Avi/ujkelet.live

A háború 317. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, két tartalékos katonája a Jeruzsálem-dandár 8119. zászlóaljából elesett a Gázai övezet középső részén zajló harcokban.

Jotam Jichák Peled őrnagy Ros Haajinról logisztikai tisztként szolgált, harmincnégy éves volt.

Mordecháj Joszef Ben Soam főtörzsőrmester Geva Binjáninból teherautó sofőrként szolgált, harmincnégy éves volt.

Ben Soam része volt egy konvojnak, amely felszerelést szállított a Gázaváros déli Zeitun negyedében lévő csapatoknak.

A Netzarim folyosón való vezetés közben egy útszéli bomba felrobbant, megölve Ben Soamot és Peledet.

Az izraeli hadsereg kezdeti vizsgálata és a Hamász terrorszervezet közleménye szerint a bombát elhelyező Hamász-operatívok tüzet nyitottak a konvojra, majd elmenekültek.


Likvidálás: Az izraeli hadsereg tegnap este drónnal csapást mért egy járműre a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), likvidálva a Hamász terrorszervezet két terroristáját.

Raafat Dawaszi a Hamász dzsenini szárnyának egyik parancsnoka volt, Ahmed Abu Ara pedig egy magas rangú operatív.

A terroristák szerepet játszottak a lövöldözős terrortámadás tervezésében, melyet múlt vasárnap hajtottak végre a Jordán-völgyben, megölve a 23 éves Jonatán Deutschot és megsebesítve további civileket.

A Hamász szerint a páros terrortámadások sorozatának tervezésében és végrehajtásában volt érintett, köztük egy útszéli bombával végrehajtott halált okozó támadást június 7-én Dzseninben, és egy másik robbantásos támadást a Védelmi Minisztérium alkalmazottai ellen július 23-án.


Hezbollah: A Wall Street Journalnak a Hezbollah egyik forrása új részleteket tárt fel a terrorszervezet vezérkari főnöke, Fuad Sukr likvidálásával kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy Sukr a Hezbollah terrorszervezet történetének egyik legfontosabb alakja volt, szinte láthatatlan életet élt, és csak a terrorcsoport megbízható veteránjainak kisebb összejövetelein jelent meg.

Idén megjelent a nyilvánosság előtt, hogy részt vegyen egyik unokaöccse temetésén, aki az Izrael elleni harcban vesztette életét – de csak néhány percre, mondta egy ismerőse. Sukr annyira titkolózott, hogy a haláláról tudósító libanoni médiák egy másik férfiról tettek közzé fényképeket.

A parancsnok, akit kevesen ismertek, utolsó napját, július 30-át irodájában töltötte, egy lakóépület második emeletén, Dahiehben, Bejrút déli negyedében, közölte a Hezbollah egyik tisztviselője. Ugyanannak az épületnek a hetedik emeletén lakott, valószínűleg korlátozta a szabadban való mozgás szükségességét. A terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah Sukr búcsúztatója során elmondta, hogy néhány órával a halála előtt kapcsolatba lépett vele.

Aznap este a Hezbollah illetékese szerint Sukrt felhívta valaki és közölte vele, hogy menjen az öt emelettel feljebb lévő lakásába. Este 7 óra körül izraeli lövedékek csapódtak be a lakásba és az alatta lévő három emeletre, megölve Sukrt, feleségét, két másik nőt és két gyermeket. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint több mint 70 ember megsérült.

A tisztviselő szerint a hívás, ami Sukrt a hetedik emeletre küldte, ahol könnyebb célponttá vált a környező épületek között, valószínűleg olyasvalakitől jött, aki behatolt a Hezbollah belső kommunikációs hálózatába.

A Hezbollah és Irán folytatja a titkosszolgálati kudarc kivizsgálását, de úgy vélik, hogy Izrael jobb technológiával és hackeléssel legyőzte a csoport kémelhárítását, nyilatkozta a lapnak a tisztviselő.

A gyilkosság komoly csapást mért a Hezbollah-ra, kivéve az egyenletből a terrorszervezet egyik legjobb stratégáját, és felfedte, milyen mértékben behatoltak a szervezetbe. A Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Hanijének órákkal későbbi teheráni megölésével párosulva, melyet Izraelnek tulajdonítottak, a helyzet a Közel-Keletet egy regionális háború szélére sodorta.

,,Ezek a célzott gyilkosságok halmozottan befolyásolják a szervezet működési képességét” – mondta Carmit Valensi, a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója és a Hezbollah szakértője a libanoni terrorszervezetre utalva.

„Ő egy tudásforrás volt” – mondta Sukrról. „Tudta, hogyan kell dolgozni és kommunikálni Naszrallah-val. Ugyanazt a nyelvet beszélték.”

Sukr, más néven Szajid Muhszan, a Hezbollah rangsorában második, Hasszán Naszrallah vezető tanácsadója volt. Kvázi a terrorszervezet vezérkari főnökeként szolgált, és a precíziós rakétaprojekt vezetője volt. A terroristát az FBI is körözte, mert kulcsszerepet játszott egy tengerészgyalogos laktanya 1983-as elleni öngyilkos merényletben Bejrútban, amelyben 241 amerikai katona vesztette életét.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 334, likvidálás Dzseninben és így ölte meg Izrael Sukrt first appeared on Új Kelet Live.