Avi/ujkelet.live

A háború 317. napja, szülinap a fogságban: Romi Gonen ma ünnepli 24. szülinapját túszként a Gázai övezetben. Gonent október 7-én ejtették túszul terroristák a Nova fesztiválon és Gázába hurcolták.

Tegnap este Jarden, Romi testvére a Túszok terén, Tel Avivban a következőt mondta a tömeg előtt: ,,Kik vagyunk mi társadalomként, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy mindenkit hazahozzunk? Hogyan tudnék továbbra is létezni egy olyan világban, ahol látom, hogy nem mindenki tesz meg mindent, amit csak tud? A túszok emberek. Nem szabad elszalasztanunk ezt a lehetőséget [ a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást] – Romim hazatér!”


Déli front: Az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának katonája vasárnap súlyosan megsérült RPG-tűz következtében a Gázai övezet déli részén.

A katonát kórházba szállították, családját értesítették.


Harcok: A terrortevékenységre utaló hírszerzési információk és a humanitárius zónából Izraelre kilőtt rakéták okán a 98. hadosztály kiterjesztette hadosztály szintű műveleteit az elmúlt nap során a Gázai övezetben. A csapatok megsemmítettek több tucat terror-infrastruktúrát és terrorsejteket likvidáltak.

A 7. dandár Deir al-Balach külvárosában kiterjesztette tevékenységét, miután a csapatok megöltek több tucat terroristát és leromboltak egy alagutat Khan Junesz északi részén.

Az ejtőernyősök Khan Junesz nyugati részén és a Hamad negyedben további alagutakat lokalizáltak és vizsgáltak meg.


Északi front: Az izraeli hadsereg vasárnap drónnal likvidált egy Hezbollah-terrorsejtet a dél-libanoni Sibában. Egy különálló támadásban ugyanezen a területen vadászgépek csapást mértek a Hezbollah fegyverraktárára.

Továbbá csapást mértek még egy fegyverraktárra és egy katonai épületre Ajta as-Sabban és Matmurában, valamint egy rakétaindítóra at-Tiriben.

Mintegy húsz rakétát lőttek ki délután Libanonból Kirjat Smonára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, sérülés nem történt.


Helyzet: Az izraeli értékelés szerint a Hezbollah terrorszervezet hamarosan támadni fog – és csak arra vár, hogy válság alakuljon ki a gázai tűzszüneti tárgyalásokon, mely most épp Kairóban zajlik, hogy aztán a háború óta először kiterjedt rakétatámadásokat hajtson végre Libanonból Izrael ellen, beleértve Tel-Avivot is, jelentette a Ynet hírportál este. Így a terrorszervezet vezetőjét, Hasszán Naszrallahot nem fogják úgy tekinteni, mint aki megfúrta a megállapodást, és az ő nézőpontjából joggal támadhat, hogy megbosszulja vezérkari főnöke likvidálását. A Ynet szerint ez egy csupán egy friss értékelés, de Izrael készül erre a forgatókönyvre is.

Magas rangú biztonsági tisztviselők szerint Irán vagy a Hezbollah bosszútámadása nem feltétlenül rakéta- és dróntámadás formájában történik, ahogy arra számítanak, hanem izraeli személyiségek, köztük miniszterek és képviselők, az Izraeli Védelmi Erők korábbi és jelenlegi magas rangú tisztjei valamint a Moszad kémszolgálat és a Sabak volt tisztviselői elleni likvidálási kísérletek formájában is megvalósulhat. Ebből az aggodalomból kifolyólag a Sabak fokozta a készültséget, és szigorú intézkedéseket vezetett be.

Az izraeli légierő csütörtökön légi utántöltési gyakorlatot hajtott végre nagy hatótávolságú repülésekhez.

A gyakorlat ,,nagy hatótávolságú repülést szimulált ellenséges terület mélyén, miközben rövid időn belül többször is légi utántöltést hajtottak végre”.

A gyakorlatot izraeli légtér felett hajtották végre, és a légierő egyik Boeing 707-es légi utántöltő gépe, valamint több F-35i és F-15 vadászrepülőgép vett részt benne.


Nyomozás: Amit Aiszman államügyész vasárnap bejelentette, hogy felügyelni fogja a palesztin Dzsit faluban történt incidens nyomozását, amelyben még egyetlen gyanúsítottat sem tartóztattak le.

Aiszman összehívta az Államügyészség, a rendőrség, a Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők vezető tisztségviselőit, hogy megvitassák a zavargások kivizsgálását, és eldöntsék annak lefolytatását, áll a sajtónak kiadott közleményben.

A megbeszélésen döntés született arról, hogy az Államügyész Központi Kerületi Hivatala fogja „szigorúan ellenőrizni”a zavargással kapcsolatos nyomozási ügyeket, „az államügyész és a helyettes államügyész felügyelete mellett”.

„A megbeszélés végén megállapodtak abban, hogy a rendvédelmi szervek valamennyi ága összefogja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy kemény és hatékony kézzel küzdjön azok ellen, akik kezükbe vették a törvényt, és kárt okoztak emberekben és vagyonban”.

Csütörtök éjszaka körülbelül 150 álarcos zsidó ment be a szamáriai Dzsit palesztin faluba, ahol házakat és járműveket gyújtottak fel. 

Az események során a falu 23 éves lakosát, Rasid Szedát agyonlőtték. További három sérültről is beszámoltak, közülük ketten fejsérülést szenvedtek. Egy idős nő könnygáz belélegzése miatt szorult orvosi segítségre.

A gyújtogatás következtében négy ház és hat jármű is megrongálódott. 

A hadsereg és a hatérrendészet erői a helyszínre mentek, hogy feloszlassák a zavargókat. Biztonsági források szerint a zsidó lázadók Molotov-koktélt dobtak egy házba, és felgyújtották. A házban lakó palesztin család az utolsó pillanatban menekült meg.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Helyzet, szülinap a fogságban és nyomozás first appeared on Új Kelet Live.