ujkeletlive

Túszalku – Netanjahu, Blinken és a kétértelmű megjegyzések

Az izraelieket sokkolta a hadsereg bejelentése, miszerint az előző éjszaka hat túsz holttestét hozták haza az enklávéból, akik október hetedikei elrablásuk idején még éltek, és többségüket egy időben megkötött alku révén kiszabadíthatták volna. A szomorú hírek az elmúlt héten nagy reményekkel újrainduló és több közvetítői szálon zajló gázai túsz- és tűzszüneti tárgyalások ellentmondásos eredményei, illetve a térségbe érkező Antony Blinken amerikai külügyminiszter jeruzsálemi látogatása közepette történt.

Az alkut megakasztó tényező az övezet két kulcsfontosságú katonai bázisa, a Netzarim- illetve Philadelphi-folyosók izraeli katonai jelenléte miatti felek közötti nézeteltérések. 

A gázai tűzszüneti és túszmegállapodás tartalmazza az izraeli hadsereg gázai kivonulásának részletes ütemtervét. Ennyit tudok, ennyivel vagyok tisztában,„- közölte Blinken újságíróknak mielőtt tovább utazott a katari fővárosba, utalva Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel történt megbeszélésére, miközben a miniszterelnök továbbra is ragaszkodik a hadsereg jelenlétéhez az említett kulcsfontosságú bázisokon.

Hangsúlyozva, hogy a gázai tűzszüneti megállapodásnak a következő napokban meg kell történnie, dohai megérkezése után Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar mindent megtesz annak érdekében, hogy a Hamász is csatlakozzon az „áthidaló javaslathoz.

A Hamász már korábban elutasító nyilatkozatokat adott ki, amelyhez várhatóan a terrorszervezet vezére, Jahíje Szinwár is csatlakozni fog.

Ettől függetlenül, az amerikai külügyminiszter hozzátette, amennyiben a Hamász beleegyezik a Washington által előterjesztett javaslatba, a végrehajtás részleteiről is megállapodásra kell jutniuk, amelyhez maximális rugalmasság biztosítása szükséges a felek részéről.

A túszalkut elutasító, elesett katonák néhány családját szintén a tegnap személyesen fogadó Netanjahu elmondása szerint „nem valószínű, hogy lesz megállapodás,” majd ismételten megígérte, miszerint „Izrael semmilyen körülmények között nem hagyja el a Philadelphi- és a Netzarim-folyosót.”

A túszok és eltűntek családjait képviselő másik fórum kedden üdvözölte az elrabolt és életüket vesztő túszok maradványainak hazahozatalát, ugyanakkor a többi fogvatartott kiszabadítását biztosító megállapodás véglegesítésére sürgette a kormányt.

Izraelnek erkölcsi és etikai kötelessége, hogy az összes meggyilkoltat méltó temetés céljából hazaszállítsa, és az összes élő túszt hazahozza rehabilitáció céljából. A maradék 109 túsz azonnali hazatérése csak tárgyalásos úton érhető el. Az izraeli kormánynak a közvetítők segítségével mindent meg kell tennie a jelenleg tárgyalt alku véglegesítése érdekében,” – áll a közleményben.

Gazdaság

A Nemzeti Bank kormányzója, Ámir Járon  rendkívüli levélben fordult Binjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, amelyben a jövő évi állami költségvetés kialakítására szólított fel. A kormány korábbi ígéretével ellentétben, nem hagyta jóvá az augusztus 15-i ütemtervnek megfelelően megígért büdzsét, ehelyett állítólag kétéves költségvetés elfogadását fontolgatja. 

A jelenlegi biztonsági helyzet, valamint a gazdasági bizonytalanság és a vele járó kihívások arra kötelezik a kormányt, hogy felelős és kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytasson. „A 2024-es költségvetési keret fenntartása és a 2025-ös költségvetés konstruálási folyamatának előrevitele kritikus fontosságú a gazdaság stabilitásának megőrzése és hírnevének megerősítése szempontjából. Emellett a költségvetés időben történő elfogadása lehetővé teszi a pénzforgalmi kihívások jobb kezelését, és csökkenti a rendkívüli költségvetési eszközök szükségességét,” – áll a levélben, hozzátéve – „a szükséges kiigazítások mértékét és a költségvetés szerkezetét figyelembe véve a kiadások csökkentésén túl jelentős lépésekre lesz szükség a bevételek növelése érdekében. Fontos továbbá, hogy a költségvetési politikát támogató növekedést generáló strukturális változtatásokat is be kell építeni. Hangsúlyoznám, hogy e kiigazítások végrehajtása létfontosságú a fenntartható GDP-arányos adósságráta és Izrael költségvetési hitelességének megőrzése szempontjából.”

Emellett, a Nemzeti Bank elnöke megjegyezte a Fitch nemzetközi hitelminősítő múlt heti leminősítését, mondván – „részben a biztonsági helyzetből fakad, de tükrözi a jelenlegi gazdaságpolitikai irányítás értékelését is, illetve hangsúlyozza a jövőbeli politika irányvonalát. „Ezek a fejlemények megerősítik a költségvetés előrehozott jóváhagyásának szükségességét, a kiigazításokkal együtt. Egy ilyen lépés csökkenti a bizonytalanságot a piacokon, hozzájárul a gazdasági stabilitáshoz, és lehetővé teszi a megalapozott és hatékony lépések megtételét. Emellett rendkívül fontos a korábbi költségvetési kötelezettségvállalások betartása, beleértve a már bejelentett és a piaci szereplők és a nemzetközi pénzügyi intézmények becsléseiben és előrejelzéseiben szereplő szakpolitikai lépéseket is.”

A 2024-es költségvetésben elfogadott kiigazításokat illetően pozitívan nyilatkozott, kiemelve, hogy bár nem voltak optimálisak, és a növekedést ösztönző intézkedéseket kellett volna beépíteni, mégis pozitív üzenetet küldtek a hitelminősítőknek, majd megjegyezte azt is írja, hogy a védelmi költségvetést áttekintő bizottság összehívása pozitív lépés, amely hozzájárulhat a védelmi szükségletek hosszú távú szemléletéhez, és segíthet egy rendezett és felelős költségvetés kialakításában.

The post Reggeli hírek – kétértelmű megjegyzések és gazdaság first appeared on Új Kelet Live.