Avi/ujkelet.live

A háború 313. napja, Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők, a határrendészet és a Sabak belbiztonsági szolgálat este befejezete 12 órán át tartó terrorelhárító műveletét Tubaszban, Tamunban és a Far’a táborban.

A művelet során drónnal több csapást hajtottak végre Tubaszban és Tamunban, többek között likvidálva négy fegyveres terroristát. A harcosok megöltek egy prominens terroristát, és tűzharcot vívtak számos másikkal a térségben, és megsebesítették őket.

A csapatok találtak öt M-16-os gépfegyvert és egy Carlót, valamint hadieszközöket és robbanóeszközöket foglaltak le. A művelet során letartóztattak három terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, és átadták őket a biztonsági szolgálatoknak.

Az akció során egy David típusú katonai járművet eltalált egy útszéli bomba, két katona közepesen súlyos, míg másik kettő könnyű sérüléseket szenvedett. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.


Északi front: Rakétát lőttek ki délután Libanonból Kirjat Smonára, melyet elfogtak a légvédelmi rendszerek.

A libanoni média este egy járműre mért izraeli dróncsapásról számolt be a dél-libanoni Mardzsajunban.

Egy ma korábban végrehajtott ugyanilyen támadás Türosztól északkeletre a Hezbollah terrorszervezet egyik terepparancsnokát célozta.


Déli front: Meglátogatva a gázai-egyiptomi határvidéken, a Philadelphi-folyosónál bevetett csapatokat, Herci Halevi vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg tudni fogja, hogyan kell a Hamász terrorszervezet ellen fellépni, még akkor is, ha el kell hagynia a területet a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás miatt.

,,A Hamásznak tudnia kell, hogy minden nap, mely a túszok fogva tartásával telik, keserűbb lesz neki, mint az előző. Még keményebben fogunk fellépni [a Hamász ellen], amíg nem sikerül hazahozni a túszokat, és ezt követően azt sem fogjuk hagyni, hogy a Hamász felemelje a fejét”.

Halevi szerint a Philadelphi-folyosó megtartása ,,fontos dolog, mert ez a [Hamász] haderő kiépítéséhez kell”, tekintve, hogy a terrorcsoport a határt arra használta, hogy fegyvereket csempésszen Egyiptomon keresztül.

,,Lehetőségeket készítünk arra, bárhogy is dönt a politikai kör. Ha úgy dönt, hogy a Philadelphin maradunk, tudni fogjuk, hogyan maradjunk ott és maradjunk erősek. Ha úgy dönt, hogy figyelnünk kell [a területet] és rajtaütéseket kell végrehajtanunk, ha úgy adódik, tudni fogjuk, hogyan tegyük”.


Dohai csúcs: Az izraeli delegáció csütörtökön indul Dohába a túszalkuról és tűzszünetről szóló tárgyalásokra. A csúcstalálkozón részt vesz a Moszad vezetője, David Barnea, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar, Binjámin Netanjahu miniszterelnök politikai tanácsadója, Ophir Falk, valamint  az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök délután jóváhagyta az izraeli tárgyalócsoport mandátumát és részvételét a találkozón, közölte a miniszterelnöki hivatal.

Bill Burns, a CIA igazgatója ma Dohába utazik, hogy szintén részt vegyen a találkozón az izraeli delegációval, Mohammed bin Abdel-Rahman Al-Thani katari sejkkel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel.


A színfalak mögött: A Walla hírportál két magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Netanjahu kicsit kibővítette a tárgyalócsoport mandátumát.

Netanjahu ,,ésszerű felhatalmazást” adott, ami indokolja az utazást. Az Izrael által képviselt álláspontok tekintetében adott rugalmasság lehetővé teszi a tárgyalások lefolytatását és az előrelépést, de nem világos, hogy ez a rugalmasság elegendő lesz-e a megegyezéshez.

Az izraeli tárgyalócsoport holnap reggel Katarba repül néhány órás tárgyalásra, és szükség esetén egy izraeli munkacsoport Dohában marad a további tárgyalásokra.

A biztonsági szervezet vezetői a Netanjahuval folytatott mai megbeszéléseken azt mondták, és egy írásos dokumentumban is tisztázták, amit eljuttattak a miniszterelnökhöz, hogy az egyezségre jutás ideje fogyóban, és hangsúlyozták, hogy a tárgyalásokon a halogatás és bizonyos álláspontokhoz való ragaszkodás a túszok életébe kerülhet.

A vitán felmerült egyik példa a Hamász legutóbbi bejelentése, amely szerint egy túszt megöltek, két túsznőt pedig súlyosan megsebesítettek fogva tartóik. A megbeszélésen elhangzott, hogy a biztonsági szervezet nem tudja ezeket a dolgokat ellenőrizni, de komoly aggályokat vetnek fel a túszok jólétét illetően.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a megbeszélésen szóba került Irán és a Hezbollah esetleges támadása, valamint a túszalku és a gázai tűzszünet közötti kapcsolat is.


A másik oldal: A Hamász világossá tette a közvetítők számára, hogy képviselői nem vesznek részt a csütörtöki megbeszéléseken, de azt mondta, hajlandóak lesznek később találkozni a közvetítőkkel, hogy tájékozódjanak arról, hogy Izrael komoly és gyakorlatias javaslatot terjeszt-e elő a megállapodásra, hivatkozott a Walla hírportál egy forrásra.

Oszama Hamdan az Associated Pressnek adott keddi interjújában azt mondta, hogy a Hamász csak akkor vesz részt, ha a tárgyalások a Joe Biden amerikai elnök által májusban részletezett és nemzetközileg jóváhagyott javaslat végrehajtására összpontosítanak.

Mindeközben egy libanoni tisztviselő a következőt nyilatkozta az Al Dzsazírának: Biden elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein libanoni tárgyalásain azt mondta, hogy a holnap kezdődő dohai találkozók intenzívek lesznek, és két napig tartanak. A helyzet csillapítására szólított Libanonban, attól tartva, hogy egy totális háborúba rángatják, és azt is elmondta, hogy az amerikai kormány meg van győződve arról, hogy a gázai tűzszünet nyugalmat fog eredményezni Libanonban.

The post Sérülések terrorelhárítás során és készülődés a dohai csúcsra first appeared on Új Kelet Live.