ujkeletlive

Készenlétbenkülső és belpolitikai feszültségek

Miközben, továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy Irán saját területéről fog megtorló támadást indítani Izrael ellen mintegy két héttel Iszmail Hanije, a Hamász politikai szárnyának vezetője, illetve a Hezbollah vezérkari főnökének likvidálását követően, az izraeli hadsereg védekező és támadó üzemmódban egyaránt felkészült mindent lehetséges forgatókönyvre.

A Biden-kormányzat által toborzott nemzetközi védelmi koalíció, amely az áprilisi iráni támadás idején is jelentős segítséget nyújtott, ezúttal is támogatni fogja a zsidó államot a teheráni vezetés, illetve a Hezbollah által beígért támadások esetén, amelyek úgy vélik, hogy így vagy úgy katonai célpontokra fognak összpontosítani.

Megjegyzendő, hogy a legmagasabb készültség ellenére Binjámin Netanjahu nem hívta össze a politikai-biztonsági kabinetet, és nem tartott biztonsági konzultációkat Joáv Gallant védelmi miniszter részvételével. Az események hátterében azontúl, hogy Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a hadikabinet volt minisztere Beni Gantz kilépése után a védelmi döntésekbe való beleszólást illetően egyre nagyobb nyomást gyakorol a miniszterelnökre, tegnap Gallant hivatalos beszéde során súlyos kritikát fogalmazott meg Netanjahuval szemben, a háború kezelése, és különösen a Hamász által október hetedike óta fogvatartott túszok kiszabadítását biztosító megállapodás akadályozását illetően. A miniszterelnök hárította ugyan Gallant vádjait, de a korántsem újkeletű belső ellentétek érthetően tovább mélyültek, miközben Ben-Gvir folyamatos fenyegetőzései úgyszintén nem azt a látszatot keltik, hogy a kormány megfelelően tudná kezelni a prioritásokat.

A Szentély rombolásához vezető belső ellentétek veszélyére számtalan esetben hívták fel a figyelmet politikusok, történészek, illetve a zsidó kultúra prominens képviselői, ennek ellenére a 21. századi Jeruzsálem a régi gyászos korokat idézve egyre mélyülő társadalmi és politikai megosztottságát tükrözi.

Az alábbi felvételen, Tisa Beav estéjén a Siratófalnál összegyűlt háredi csoport imájában átkozza Gallant védelmi minisztert.

Hadsereg és védelmi intézmény

Tisa Beav beköszöntével az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari hangsúlyozta a hadsereg vörös jelzésű  csúcs készültségét, miközben Gallant szoros kapcsolatot tart fenn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, és az Egyesült Államok folyamatosan növeli erőit a Közel-Keleten – a térségbe vezényelt  az USS Florida rakétahordozó tengeralattjáró, fedélzetén 154 Tomahawk rakétával akár 1600 km-es távolságban is elérik célpontjaikat tengeren és a szárazföldön egyaránt.

Ilyen mértékű készültség mellett, és az elkerülhetetlennek előrejelzett többfrontos támadások ellenére a Polgárvédelmi Parancsnokság irányelvei továbbra is változatlanok, közölte Hagari.

Terrortámadás

A tegnap este kezdődött Tisa Beav, a Szentély lerombolását jelző böjtnap visszafogottságát országos viszonylatban eddig nem zavarta meg semmilyen rendkívüli külső incidens. Az elmúlt 24 órában a libanoni Hezbollah, úgy tűnik vihar előtti csend üzemmódban nem indított jelentősebb támadásokat.

A zsidó történelem szomorú időszakára jellemző nyugalmat egy belülről jövő  terrortámadás zavarta meg. Az esti órákban egy  palesztin terrorista fegyverrel súlyosan megsebesített egy izraeli férfit, valamint két palesztint a Júdea és Szamáriai területekhez tartozó Kálkilja városában. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a fegyveres terrorista egy autójavító műhely közelében nyitott tüzet, súlyosan megsebesítve áldozatát. A katonaság szerint a mellette lévő két másik palesztin is megsérült, állapotuk nem ismert.

A 18 éves Tárik Daoudként azonosított terroristát az erők likvidálták, a novemberi túszalku részeként került szabadlábra. A héber médiának nyilatkozó katonai forrás szerint a hadsereg tudomást szerzett Daoud kálkiljai tartózkodásáról, és tervbe vette letartóztatását.

Földrengés

Éjfél körül földrengésről számoltak be, amelyet Észak- és Közép-Izrael számos településének lakói, többek között Dimonában, a Holt-tengeren és Ma’ale Adumim környékén. Sérültekről, vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

A Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földmozgást regisztráltak, amelynek epicentruma Szíriában volt, de Jordániában és Libanonban is érezhető  volt a földmozgást.

Libanonban pánik tört ki a lakosság körében, akik izraeli támadástól való félelmükben az utcára menekültek.

Fitch – újabb leértékelés

A Fitch nemzetközi hitelminősítő tegnap este negatív előrejelzés mellett A+ helyett  A-ra értékelte le Izrael hosszú távú besorolását. A Fitch minősítésének csökkentése a másik két nagy nemzetközi intézet – a Moody’s és az S&P – hasonló lépését követi.

Az A-ra való leminősítés a gázai háború folytatódásának, a megnövekedett geopolitikai kockázatoknak, és a több fronton végrehajtott katonai műveleteknek a hatását tükrözi. Az államháztartás súlyos csapást szenvedett, és előrejelzésünk szerint 2024-ben a GDP 7,8%-át kitevő költségvetési hiányt, valamint középtávon a GDP 70%-a feletti adósságot prognosztizálunk. Emellett a Világbank kormányzási mutatói valószínűleg romlanak, ami rontja Izrael hitelképességét,” – áll a Fitch közleményében.

A jövőbeni negatív kilátással kapcsolatban a hitelintézet úgy véli – „a negatív kilátás a konfliktus újabb eszkalálódásának kockázatát tükrözi, ami a makrogazdasági teljesítményre, a költségvetési helyzetre, a külső finanszírozásra és a politikai stabilitásra gyakorolt hatásán keresztül további nyomást gyakorolhat a minősítésre,” emellett megjegyzve a növekvő regionális feszültségeket, hozzáteszi – „az Izrael és Irán, valamint szövetségesei közötti feszültség továbbra is magas,” hangsúlyozva a közelmúlt eseményeit, és a további eszkaláció kockázatát.

Továbbá, a Fitch úgy látja, hogy a háború 2024-ben, sőt 2025-ben is intenzíven folytatódhat, ami hatással lesz a katonai kiadásokra, a határ menti területek gazdasági tevékenységére, valamint a turizmusra, és az építőiparra.

Fiskális politikai szemszögből a hitelminősítők úgy vélik, hogy a költségvetés 2024 végén a GDP 7,8%-át teszi ki, ami jövőre 4,6%-ra csökken. Mindazonáltal a Fitch hangsúlyozta, hogy a finanszírozási feltételek stabilak maradnak a nemzetközi és a hazai piacokon történt sikeres adósságkibocsátások révén.

A háborún kívül, a Fitch az izraeli politikai helyzetnek is tulajdonítja a hitelminősítés csökkentését, – „a szükségkormányt 2024 júniusában feloszlatták, és az eredeti koalíció visszatért a hatalomba. Ez a következő, 2026 októberében tartandó választásokig fennmaradhat, bár a koalíciók ritkán tartanak ki egy teljes cikluson át, és ez a koalíció a 2023 októberi események és az ultraortodox zsidók besorozása körüli vita miatt nyomásnak lesz kitéve az előrehozott választások érdekében.”

A hitelintézet a Pénzügyminisztérium előzetes ígéretei után áprilisban változatlanul hagyta Izrael minősítését, miközben a kilátást stabilról negatívra rontotta. A mostani döntés azt tükrözi, miszerint az ügynökség megítélése szerint tovább romlott Izrael gazdasági helyzete.

A leminősítésre reagálva Jáli Rotenberg, a pénzügyminisztérium vezető könyvelője felszólította a kormányt, hogy a lehető legnagyobb biztonságot teremtse meg az izraeli gazdaság, a befektetők és a hitelminősítők számára azáltal, hogy gyorsan intézkedik a 2025-re vonatkozó felelős állami költségvetés összeállítása érdekében.

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter nem tulajdonítva különösebb jelentőséget a döntésnek, kijelentette – „Izrael Állam egy egzisztenciális háború közepén van, amely történetének leghosszabb és legköltségesebbje. Egy olyan háborúban, amelyet egyszerre több fronton is vívnak, és amely már majdnem egy éve tart. A háborút követő leminősítés, és az ebből adódó geopolitikai kockázatok természetesek.”

Emellett, a pénzügyminiszter úgy véli, hogy a kormány jó munkát végez, az ország gazdasága erős, ami a piacok nagyfokú bizalmára utal. A jövőt illetően, azt ígéri, hogy „I-n segítségével minden fronton megnyerjük a háborút, helyreállítjuk a biztonságot, és a gazdaságot a háborúból a növekedés útjára emeljük. Olyan felelős költségvetést fogunk elfogadni, amely a győzelemig továbbra is támogatja a háború minden szükségletét, miközben fenntartja a költségvetési kereteket, és előmozdítja a növekedés motorjait. Nagyon gyorsan a hitelminősítést is újra felminősítjük.”

  

The post Iráni támadás helyett földrengés és újabb Fitch leminősítés first appeared on Új Kelet Live.