Avi/ujkelet.live

A háború 316. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szombat reggel felszólította Gáza középső részén, Maghazi területén tartózkodó palesztinokat, hogy távozzanak az Izrael által kijelölt humanitárius zónába.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a felszólításhoz mellékelte a kiürítendő zónák listáját, hangsúlyozva, hogy az izraeli csapatok erőteljesen fel fognak lépni a területen lévő terrorcsoportok ellen, a közelmúltbeli rakétatámadások nyomán.

A szárazföldi erők a háború korábbi szakaszában már manővereztek a területen.


Harcok: A 252. hadosztály harcosai a Gázai övezet középső részén likvidáltak számos terroristát. Egy terrorista rakétákat lőtt ki az izraeli erőkre, röviddel a támadás után a légierő drónnal likvidálta. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt. A haditengerészet az elmúlt nap során megölt sok terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre a térségben.

A 98. hadosztály alatt bevetett csapatok az elmúlt 24 órában kiterjesztették műveleteiket a dél-gázai Khan Juneszben, fegyveres terroristákat öltek meg, valamint lokalizáltak és leromboltak több tucat terror-infrastruktúrát, melyek a Hamász terrorszervezethez tartoztak.

A csapatok irányításával a légierő likvidálta a terroristákat, akik rakétákat lőttek ki tegnap Nirim kibucra.

A 162. hadosztály mindeközben folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban, Tal al-Szultan területén, ahol az erők az elmúlt nap során terroristákat öltek meg és megrohamoztak számos terror-infrastruktúrát.

A légierő a Gázai Hadosztállyal együttműködve tegnap csapást mért egy rakétaindítóra, amit a péntek esti Re’im elleni támadáshoz használtak. Sérülés nem történt.

Az éjszaka a légierő mintegy negyven terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyverraktárakat és egyebeket.


Északi front: Legalább ötvenöt rakétát lőttek ki kora délután Libanonból Ajelet Hasachar közösségre, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

A támadás következtében tüzek keletkeztek a térségben, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, válasznak szánta az izraeli hadsereg éjszakai támadására, melynek tíz halottja volt Nabatiehben. A hadsereg szerint a célba vett épület a Hezbollah fegyverraktára volt.

Korábban a nap folyamán egy izraeli katona súlyosan egy másik pedig könnyebben megsérült Miszgav Am térségében egy libanoni drón becsapódása miatt. A harcosokat kórházba szállították, családjaikat értesítették. A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget, mondván, két robbanó drónt küldött egy izraeli katonai poszra.

Libanoni médiajelentések szerint Izrael dróncsapást mért egy motorra a dél-libanoni Türosz térségében, a támadás célpont a Hezbollah egyik terepparancsnoka volt.


Túszok: Szami Abu Zuhri, a Hamász terrorszervezet vezető szóvivője szerint az optimizmus, miszerint hamarosan tűzszüneti megállapodás születik, „illúzió”.

A katari Al-Araby Al-Jadeed híroldal Zuhrit idézte, mondván, Izrael szabotálja az alku lehetőségeit, és Washington támogatja ezeket az erőfeszítéseket.

„Nem egy megállapodás vagy valódi tárgyalások küszöbén állunk, hanem amerikai diktátumok kikényszerítésén”.

A dohai csúcstalálkozón részt vevő egyiptomi delegáció egyik tagja a megállapodással kapcsolatos tárgyalásokra utalva ma reggel azt nyilatkozta az Al-Akhbar libanoni lapnak, hogy Kairó abban reménykedik, hogy Washington képes lesz nagy nyomást gyakorolni Izraelre, hogy két kulcsfontosságú kérdés rendeződjön.

Az első kérdés a Gáza és Egyiptom közötti határsáv helyzete, a másik pedig az izraeli vétó néhány palesztin fogoly nevével kapcsolatban, akiknek a Hamász a szabadulását követeli. Ugyanez az egyiptomi tisztviselő ,,sok nehézségről” számolt be a dohai csúcstalálkozóval összefüggésben, és a helyzetet ,,egy tengeri aknához” hasonlította, ,,amelyet megpróbálnak szétbontani”.

A forrás szerint az Egyesült Államok által a javaslatban bevezetett változtatásokat szigorúbban fogalmazták meg, ami sok részleten könnyíthet – noha Izrael ,,még mindig akadályokat állít”.

Hozzátette: nagyobb az esély a megállapodásra, ,,ha Izrael részéről egyértelmű és őszinte elkötelezettség van arra, hogy tartózkodjon minden katonai eszkalációtól” a tárgyalások folytatásáig Kairóban, amelyre várhatóan kedden kerül sor. Egyiptom „felelőtlen” izraeli lépésektől tart nemcsak Gázában, hanem az egész régióban.


Készültség: A védelmi tisztviselők figyelmeztették a biztonsági kabinetet, hogy az Iráni tengely valószínűleg izraeli miniszterek, jelenlegi vagy volt izraeli katonai tisztek vagy korábbi Moszad illetve Sabak igazgatók likvidálását tervezi rakéta vagy dróntámadás helyett, jelentette tegnap a Ynet hírportál.

A Moszad és a Sabak maximálisra erősítette a biztosítását az izraeli tárgyalócsapat körül a katari tűzszüneti tárgyalásokon. Az izraeli biztonsági főnökök nem a katari repülőtéren szálltak le, hanem az Egyesült Arab Emírségeken keresztül érkeztek Katarba. Egy biztonsági forrás azt mondta, hogy a fel- és leszállás során felmerülő kockázatok csökkentése érdekében úgy döntöttek, hogy az izraeli tisztviselők más módon érkeznek az öböl országba a legmagasabb szintű biztonság érdekében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 55 rakéta Libanonból, sérülések és pesszimista hangok first appeared on Új Kelet Live.