ujkeletlive

Gali Baharav-Miara főügyész ellenzi Meir Szuisza előléptetését a tel-avivi rendőrség vezető tisztjévé, jelentette tegnap a héber média, hivatkozva a Főügyészi Hivatal Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter részére küldött levélre, amelyben tájékoztatták a címzettet, hogy a szükséges felvilágosítás vagy a rendőrfőnök aláírása nélkül jogilag nem lehetséges Szuisza előléptetése illetve kinevezése.

„Jogi szempontból nem lehetséges Szuisza főfelügyelő rang szerinti előléptetése vagy a dél tel-avivi rendőrőrs parancsnokává történő kinevezése. Hivatalba lépése vagy a rangok viselése – ellentétes a törvénnyel,” – áll Gil Limon főügyészhelyettes által jegyzett levélben, hozzátéve azt is, miszerint Ben-Gvir Szuisza előléptetésére tett kezdeményezését a hivatal „súlyos magatartásnak” tekinti, megjegyezve, hogy „a súlyosságot fokozza, ha figyelembe vesszük, miszerint olyan kinevezésekről van szó a rendőrségen belül, melynek feladata a törvények betartatása. Ezért a törvény megszegése egy ilyen helyzetben súlyosan sértheti a közbizalmat.”

A Főügyészi Hivatal levele Szuisza és négy másik tiszt elleni múlt hónapban történt jogi eljárásra utalt, amely szerint a szóban forgó rendőrök ellen a tüntetők közzé gondatlanságból dobott gránát, mint  rendőrségi utasítások megsértése miatt emeltek vádat. Szuisza azok között volt, akik 2023 márciusában kábító gránátot dobtak a kormányellenes tüntetőkre, többeket megsebesítve.

Az előléptetést a múlt héten Ben-Gvir  kezdeményezte, egyúttal dicsérettel illette Szuiszát, majd elítélte azt a szerinte politikai nyomást, amely „egy olyan rendőrtiszt ellen irányul, aki úgy tűnik, hogy a neki adott utasításoknak megfelelően cselekedett.”

A kinevezés megakadályozására vonatkozó döntésre reagálva a nemzetbiztonsági miniszter válaszában ragaszkodott ahhoz, hogy a hivatal figyelmeztetése ellenére a kinevezés meg fog történni, mondván, amennyiben „a miniszter asszony vissza akarja vonni a kinevezést, akkor nyugodtan fordulhat a Legfelsőbb Bírósághoz. Minden, a törvény által előírt és a nemzetbiztonsági miniszter kinevezésre vonatkozó hatáskörének megfelelő lépést megtettünk. A legfőbb ügyész egy ajánló, nem pedig döntéshozó szerv, ezért Szuisza a dél tel-avivi őrs főfelügyelője és parancsnoka,” – állítja Ben-Gvir.

A főügyész helyettese azonban arra hívta fel a figyelmet, miszerint Szuisza előléptetését a rendőrfőnöknek kell aláírnia, ami nem történhetett meg a múlt héten, mivel az izraeli rendőrség új rendőrfőnökét, Daniel Levit csak vasárnap iktatták be a nemzetbiztonsági minisztériumban tartott ünnepségen.

A beiktatási ceremónián Ben-Gvir dicsérte Levi „cionista és zsidó programját,” majd a jövőre vonatkozóan kijelentette az új rendőrfőnök „az általam meghatározott politika szerint fogja vezetni a rendőrséget.”

Levi beiktatásáig ideiglenes rendőrfőnökként szolgáló Avsalom Peled számára Baharav-Miara korábban jelezte, hogy nincs jogosultsága személyi döntések meghozatalára, így Szuisza kinevezésére sem. Ilymódon, Ben-Gvir válaszát követően Limon tisztázást követelt az ügyben, és közölte, hogy amíg Szuisza nem rendelkezik a szükséges jóváhagyásokkal, addig „belépése ebbe a pozícióba vagy a főfelügyelői rang viselése ellentétes lesz a törvénnyel, mindazzal együtt, ami ezzel jár,” – idézi Limor válaszát a héber média.

A nemzetbiztonsági miniszter válaszlevelében tiltakozott a ”fenyegető nyelvezet’‘ használata ellen, mondván személy szerint joga van tiszteket kinevezni az izraeli rendőrség kötelékébe, de „a legfőbb ügyészség jogi tanácsadói köztudottan nem elégedettek a jelenlegi nemzetbiztonsági miniszter személyével, de az a tény, hogy nem elégedettek, nem csökkentheti a miniszter hatáskörét az izraeli rendőrség tisztjeinek kinevezésére a rendőrségi rendelet 7. szakasza alapján,” és tekintettel, a beiktatási ceremónián Ben-Gvir által az új rendőrfőnök iránt hangoztatott elvárásaira, Levi első hivatali döntéseinek egyike lesz, figyelmen kívül hagyva a Főügyészi Hivatal döntését alkotmányos válságig feszíteni a kialakult helyzetet.

A rendőrség mai közleménye cáfolta az újonnan beiktatott rendőrfőnök ügyészség elleni tervezett lépését, mondván – „a félreértések elkerülése végett, a rendőrfőkapitány köteles a törvény szerint eljárni. Meir Szuisza rendőrtiszt ügyének manipulált bemutatása néhány újságíró által nem felel meg a valóságnak, és főleg félrevezető információkat közöl a nyilvánossággal. Tisztázzuk, hogy a rendőrfőkapitánynak több médiában tulajdonított kijelentések enyhén szólva sem helytállóak. A rendőrfőkapitány külön megbeszélést fog tartani a témában.

Összegezve, Meir Szuisza kinevezése – bár az ügyészség szerint törvénysértő, nem került felfüggesztésre.

The post Alkotmányosság versus politika: Ben-Gvir kinevezése a tüntetőkre gránátot dobó tisztre vonatkozóan first appeared on Új Kelet Live.