izrael továbbra is nehéz helyzetben van”.

Naszrallah nyitva hagyta a közös válaszra vonatkozó lehetőséget is: válaszolhat egyedül és válaszolhat a tengellyel is.

„Eddig nem törekedtünk eszkalációra, harcoltunk Gáza támogatásáért, de a libanoni nemzeti érdeket szem előtt tartva… Az éttermek az elmúlt hónapokban megteltek, a repülőtér pedig teljes mértékben működött. Valahányszor egy parancsnokunkat likvidálták, a reakciónk fokozott volt, de mindig mértéktartó.”

„Azonban [a Hezbollah dél-bejrúti fellegvára] egy legfelsőbb vezető meggyilkolását Dahiában [Fuad Sukr] másként kell kezelni. A válaszunk jön, ha Isten úgy akarja, külön-külön vagy a tengellyel együtt – és erős lesz.”


Szamária: Az izraeli biztonsági erők tegnap délután óta megöltek tizenegy terroristát légicsapások és összecsapások során Dzseninben és a környező közösségekben.

Két dróncsapás:

További hét fegyveres terroristát öltek meg Dzseninben, Kafr Kudban és Aqabában, köztük többen bombát próbáltak elhelyezni.

Egy izraeli katona közepesen súlyos sérüléseket szenvedett a harcokban.


Irán: Az iráni légiközlekedési hatóságok ma tájékoztató közleményt adtak ki a pilótáknak és a légitársaságoknak az ország nyugati részén a következő két napban sorra kerülő éles tűzes gyakorlatokról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A közlemény szerint ez holnap 04:30 és 09:30 között, holnapután 01:30 és 04:30 között fog történni. A pilótáknak azt mondták, hogy ne ereszkedjenek 12 000 láb alá.


Putyin a képben: Vlagyimir Putyin orosz elnök visszafogott választ kért Irán legfelsőbb vezetőjétől Ali Hámenei ajatollahtól Hanije meggyilkolására, azt tanácsolva, hogy kerüljék az izraeli civilek elleni támadásokat, idézett a Reuters két magas rangú iráni forrást.

Az üzenetet Szergej Sojgu adta át hétfőn a legmagasabb rangú iráni tisztségviselőkkel folytatott találkozóján.

The post Terrorelhárítás, támadások Libanonból, Naszrallah, és Putyin kérése first appeared on Új Kelet Live.