Avi/ujkelet.live

A háború 307. napja, riport: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Akhbar libanoni újság arról számolt be, hogy az elmúlt napokban egy magas rangú amerikai katonai küldöttség érkezett Ciprusra, és megbeszéléseket folytatott a ciprusi hírszerzés és védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőivel.

A jelentés szerint a delegáció sok katonai felszerelést hozott magával, és azt mondta a ciprusi tisztviselőknek, hogy a térségben uralkodó feszültségek hátterében Ciprus lesz az egyik védelmi pozíció a Hezbollah terrorszervezet, Jemen vagy Irán támadásaival szemben. A jelentést más forrásból nem erősítették meg.

Azt is közölték, hogy Nagy-Britannia is a szigeten összpontosította erőit, Németország pedig felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy széles körű háború esetén haditengerészeti erőket küldjenek, hogy segítsenek az evakuálásban. Ciprusi vezető tisztviselők felvették a kapcsolatot azokkal a felekkel, akik kapcsolatban állnak az Ellenállási Tengellyel, és kérték, hogy közvetítsék azt az üzenetet, hogy ezt akaratuk ellenére tették, és nem érdekeltek abban, hogy országukat háborúba keverjék.

A Times szerdán arról számolt be, hogy több mint ezer brit katona áll készenlétben a királyság állampolgárainak Libanonból való evakuálására. Az előkészületek részeként a katonákat a brit légierő Akrotíriben, Cipruson található bázisára küldték, mintegy 16 ezer ember evakuálására. Több száz katona még mindig Nagy-Britanniában tartózkodik, de készenlétben állnak, hogy a Közel-Keletre menjenek.


Életjel: Szilvia Cunio, akinek két fiát, Davidot és Ariel Cuniót túszul ejtették és Gázába hurcolták, ma reggel a KAN közrádiónak nyilatkozva elmondta, hogy nemrég életjelet kapott róluk.

,,Nem rég hallottam felőlük, van egy életjel. Olyan régóta várok rájuk, és szeretném, hogy már velem legyenek, hogy érezzem őket, megölelhessem és megcsókolhassam őket.”

  • David felesége és gyerekei, Sáron Aloni-Cunio (33) és az ikrek, Emma és Juli (3) november végén szabadultak a fogságból.
  • „Az életem megállt október 7-én, sosem gondoltam volna a katasztrófára, ami azon a napon történt” – mondta Aloni-Cunio decemberben, elmesélve, hogy a család október 7-én úgy döntött, hogy elhagyja a védett szobát, hogy „gyorsan meghaljanak”, miközben Nir Ozbeli otthonuk ostrom alatt volt.
  • Ehelyett az egész családot túszul ejtették, és amikor bevitték őket Gázába, „olyan dolgokat láttam, amelyektől soha nem fogok megszabadulni”.

,,Bárcsak a lehető leghamarabb megtörténne, 308 nap háború elviselhetetlen. Nem gondoltuk, hogy idáig jutunk” – mondta Szilvia. ,,Szinte egyáltalán nem nézem a híreket. Várom, hogy eljöjjön a pillanat, amikor kijönnek. Hiszek benne és akarom, és október 7-e óta a legnagyobb reményt fűzöm hozzá. A lányok olyan régóta várnak, gondolkodnak, beszélnek és mondják, mikor engedik el őket a rosszak. Ott voltak, és tudják, mi van ott, bár még kicsik, mindent értenek”.


Siratófal: A Siratófal biztonsági őrei nem engedték be a muszlim bírákat a szent hely egyik részlegébe. Az incidensre kedden került sor, amikor több tucat békebíró érkezett, hogy látogatást tegyen az alagutakban.

Amikor a csoport megérkezett a Siratófal bejárati kapujához a Szemét-kapu felől, a biztonsági őrök értesítették a csoporthoz tartozó muszlim és keresztény bírókat, hogy nem mehetnek be. A bírókat felháborították és feldühítették a biztonsági őrök. Egy ponton rendőrt hívtak a helyszínre, aki utasította a biztonsági őröket, hogy engedjék be a bírókat. Később a bírák még a Siratófal rabbijánál is panaszt tettek.

A Siratófal Örökség Alapítvány kijelentette, hogy ,,a Siratófal mindenki előtt nyitva áll. A komplexum bejárata és biztonsági intézkedései az izraeli rendőrség feladata, nem a Siratófal Örökség Alapítvány a felelős a biztonsági őrökért.”

A bírói kar szóvivője közölte, hogy egy szeminárium részeként bírák egyik csoport kedden este elmentek a Siratófalhoz, hogy látogatást tegyenek az alagutakban. ,,A Siratófal pláza bejáratánál végzett ellenőrzés során az egyik biztonsági őr megtagadta több bíró beengedését arra hivatkozva, hogy szerinte van egy rendelkezés, amely megtiltja a muszlimok belépését a Siratófal területére a Vaskardok háború kitörése óta. Miután felvették a kapcsolatot a helyi rendőrfőnökkel, az ügy elrendeződött. Az ügyet a bírósági adminisztráció vizsgálja.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Ciprus mint védelmi poszt az amerikaiknak, életjel és 1 incidens first appeared on Új Kelet Live.