Avi/ujkelet.live

A háború 313. napja, északi front: Izraeli vadászgépek délben a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületét támadták a dél-libanoni Ajta as-Sabban.

A Manarában 10:54-kor aktiválódott szirénák kapcsán a hadsereg közölte, hogy számos rakétaindítást azonosított Libanonból, melyek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt.

A Nyugat-Galileában 10:53-kor aktiváldótt drón behatolási figyelmeztetés mint kiderült téves riasztás volt.

Libanoni médiajelentések kora délután egy járműre mért izraeli dróncsapásról számoltak be a dél-libanoni Aabbasszije közelében, Türosztól északkeletre.


Műszaki hiba: Az izraeli hadsereg egyik drónja lezuhant Palmachim partjainál műszaki hiba miatt. A drónt a csapatok begyűjtötték.

Az incidens vizsgálat alatt, információk kiszivárgásának veszélye nem áll fenn.


Hazai front: Délelőtt a kneszetben elbukott a koalíció közlekedési rendelet módosításáról szóló törvényjavaslat első olvasata. A javaslatot 21-20-as többséggel elvetették – és tulajdonképpen ez volt a koalíció első olyan javaslata a választások óta, amelyet az ellenzéknek sikerült megdöntenie. Ennek eredményeként a koalíció levette a többi törvényjavaslatoz a napirendről, újabb vereségtől tartva, mivel a szélsőjobboldali Otzma Jehudit tagjainak többsége nem volt jelen.

Az Otzma Jehudit elutasította azt az állítást, hogy szándékosan bojkottálta a szavazást. Szerinte a koalíció és az ellenzék között megegyezés született arról, hogy szerdán csak olyan szavazásokra kerül sor, melyek automatikusan átmennek, és így a képviselők engedélyt kapnak a távollétre.

,,Sajnos az ellenzék megsértette a döntést, és kihasználta azt a helyzetet, amelyben csak körülbelül 20 koalíciós parlamenti képviselő volt jelen, és a jogszabály ellen szavazott. Ha valakit hibáztatni lehet a törvény megdöntéséért, az a koalíciós vezetés, amiért bízott az ellenzékben.”

Állításukkal ellentétben az Otzma Jehudit nem kapott távolmaradási engedélyt, a koalíció vezetése csak abban az esetben engedélyezte a távolmaradást, ha azt ellensúlyozták az ellenzékkel. Egyetlen ellenzéki tag sem ment bele ilyenbe az Otzma Jehudittal, és a koalíciós képviselők egyszerűen nem jelentek meg a szavazáson.

The post Rakétázás Libanonból és először vesztett a koalíció a választások óta first appeared on Új Kelet Live.