Avi/ujkelet.live

A háború 311. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 19 éves Omer Ginzburg őrmester Kirjat Tivonból, az ejtőernyős dandár 101. zászlóaljának katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 332-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Ginzburg halálát a Hamász terrorszervezet által vállalt orvlövész támadás okozta Khan Juneszben.


Északi front: Az éjszaka mintegy harminc rakétát lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Libanonból Nyugat-Galileára.

A becsapódások következtében tüzek keletkeztek, sérülés nem történt.

A Hezbollah azt állította, hogy egy katonai posztot támadott Ga’aton közösség közelében.


Jordán-völgy: A Hamász terrorszervezet vállalta tegnap este a felelősséget a Jordán-völgyben korábban végrehajtott halálos terrortámadásért.

A támadásban megölték a 23 éves Jonatán Deutschot és közepesen súlyosan megsebesítettek egy harminckét éves férfit. Jonatán nősülni készült, csak nemrég engedték el a Maglan kommandós egység szolgálatából. A terroristák nyolc golyót lőttek ki rá, amikor a 90-es úton egy buszmegállóban leparkolta járművét, majd utolsó erejével néhány métert továbbhajtott Rotem telep felé, ahol halottnak nyilvánították.

Herci Halevi vezérkari főnök tegnap este látogatást tett a támadás helyszínén és helyzetértékelést tartott.

,,Az a küldetésünk, hogy elkapjuk ezeket a terroristákat, és elérjük őket a terrortámadások előtt, itt nem jártunk sikerrel. A terrortámadást végrehajtó sejt elkapásának ideje közeledik. El fogjuk érni őket, folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen, e terror minden áldozata miatti nagy fájdalom, csak erősebbé tesz minket a terrorizmus elleni küzdelemben.”


: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta tegnap izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak, hogy elrendelte a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó Közel-Keletre történő áthelyezését, és utasította a USS Georgia tengeralattjárót, hogy menjen a térségbe az esetleges Izrael elleni iráni támadás előtt.

Gallant közölte Austinnal, hogy Irán katonai előkészületei azt sugallják, hogy nagyszabású Izrael elleni támadásra készül.

Izraeli médiajelentések szerint Izrael frissített értékelése szerint Teherán nagy támadást szándékozik indítani a héten.

A 13-as csatorna vezető védelmi tudósítója, Alon Ben David arról számolt be, hogy lehetséges Irán és a Hezbollah támadása egyszerre vagy egymást követően történik. Az egyik tényező, amely késleltette a likvidálásokra ígért választ, az az Iránra és a Hezbollahra nehezedő francia nyomás, hogy ne indítsanak nagyobb támadást az időközben már véget ért párizsi olimpia idején.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a támadás nagyobb léptékű lesz, mint az áprilisi drón- és rakétatámadás.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztette a kormány minisztereit, hogy a következő napokban ne beszéljenek biztonsági kérdésekről, jelentette reggel a KAN közrádió.


Nemcsak Izraelben: Az észak-iraki kurd régióban készenlétbe vonultak attól tartva, hogy Irán a területük elleni támadással próbál bosszút állni Izraelen, jelentette tegnap este a KAN. A kurd térségben tartózkodó iraki tisztviselő, aki ismeri a részleteket, kijelentette: „Aboszlút benne vagyunk az irániak célbankjában”.

Ugyanez az iraki forrás megerősítette, hogy védekező állásban vannak, és a fő félelem az, hogy végül az irániak rajtuk állnak bosszút az Izrael elleni reakció részeként a Hamász-vezér Iszmail Hanije likvidálása miatt.

Szerinte Irán részéről ,,már készen áll a vád ellenünk”, és a pletykák szerint Hanije likvidálását vezető ügynökök a kurd térségből származtak.

A Telegraph pénteki értesülései szerint Irán új elnöke a keményvonalas Iszlám Forradalmi Gárda ellen harcol, hogy megakadályozzon egy totális háborút Izraellel.

A Forradalmi Gárda vezető tábornokai ragaszkodnak a Tel-Aviv és más izraeli városok elleni közvetlen csapáshoz, a katonai bázisokra összpontosítva, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat.

Maszúd Peszeskján, az újonnan megválasztott elnök, aki a múlt havi választásokon legyőzte a Forradalmi Gárda jelöltjét, azt javasolta, hogy Iránnal szomszédos országokban vegyenek célba titkos izraeli bázisokat.

Irán anno azt állította, hogy célba vette a Moszad „kémbázisait” az iraki Kurdisztánban.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 332, éjszakai rakétatámadások, és amerikai erősítés a régióban first appeared on Új Kelet Live.