Avi/ujkelet.live

A háború 327. napja, tárgyalások: A Moszad kémszolgálat, az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak munkacsoportjaiból álló delegáció szerdán indul Dohába, hogy folytassák a tárgyalásokat a túszok szabadulását lehetővé tevő gázai tűzszüneti megállapodásról. A küldöttség az előző kairói tárgyalásokról folytatott izraeli konzultációkat követően utazik el. A kairói csúcstalálkozót három nappal ezelőtt úgy zárták le, hogy a fő kérdésekben nem született megállapodás, de a felek a tárgyalások folytatása mellett döntöttek.

Mindeközben az izraeli média tegnap este arról számolt be, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök kizárta Joáv Gallant védelmi minisztert, Herci Halevi vezérkari főnököt és az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon vezérőrnagyot a túszalkuval kapcsolatos legutóbbi megbeszélésekből, nehogy nyomást gyakoroljanak rá, hogy rugalmassagot mutasson az övezetet kettészelő Netzarim-folyosó és az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphia-folyosó ügyében. A 12-es csatorna riportja szerint a triót kizárták a Netanjahu által folytatott megbeszélésekből, mielőtt a csapat Kairóba indult, majd a visszatérése után is. Ennek hátterében olyan állítások szerepeltek, hogy a megbeszéléseken jelen lévő tisztviselők érzékeny információkat szivárogtattak ki, ezért úgy döntöttek, hogy kizárják őket.

A Miniszterelnöki Hivatal válaszul közölte: „Nincs alapja az állításnak. A küldöttségnek adott megbízásról az összes vezető biztonsági tisztviselővel egyeztetve állapodtak meg. Az egyetlen döntés, mely az elmúlt napokban született azzal foglalkozott, hogy elküldjék-e a tárgyalóküldöttséget Kairóba az északi események napján. Netanjahu miniszterelnök és a megbeszélés résztvevőinek többsége támogatta, ezért elutaztak.”

Megjegyzendő, hogy a hadikabinet feloszlatása óta nincs szervezett konzultációs fórum az érzékeny biztonsági kérdésekre és az ügylet tárgyalásához kapcsolódó kérdésekre. A döntéseket zártajtók mögött hozzák meg, a releváns biztonsági hatóságok részvétele nélkül.


Pesszimizmus: A Ynet hírportál szerint Izraelben erősen kétlik, hogy a soron következő katari tárgyalások áttöréshez vezetnek. Kemény kritika éri az amerikaiak tárgyalási módját is, akik a tárgyalások végére halasztják a kényes kérdéseket. Izraelben továbbá úgy vélik, mindaddig, amíg Netanjahu nem enged a Philadelphi-folyosó ügyében, a megegyezés esélye általánosságban zéró.

A dohai megbeszéléseken részt vesz Joe Biden amerikai elnök megbízottja, Brett McGurk is, aki kedden érkezett Katarba. McGurk részt vett a kairói tárgyalásokon is.

Izrael azonban reméli, hogy dél-libanoni megelőző csapásának eredményei és a Hezbollah terrorszervezet korlátozott reakciója meggyőzi a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart arról, hogy a regionális eszkalációra és az arénák lángra lobbantására irányuló ambíciói szertefoszlottak, és most nincs más választása, mint egy megállapodás, amely megmenti őt.

A CIA vezetője, Bill Burns, aki Biden amerikai elnök nevében folytatja a tárgyalásokat, arra utasította a feleket, hogy minimálisra csökkentsék az eligazításokat és maximális diszkréciót tartsanak.

Amerikai tisztviselők a hét elején azt nyilatkozták a New York Timesnak, hogy a vitatott kérdésekben – beleértve a Philadelphi-folyosó és a Netzerim-folyosó ellenőrzését – még mindig viszonylag nagyok a nézetkülönbségek. Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő pedig azt nyilatkozta egy helyi tévécsatornának, hogy a tárgyalásokon Egyiptom hangsúlyozza, hogy nem járul hozzá Izrael jelenlétéhez a Philadelphi-folyosón és a Rafah átkelő gázai oldalán.

A munkacsoportok megvitatják az összes napirenden lévő kérdést, elsősorban a szabadon bocsátandó túszok számát, az értük szabadon bocsátandó terroristák névsorát, a szabaduló túszok és terroristák közötti arányt, és a felek vétójogát. A megbeszéléseken az izraeli hadsereg Gázai övezetben való kihelyezését bemutató térképről is szó esik.

Mindeközben a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyettes vezetője, Muhammad al-Hindi az Al-Araby csatornának azt nyilatkozta, hogy ,,a Hamász küldöttsége nem vett részt a kairói tárgyalásokon. Netanjahu azzal a céllal küldött képviselőket a tárgyalásokra, hogy szándékosan megakadályozza a megállapodás létrejöttét. A palesztin ellenállás álláspontja egyértelmű: a július 2-i ajánlatot kell elfogadni.”

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja szerint, mivel a jelenleg terítéken lévő javaslat nem elfogadható a Hamász számára, ezért új javaslat készült, amelyet a következő napokban terjesztenek elő.


Jordánia: A jordán külügyminisztérium kedd este határozottan elítélte az izraeli kormány kezdeményezését vezetett túrák finanszírozására a Templom-hegyen, és ,,az Al-Aksza mecset elleni szélsőséges támadások támogatásának” nevezte.

A jordán közlemény kijelentette, hogy ,,teljesen elítéli a szélsőséges izraeli kormány lépését, amely a jeruzsálemi történelmi és jogi status quo megváltoztatására irányuló szisztematikus izraeli politikát tükrözi”.

,,A lépés nyilvános támogatása egy hivatalos izraeli politika, amely az Al-Aksza júdaizálását szolgálja, és előrevetíti a helyzet robbanását Júdea és Szamáriában és az anarchia és az erőszak körforgásába kerülést, különösen az Izraeli Védelmi Erők műveleteinek kiterjesztése után Júdea és Szamáriában és a telepesek terrorja után” – áll a hivatalos közleményben.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az ultraortodox zsidók, köztük a főrabbinátus, úgy vélik, hogy a zsidóknak nem szabad felmenniük a Templom-hegyre, mert a hely szent, a mai zsidók pedig tisztátalanok.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

A közlemény szerint Jordánia továbbra is megteszi a szükséges lépéseket a szent helyek elleni támadások megállítására, ,,és előkészíti a jogi ügyeket, hogy a nemzetközi bíróságokon fellépjenek a szenthelyek elleni támadások ellen, amelyek egyértelműen sértik a nemzetközi jogot.”

Tegnap este a KAN arról számolt be, hogy az állam először finanszíroz az Örökségvédelmi Minisztériumon keresztül vezetett túrákat a hegyen, ,,az óváros megerősítése és státusza érdekében”. A projektre kétmillió sékelt különítenek el Amicháj Elijahu örökségvédelmi miniszter (Otzma Jehudit) hivatalának költségvetéséből. A túrák várhatóan már a következő hetekben, az ünnepi időszak után indulnak.

A riport a rendőrség és az Örökségvédelmi Minisztérium közötti levelezést is közzétette az új projekttel kapcsolatban.

The post Bojkott, pesszimizmus és dühös jordánok first appeared on Új Kelet Live.