Avi/ujkelet.live

A háború 327. napja, Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet harcosai az éjszaka nagyszabású terrorelhárító műveletet indítottak Dzseninben és Tulkaremben (városok a Palesztin Hatóság területén).

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az elmúlt évben terroristák Dzseninből és Tulkaremből 150 terrortámadást követtek el izraeliek ellen. Ezek a támadások ismételten nemcsak izraeliek, hanem palesztinok életét is veszélybe sodorták.

Az éjszaka folyamán drónnal likvidáltak Dzseninben három fegyveres terroristát, akik veszélyt jelentettek a terepen lévő izraeli erőkre.

A harcosok gyanúsítottakat tartóztattak le, fegyvereket találtak és foglaltak le, köztük egy M-16-ost, tölténytárakat és egyéb katonai felszereléseket.

A határrendészet fedett csapatai likvidáltak két további fegyveres terroristát.

Az erők robbanóeszközöket tártak fel és semmisítettek meg, melyeket az utak alá rejtettek, hogy megsebesítsék az izraeli csapatokat.

Ezzel párhuzamosan az erők műveletet indítottak a Far’a menekülttábor térségében, a Jordán-völgyben, mely során drónnal likvidáltak négy fegyveres terroristát, akik veszélyt jelentettek a terepen lévő csapatokra.

Az erők fegyvereket foglaltak le és robbanóeszközöket semmisítettek meg, melyeket az utak alá rejtettek.


Akár evakuálással is: Iszráel Katz külügyminiszter szerint Izraelnek fontolóra kellene vennie a Palesztin Hatóság területén lévő palesztinok ideiglenes elköltöztetését a folyamatban lévő terrorelhárító művelet fényében.

,,A [terror] fenyegetéssel pontosan úgy kell foglalkoznunk, mint a gázai terrorinfrastruktúrával, köztük a palesztin civilek ideiglenes evakuálását és minden egyéb szükséges lépést” – írta X-en. ,,Ez egy háború minden értelemben.”

Katz szerint a Dzseninben, Tulkaremben és más területeken tevékenykedő izraeli erők azon dolgoznak, hogy felszámolják a Palesztin Hatóság területén épülő, Irán által támogatott terrorhálózatot.

„Irán azon dolgozik, hogy terrorfrontot hozzon létre [Júdea és Szamáriában] Izrael ellen, a Libanonban és Gázában alkalmazott modellje szerint terroristák finanszírozásával és felfegyverzésével, valamint fejlett fegyverek csempészésével Jordániából” – írta X-en.

A katonai rádió jelentése szerint a hadsereg azt állítja, hogy nem kérte a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban vagy másutt tartózkodó palesztinokat, hogy távozzanak, ahogy arról néhány arab média beszámolt. Izrael ugyanakkor üzeneteket sugárzott a palesztinoknak, jelezve, hogy azok, akik távozni szeretnének, „biztonságos zónákba” költözhetnek.


Mindeközben a Hamász: A Hamász terrorszervezet felszólította a Palesztin Hatósághoz hű biztonsági erőket, hogy szálljanak szembe Izraellel, és „csatlakozzanak népünk szent csatájához”, dicsérve az izraeli erőkkel szembeszálló palesztinokat a folyamatban lévő terrorelhárító művelet során.

A terrorszervezet közleménye szerint a művelet egy nagyobb terv része a háború kiterjesztésére Gázában.

A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szintén nyilatkozott, elítélve Izrael „nyílt háborúját”.

,,Ezzel az agresszióval, amelynek célja, hogy a konfliktus súlypontját a megszállt területekre hárítsa át, a megszálló új helyzetet akar teremteni a terepen a terület annektálása érdekében” – áll a közleményben.


Mindeközben Abbász: A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász lerövidíti szaúd-arábiai állami látogatását az izraeli hadsereg terrorelhárító műveletek nyomán, jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeineh figyelmeztetett, hogy a Tulkaremben és Szamária északi részén folyó terrorelhárító hadműveletnek „veszélyes következményei lesznek”.

„Mindenki meg fogja fizetni az árát” az eszkalációnak, mondta közleményében, amelyben a razziát „a népünk, földünk és szent helyeink elleni totális háború folytatásának” nevezi, amely „nem fog biztonságot és stabilitást hozni egyik oldalnak se.”

Elítélte az Egyesült Államokat az Izraelnek nyújtott támogatásáért, és felszólította, hogy gyakoroljon nyomást Jeruzsálemre a harcok leállítására.

Abbász hétfőn érkezett Rijádba, és kedden találkozott Mohammed bin Szalmán trónörökössel. Következő állomása Egyiptom lett volna.


Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy Joáv Gallant védelmi miniszter jóváhagyásával új posztot hozott létre a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) egységben, amely a Gázai övezet humanitárius tevékenységéért lesz felelős.

A COGAT tisztviselője, Elad Goren ezredes lesz ,,a Gázai övezet humanitárius-civil erőfeszítéseinek vezetője”, az első ilyen parancsnok, és dandártábornoki rangra léptetik elő.

Az új szerepkör ,,a Gázai övezetben a humanitárius erőfeszítések integrációjával és végrehajtásával, valamint a nemzetközi közösséggel való koordinációval fog foglalkozni oly módon, amely lehetővé teszi a humanitárius erőfeszítések végrehajtását, miközben fenntartja Izrael Állam biztonsági érdekeit”.

,,Az izraeli hadsereg nagy jelentőségűnek tartja a Gázai övezetben a humanitárius erőfeszítések folytatását a Hamász terrorszervezet elleni harc folytatása érdekében, és a háború céljainak elérése érdekében” – tette hozzá a hadsereg.


Északi front: Délelőtt az arab média egy járműre mért izraeli csapásról számolt be a Damaszkusz és Bejrút közötti úton Szíriában.

Az autóban állítólag a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezethez köthető terroristák ültek, akik a Hezbollah alatt tevékenykedtek, köztük egy terep parancsnok. Úton voltak Libanonba, hogy segítsék a Hezbollah terrorszervezetet az Izrael elleni harcban.

The post Terrorelhárítás, új szerepkör és likvidálás Szíriában first appeared on Új Kelet Live.