Avi/ujkelet.live

A háború 335. napja: Szerdán, zsinórban negyedik éjszaka zajlottak tüntetések országszerte Izraelben, követelve, hogy a kormány biztosítsa a Hamász terrorszervezet által Gázában fogva tartott túszok szabadulását egy tűzszüneti megállapodás keretében.

A tel-avivi Begin utcában tartott megmozduláson a tüntetők ismét fáklyát gyújtottak az úton, és összecsapásokra került sor a rendőrséggel, mely hat személy letartóztatását eredményezte.

Kisebb tüntetéseket tartottak még a miniszterek otthonainál, a videón a likudos Miki Zohar háza előtti látható.


Északi front: Miután tegnap a Hezbollah terrorszervezet 115 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, az izraeli hadsereg délután és az éjszaka légicsapások sorozatát hajtotta végre Libanonban.

A célpontok között szerepelt a Hezbollah katonai épülete Hulában, melyben több operatívot azonosítottak.

Továbbá a vadászgépek csapást mértek több mint tíz terror-infrastruktúrára és rakétaindítóra a dél-libanoni Dzsebbajn, Zawtar as-Sarqija és Ramyeh térségében. A hadsereg szerint a megtámadott célpontok veszélyt jelentettek az izraeli civilekre.


Adatok: A Sabak belbiztonsági szolgálat által közzétett új adatok szerint augusztus volt az a hónap, amikor a legtöbb rakétát lőtték ki Libanonból a folyamatban lévő háború közepette.

A jelentés szerint 1307 rakétát lőttek ki Izraelre az északi frontról, azaz Libanonból és Szíriából, ami átlagosan valamivel több mint 40 rakéta naponta.

Júliusban 1091 rakéta érkezett Libanonból, júniusban 855, májusban 1000, áprilisban 744, márciusban 746, februárban 534 és januárban 334.

A legutóbbi jelentés szerint az elmúlt hónapban mindössze 116 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából.


Déli front: Izraeli harci helikopterek az éjszaka célzottan, hírszerzési információk alapján terroristákat támadtak, akik a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek parancsnoki létesítményében tartózkodtak, mely az Izrael által kijelölt humanitárius zónában volt elrejtve Gáza középső részén.

A terroristák a Deir al-Balachban lévő létesítményt terror-infrastruktúraként használták terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására az izraeli csapatok és Izrael Állam ellen. ,,A támadást a közvetlen fenyegetés megszüntetése érdekében hajtották végre” – közölte a hadsereg.

A művelet előtt a katonaság számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát, a légi megfigyelést és egyéb hírszerzési információkat.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg az éjszaka három dróntámadást hajtott végre fegyveres terroristák ellen, akik veszélyt jelentettek az erőkre Tubasz térségében, a Jordán-völgyben. A hadsereg később további részletekekel szolgál.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint öten meghaltak a csapásokban.

Az egyik megölt terrorista állítólag Mohammed Zubeidi, Zakaria Zubeidi fia, aki az „intifáda jelképének” tartott hírhedt terrorparancsnok, az Al-Aksza Mártírok Dandár (Fatah) volt dzsenini vezetője és izraeli börtönben van.

Zakaria Zubeidi egyike volt annak a hat biztonsági fogolynak, aki 2021. szeptember 6-án megszökött a szökésbiztos Gilboa-börtönből egy alagúton keresztül. Eltűnésük 13 napig tartó hajtóvadászatot eredményezett. Mind a hat szökevény a szamáriai Dzsenin környékének lakosa.


Koordináció: Szokatlan incidens történt Binjámin Netanjahu miniszterelnök tel-avivi irodájában, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A vezérkari főnök helyettese, Amir Baram vezérőrnagy Netanjahu hivatalának meghívására érkezett egy biztonsági megbeszélésre, de percekig megtagadták a belépését, és kiabálásokra került sor.

Baram kiabált, és az irodában az asztalt verve követelte, hogy azonnal engedjék be a sürgős megbeszélésre. A Miniszterelnöki Hivatal tagjai azt állították, hogy belépését nem hagyták jóvá, meghívását nem egyeztették előre. Az incidens részleteit ismerő források szerint Netanjahu irodája ,,lenézően” viselkedett Barammal szemben.

A vezérkari főnök-helyetteshez közel állók kifejtették, hogy ez a magatartás tiszteletlen volt, és a bejáratnál megállították, holott abban állapodtak meg, hogy a megbeszélésen Baram helyettesíti Herci Halevi vezérkari főnököt.

Utána még bocsánatot is kértek tőle. A Miniszterelnöki Hivatal cáfolta a riportot, azt állítva, hogy „álhír”. Az Izraeli Védelmi Erők nem reagált.


Riport: A háború ötödik napján drámai megbeszélés zajlott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán lévő miniszterelnöki irodában arról a kérdésről, hogy a Hezbollah Izrael megtámadására készül-e, és végrehajtsanak-e egy megelőző csapást, egy jegyzőkönyv és gyorsíró nélküli ülésen, jelentette tegnap este a KAN.

A törvény szerint minden ilyen típusú biztonsági megbeszélésen kötelező a jegyzőkönyv, rögzítő eszköz vagy rögzítő, amely rögzíti a megbeszélés menetét. Állami vizsgálóbizottság esetén ennek a meghallgatásnak nem lesz olyan dokumentációja, amely alapján vizsgálódni lehetne.

A meghallgatást október 11-én, szerdán tartották Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Herci Halevi vezérkari főnök és magas rangú katonai tisztviselők jelenlétében, majd egy későbbi szakaszban Beni Gantz és Gadi Eizenkot is csatlakozott. Órákkal a megbeszélés kezdete után kiderült, hogy az elhangzottakból semmit nem rögzítettek jegyzőkönyvben, és csak a jelenlévők egy részének kérésére költöztették át a megbeszélést egy rögzítős helyiségbe, ahol egy gyorsíró is jelen volt.

A megbeszélések tartalmát ismerő források attól tartanak, hogy a háború alatt további megbeszélésekre is jegyzőkönyv nélkül került sor.

The post Légicsapások 3 arénában, adatok és riportok first appeared on Új Kelet Live.