Avi/ujkelet.live

A háború 311. napja, déli front: Rakétát lőttek ki kora délután a Gázai övezet déli részéről Ein Haslosa közösségre. A szirénák aktiválódtak, a lövedék nyílt területen landolt, sérülés nem történt.


Új nevek: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat hétfőn kiadott közös nyilatkozata kijelenti, hogy megerősítették harmincegy Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista halálát, miután kritikák érték a szombati Gázavárosban végrehajtott légicsapása miatt.

A hadsereg precíziós lőszerrel mért csapás a terroristákra a Hamász terrorszervezet egyik főhadiszállásán, mely az Al-Taba’een iskola épületében lévő mecsetbe volt beágyazva.

A Gázai övezet Hamász által irányított polgári védelmi ügynöksége „borzalmas mészárlásnak” nevezte a támadást, több mint 90 halottról számolva be. Az izraeli hadsereg még aznap este megerősítette tizenkilenc Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista likvidálását, megjegyezve, hogy ezek a terroristák izraeli katonák és Izrael Állam elleni támadások előmozdítása és végrehajtása érdekében működtek a létesítményből.

A hadsereg szerint a rakéták ,,nem okozhatták azt a kárt, amely megfelel a gázai kormányzati médiairoda áldozatokról szóló jelentéseinek”. A támadás után (baloldali kép) készült felvételek azt mutatják, hogy a környező iskolakomplexumban nincs jelentős kár.


Szamária: A rendőrség őrizetbe vett két izraeli telepest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megtámadtak négy arab izraeli nőt és egy hároméves kislányt, Givat Ronen előőrsön pénteken.

A rendőrség és a Sabak közös közleménye szerint ,,a súlyos támadás” során a gyanúsítottak kövekkel dobálták meg az áldozatokat, fegyverrel fenyegetőztek, és felgyújtották az autójukat.

A két gyanúsítottat a mai napon őrizetbe vették, kihallgatásuk folyamatban van. Holnap a rendőrség kérni fogja fogva tartásuk meghosszabbítását.

Az áldozatok, a dél-izraeli Rahat beduin város lakosai a Palesztin Hatóság területén lévő Sechembe tartottak, de eltévedtek és behajtottak az előőrsre. Az öt utast könnyű sérülésekkel a Petach tikvai Beilinson Orvosi Központba szallították.

Tegnap a kneszet törvényhozó bizottságában Gilád Kariv, az ellenzéki Munkapárt képviselője kritizálta a politikusokat, amiért nem ítélték el ,,egy Rahatból származó izraeli család elleni lincselési kísérletet”. Az Otzma Jehudit képviselőnője, Limor Szon Har Melech a következőt reagálta: ,,Nincs mit elítélni, jogunk van megvédeni az életünket. Nincs szó semmilyen izraeli családról” és kifejtette: ,,Amikor egy nem izraeli rendszámú autó belép, és tisztában vagyunk a veszéllyel, akkor nincs kompromisszum. Amikor fennáll annak a lehetősége, hogy egy ilyen ártatlan esemény kémkedés, információgyűjtés eseménye lehet, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

A család autóján izraeli rendszám volt.


Helyzetértékelés belpolitikával: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael az elmúlt napokban megerősítette védelmét Irán és a libanoni Hezbollah terrorszervezet várható támadása közepette.

,,Az éberség és a készültség napjait éljük, a Teheránból és Bejrútból érkező fenyegetések megvalósulhatnak, és fontos elmagyarázni mindenkinek, hogy a készültség, a felkészültség és az éberség nem a félelem és a pánik szinonimája” – mondta Gallant a kneszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén.

„Az elmúlt napokban mind a védelem megerősítésére, mind a válaszlépések offenzív lehetőségeinek kialakítására, de szükség esetén kezdeményezésre is, időt szenteltünk, bárhol és bármely régióban – a fő cél Izrael Állam polgárainak védelme”.

A védelmi miniszter a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodással kapcsolatban: „Válaszúthoz értünk, van egy alternatíva a megállapodásra, amely északon és délen a helyzet rendezését eredményezi, a másik egy eszkaláció, amely háborúhoz vezet. Én és a biztonsági szervezet az első alternatívát támogatjuk, tudni fogunk, hogyan birkózzunk meg az áraival. Az túszalku késésének oka többek között Izrael miatt van. Ami a [egyiptomi-gázai határ mentén futó] Philadelphi-folyosót illeti, még ha 60 napra ki is megyünk, semmi sem fog történni.”

A Rafah-dandárra vereséget mértek, Gallant szerint a több tucat életben lévő túsz miatt érdemes hat hétre kivonulni a Philadelphi-folyosó olyan részeiről, ahol nem történik kritikus dolog.

Arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem indít háborút Libanon ellen, azt mondta: ,,Hallom a hősöket [a háború] dobjaival, ‘totális győzelemről’ és egyéb ostobaságokról beszélni”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök irodája közleményben reagált Gallant szavaira: ,,Amikor Gallant átveszi az Izrael-ellenes narratívát, rontja annak esélyét, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról. [Jechíje] Szinwart kellett volna támadnia, aki nem hajlandó delegációt küldeni a tárgyalásokra, és aki a túszalku egyetlen akadálya volt és marad is. Izraelnek egyetlen választása van: totális győzelmet aratni, ami a Hamász katonai és kormányzati képességeinek felszámolását, valamint a túszok szabadon bocsátását jelenti – és ez a győzelem meg is lesz. Ez Netanjahu miniszterelnök és a kabinet egyértelmű utasítása, és mindenkire kötelező érvényű – így Gallantra is.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Déli front, letartóztatás, és helyzetértékelés belpolitikával first appeared on Új Kelet Live.