Avi/ujkelet.live

A háború 306. napja, déli front: Az elmúlt hét során több tucat rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Gan Javnére, Lachis területére és a határ melletti közösségekre, a lövedékek közül többet elfogtak a légvédelmi rendszerek, de voltak, amik becsapódtak.

Az izraeli hadsereg szerint a támadásokat a Gázai övezet déli részéről hajtották végre két segély- és elosztóraktár közelében, amelyek többek között az UNRWA-hoz tartoznak, és humanitárius segélyek szétosztására szolgáltak a Gázai övezet polgári lakosságának.

Izraeli vadászgépek pontos támadást hajtva végre megsemmisítették a rakétaindító posztokat a térségben, melyeket a támadásokhoz használtak. A művelet során másodlagos robbanásokat észleltek, melyek további fegyverek jelenlétére utaltak.


Kiürítés: Miután tegnap este a Gázai övezet északi részéről rakétákat lőttek ki Szderotra és Askelonra, az izraeli hadsereg felszólította a Beit Hanun körzetében lévő palesztinokat, hogy meneküljenek, és menjenek ,,a Gázaváros központjában lévő menedékhelyekre”.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a bejelentés mellé csatolta azon zónák listáját, amelyeket ki kell üríteni, figyelmeztetve, hogy a hadsereg ,,erőteljes és azonnal intézkedést” kezd a terrorcsoportok ellen Beit Hanun térségében.

A hadsereg legutóbbi értékelései szerint Gáza egész északi részén kevesebb mint 200 000 palesztin maradt.

A hadereg számos kisebb razziát hajtott végre Beit Hanunban, mióta a szárazföldi offenzíva első hónapjaiban felszámolta a helyi Hamász zászlóaljat.


Irán: A Washington Post rovatvezetője, a Fehér Házhoz közeli David Ignatius arról számolt be szerdán, hogy a Fehér Ház tisztviselői úgy vélik, hogy Joe Biden elnök azon erőfeszítései, hogy nyomást gyakoroljon Iránra, hogy ne eszkalálja a helyzetet, meghozta gyümölcsét, és lehetséges, hogy Irán újragondolja komoly válaszreakciójának tervét Iszmail Hanije likvidálására.

Minden, ami a Hezbollahhoz kapcsolódik – még mindig nem világos. Kiszámíthatatlannak határozták meg a helyzetet a kormány tisztviselői. Az amerikaiak világossá tették Irán számára, hogy rendkívül nagy a kockázata egy jelentős eszkalációnak, ami súlyos következményekkel járna Maszúd Peszeskján elnök új kormányának stabilitására nézve.

Tegnap este egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a nemzetbiztonsági csapat közölte az amerikai elnökkel és alelnökkel, hogy nem világos, hogy Irán és a Hezbollah mikor indít támadást Izrael ellen. Az Axios hírportál szerint Bidennek azt mondták, hogy az amerikai hírszerzés két Izrael elleni támadási hullám forgatókönyvét látja előre – az egyik a Hezbollah, a másik pedig Irán és meghatalmazottjai. Az amerikai hírszerzés számára azonban még mindig nem világos, hogy ki támad először.

Izrael teljes készültségben várja Irán és meghatalmazottjai reakcióját. A libanoni Hezbollah terrorszervezetet részéről a felkészülés egy jelentős támadás lehetőségére irányul, amely precíziós rakéták bevetését is magában foglalja, ezzel egyenlítve ki a számlát a szervezet vezérkari főnöke, Fuad Sukr likvidálásáért. Izrael a Hezbollah és Irán megosztott reakciójának lehetőségére is készül, ami több órás védett területeken való tartózkodást követelhet.

Izraelben arra készülnek, hogy a Hezbollah Irán előtt támad, így a figyelmeztetés rövid lesz. Az esetleges iráni támadásra való felkészüléssel ellentétben a Hezbollah Izraelhez való közelsége megnehezíti a korai felkészülést.

  • Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője tegnapi beszédében azt állította, hogy az izraeli hadsereg kiürítette a Ramat David légibázis nagy részét. A Hezbollahnak pontos rakétái vannak, válaszadást ígért, és valószínűleg katonai célpontokat is célba vesz, nemcsak északon, hanem Izrael középső részén is. Naszrallahnak is sok vesztenivalója van egy mindent átható konfliktusban, és Izrael már bejelentette, hogy minden támadásra reagál. Egy túl jól sikerült csapás teljes konfrontációba sodorhatja Izraelt.
  • Az iráni légiközlekedési hatóságok tegnap tájékoztató közleményt adtak ki a pilótáknak és a légitársaságoknak az ország nyugati részén a következő két napban sorra kerülő éles tűzes gyakorlatokról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A közlemény szerint ez szerdán 04:30 és 09:30 között, csütörtökön 01:30 és 04:30 között fog történni. A pilótáknak azt mondták, hogy ne ereszkedjenek 12 000 láb alá.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök visszafogott választ kért Irán legfelsőbb vezetőjétől Ali Hámenei ajatollahtól Hanije meggyilkolására, azt tanácsolva, hogy kerüljék az izraeli civilek elleni támadásokat, idézett a Reuters két magas rangú iráni forrást.
  • Az üzenetet Szergej Sojgu adta át hétfőn a legmagasabb rangú iráni tisztségviselőkkel folytatott találkozóján.

Szivárogtatás: David Amszalem, a kormányzó Likud megosztó és harcias regionális együttműködési minisztere, aki megfigyelő a kabinetben, reggel a a KAN közrádiónak nyilatkozva a zártkörű megbeszélések kiszivárogtatásával vádolta a katonaság vezetőit: ,,Úgy gondolom, hogy a dolgok nagy részét nem a miniszterek szivárogtatják ki, hanem a többi ember, aki ott ül.”

,,A kiskabinet üléséről akkor is kiszivárogtak dolgok, amikor [Beni] Gantz és [Gadi] Eizenkot [mindetten az ellenzéki Nemzeti Egységből] a tagjai voltak. Még a korlátozott kabinetben is vannak szakemberek, más emberek és katonák, akik ismernek újságírókat – nekik is érdekük fűződik a kiszivárogtatáshoz. Feltételezem, hogy a kiszivárogtatásokat fel lehet osztani az ott ülők aránya szerint – és a többség nem miniszter” – mondta Amszalem.

,,Mivel sok a kiszivárogtatás, gyakran nem teszek fel kérdéseket, hogy ne legyen rá válasz.” A likvidálásokkal kapcsolatos döntésekről: „Nem foglalkozunk elméleti kérdésekkel a kabinetben, nem beszélünk erről a kabinetben, mert ha beszélünk róla, akkor adásba kerül, és a [cél]személy elhagyja a helyszínt.”

The post Evakuálás és támadás Gázában, Irán talán újragondolja az Izrael elleni válaszát first appeared on Új Kelet Live.