Avi/ujkelet.live

A háború 335. napja, izraeli riport: Az Egyesült Államok egy egyoldalú megállapodás megkötését fontolgatja a Hamásszal Izraelt megkerülve, azzal a céllal, hogy a Gázai övezetben fogságban maradt amerikai túszok kiszabaduljanak, jelentette a 13-as csatorna tegnap este.

Az amerikai túszok rokonai erős nyomást gyakorolnak a Biden-kormányra, amely jelenleg is közvetítői erőfeszítéseket tesz a megállapodásra irányuló tárgyalások részeként.

A Fehér Házat az amerikai túszok szabadon bocsátására irányuló cselekvésre buzdító tisztviselők szerint az a lehetőség, hogy Joe Biden elnök eléri, hogy szabadon engedjék az amerikai állampolgárokat, további nyomást fog gyakorolni Binjámin Netanjahu miniszterelnökre – akit ez a fejlemény olyan vezetőnek mutathat, aki nem teszi meg ugyanezt az izraeli túszokért.


Amerikai riport: Az NBC csütörtökön forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval tartott vasárnapi találkozón, miután a Hamász megölt hat túszt, köztük az amerikai Hersh Goldberg-Polint, a még fogságban lévő amerikai állampolgárok hozzátartozói arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja meg azokat a lehetőségeket, amelyek kihagyják Izraelt, közölték a források. A kormánytisztviselők azt mondták a családoknak, hogy „minden lehetőséget” megvizsgálnak, de továbbra is a Hamásszal Izraelt is magában foglaló megállapodás a legjobb megközelítés – nyilazkozták a beszélgetés részleteit ismerők.

A Hamász négy amerikai túszt tart fogva, akikről az Egyesült Államok úgy véli, hogy életben vannak, és a kormány három másik halottnak vélt maradványainak visszaszolgáltatására törekszik.

A Biden-kormány annak jeleként, hogy az egyoldalú megállapodást belsőleg megvizsgálták, összeállította azon foglyok listáját az Egyesült Államokban, akiknek a szabadon bocsátásában a Hamász érdekelt lehet az elrabolt amerikai szabadulását lehetővé tevő megállapodás részeként, két korábbi és két jelenlegi amerikai tisztviselő szerint, akik ismerik a tervezési folyamatot. Az egyik tisztviselő azt mondta, öt személy szerepel a listán.

A Biden-kormány még körülbelül hat hónappal ezelőtt előzetesen megkereste a Hamászt katari tisztviselőkön keresztül, hogy megvizsgálja az egyoldalú megállapodás lehetőségét az Izraelt érintő szélesebb körű megállapodásról szóló tárgyalások elakadása közepette – közölték az amerikai tisztviselők, megjegyezve, hogy a kezdeményezés nem vezetett sehova.


Most sem fog menni: Az egyik tisztviselő szerint a Hamásszal kötendő egyoldalú megállapodás ötlete irreális, mert az Egyesült Államok nem tud elég jó ajánlattal előállni az amerikai túszokért cserébe.

„Minden lehetséges lehetőséget mérlegeltünk, hogy kiszabadítsuk a túszokat, és hazahozzuk őket a családjukhoz. A Hamász követelései miatt nem érkezett hivatalos ajánlat egy különmegállapodásra, mivel ilyen megállapodás nem lehetséges” – mondta a tisztviselő.

„A Hamász két dolgot akar, amit csak Izrael tud teljesíteni: tűzszünetet és közel 1000 palesztin foglyot, akik jelenleg izraeli börtönökben vannak. Minden más javaslat nem vezetett sehova, mert a Hamász ezt követeli a túszokért” – tette hozzá a tisztviselő. „Biden elnök és az Egyesült Államok kormányának többi tagja továbbra is teljes mértékben elkötelezte magát amellett, hogy a túszokat, köztük az amerikaiakat is hazahozza családjaiknak. Folytatjuk a munkát, éjjel-nappal, hogy befejezzük a tárgyalás alatt álló túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást.”


Vita a tárgyalások körül: Magas rangú izraeli tisztviselők a 13-as csatornának felfedték, hogy a formálódó amerikai javaslat Philadelphi-folyosóról való kivonulást is magában foglalja – és ezért ,,további rugalmasságra” lesz szükség Netanjahu részéről.

Ezen túlmenően, ha az Egyesült Államok nem köt egyoldalú megállapodást, az amerikaiak várhatóan benyújtják a vázlatot a közvetítők és a Hamász előzetes jóváhagyására – és csak ezt követően Izrael jóváhagyására.

Az ABC-nek nyilatkozó amerikai forrás tegnap ismét megerősítette, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások most két fő kérdés körül forognak: Kivonulás a Philadelphi-folyosóról és a fogolycsere. A forrás szerint a megállapodás vázlatának 90 százalékában megegyeztek, de ez a két kérdés nyitva maradt.

Az amerikaiak erőfeszítései ellenére jelenleg úgy tűnik, hogy a tárgyalások zsákutcába jutottak, miután Netanjahu és a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar olyan nehézségek sorát állították fel az elmúlt hónapokban, amelyek megakadályozták a megállapodásra jutást.


A Hamász újabb akadályt állít: A Walla hírportál szerint Biden és vezető tanácsadói megdöbbentek, miután a Hamász megölt hat túszt, és elkezdték újragondolni a megállapodásról szóló tárgyalásokat.

Ugyanakkor a Hamász új követelése, hogy növelje a megállapodás részeként szabadon engedett palesztin foglyok számát, még több aggodalmat és kérdést vetett fel az amerikai tárgyalópartnerekben azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e megállapodás – közölték amerikai tisztviselők.

,,Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a megállapodás az egyetlen módja a túszok életének megmentésére és a háború megállítására. De a kivégzések nemcsak a sürgősség érzését növelték, hanem megkérdőjelezték a Hamász hajlandóságát is bármilyen alkura” – mondta egy amerikai tisztviselő.

Amerikai tisztviselők szerint a hétfői megbeszélésen, melyet Biden elnök és Kamala Harris alelnök a nemzetbiztonsági csapatukkal folytatott, az egyik fő érv az volt, hogy miután a Hamász meggyilkolta a túszokat, köztük egy amerikait, az Egyesült Államoknak nem szabad olyan javaslatot szorgalmaznia, amely további engedményeket ad a Hamásznak, hanem inkább a Hamász elleni nyomásgyakorlásra és elszámoltathatósági intézkedések alkalmazására kell összpontosítson.

A találkozón felmerült, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolhat Izraelre, hogy csökkentse az egyiptomi-gázai határ mentén állomásozó izraeli erőket, vagy más kérdésekben, de aztán kiderülhet, hogy a Hamász nem ért egyet a megállapodás más részeivel. Ez azt jelentheti, hogy az új ajánlat csak a Hamász számára kedvezőbb jövőbeli tárgyalások alapjává válik – mondta egy amerikai tisztviselő.

Szerdán a Hamász tisztviselői továbbra is hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államoknak, Katarnak és Egyiptomnak nyomást kell gyakorolnia Izraelre, hogy fogadja el követeléseit.

Biden tanácsadói továbbra is tárgyalnak Katarral és Egyiptommal a frissített javaslatról: ,,A szöveg alapvetően kész, kivéve a fogolycsere két bekezdését és mellékleteit, valamint két térképet az Izraeli Védelmi Erők gázai bevetéséről a megállapodás első szakaszában” – mondta egy amerikai tisztviselő. ,,Mindannyian sürgősnek érezzük, de ami a múlt hétvégén történt, az megváltoztatta a megbeszélés jellegét. De szeretnénk megpróbálni valamit összehozni”.


A két kritikus pont: Az amerikai tisztviselő azt mondta, hogy míg az elmúlt hetekben a Philadelphi-folyosón volt a hangsúly, a fogolykérdés ugyanilyen nehezen megoldható.

,,Nagyon frusztráló folyamat volt körülöttünk Dohában a múlt héten. A Hamász olyan követeléseket terjesztett elő, amelyek különböztek attól, amiről a múltban megállapodtak” – mondta egy amerikai tisztviselő.

Amerikai tisztviselők azt mondják, hogy továbbra is olyan megoldást keresnek a Philadelphi-folyosóra, amely mindkét fél számára működhet.

A javaslat tervezet szerint az izraeli erőket át kell szervezni Gáza sűrűn lakott területeiről kívülre a megállapodás első szakaszában. Az amerikai tisztviselő szerint a kérdés az, hogy az Egyiptom és Gáza közötti határ mentén húzódó, 14 kilométer hosszú út mely területei számítanak sűrűn lakottnak.

Ugyanakkor a tisztviselő azt javasolta, hogy Izrael további „kiigazításokat” hajthat végre a hadsereg bevetésében a térségben, hogy lehetővé váljon a megegyezés.

,,A Philadelphi-folyosó politikai kérdéssé vált… Láttam, hogy néhány izraeli miniszter azt állította, hogy az alku veszélyezteti Izrael biztonságát. Nem igaz. A megállapodás elengedése nagyobb veszélyt jelent Izrael biztonságára nézve, mint a megállapodás megkötése, beleértve a Philadelphit is” – mondta az amerikai tisztviselő.

The post Nyomás a Biden-kormányon, hogy egyoldalú alkut kössön az amerikai túszok kiszabadítására first appeared on Új Kelet Live.