Avi/ujkelet.live

A háború 338. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Ajtarun, a-Rasz és Jarun térségében.

Továbbá terroristákat likvidáltak drónnal, akik egy katonai létesítményből tevékenykedtek a dél-libanoni Farunban.

Szintén tegnap vadászgépek megsemmítették a Hezbollah rakétavetőjét a dél-libanoni Ajnatában, mellyel Cfátot lőtték korábban a nap folyamán.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott a dél-libanoni Odaisszében, Naqurában és Tajr Harfában.

19:20 és 19:29 között számos drónt indítottak Libanonból Felső-Galileára, több becsapódást azonosítottak, sérülés nem történt.

00:57 valamint 02:34 és 02:39 között húsz rakéta kilövését azonosították Libanonból Kirjat Smonára. A légvédelem elfogta a lövedékek többségét, de becsapódások is voltak a térségben, sérülés nem történt.

5:35-kor aktiválódtak a szirénák Felső-Galileában, a hadsereg mintegy harminc rakétát azonosított, mely átjutott a határon Libanonból, a légvédelmi rendszerek párat elfogtak a lövedékek közül, a maradék nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

Kirjat Smona önkormányzata bejelentette, hogy az éjszaka folyamán több tucat rakétát lőttek ki a városra, és az egyik közvetlenül egy épületet talált el a városban.

Az önkormányzat arra kötelezte a város ottmaradt lakóit, hogy a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításának megfelelően további intézkedésig a védett területek közelében tartózkodjanak.


Déli front: A 401. dandár harci csapata a 162. hadosztály hadosztályszintű hadműveletének részeként a dél-gázai Rafah Tel Szultán térségében folytatja tevékenységét.

Az elmúlt napokban a csapatok terror-infrastruktúrákat rohamoztak meg és megöltek több tucat terroristát a kaszba területén.

Az egyik rajtaütés során terroristák, akik elbarikádozták magukat, gránátot dobtak a 932. zászlóalj csapataira. Az erők válaszul tüzet nyitottak és közelharcokban megölték a terroristákat. A megölt terroristáknál fegyvereket és dokumentumokat találtak.


Pesszimizmus: A 13-as csatorna szombat esti riportja szerint a biztonsági szerveknél – és különösen az Izraeli Védelmi Erőknél – pesszimizmus uralkodik a megállapodás esélyét illetően.

A hadsereg tisztviselői a hétvégén azt mondták Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek: ,,Megállapodás hiányában hogyan akarod, hogy kihozzuk a túszokat?” Mire a miniszterelnök: ,,Növeljétek a Hamászra nehezedő nyomást. Úgy gondolom, hogy Szinwar engedni fog.”

A 72 éves Adina Mose, aki november 24-én szabadult a Hamász fogságából, tegnap este egy nagygyűlésen Karmei Gatban a következőt mondta: ,,Miután kiengedtek a fogságból, biztonsági tisztviselők hallgattak ki, és hangsúlyoztam nekik, hogy a katonai nyomás megöli a túszokat. Mindenkit meggyilkoltak, aki velem volt az alagútban”.


Tárgyalások: A kabinetben és a tárgyalócsapatban továbbra is az izraeli jelenlét jelenti a vitát a Philadelphi-folyosón, miközben a következő napokban egy új amerikai javaslat kerül terítékre.

A Hamász mindeközben ragaszkodik a súlyos bűncselekményekért elítélt foglyok szabadon bocsátásához, beleértve véres kezű gyilkosokat is, a beteg és idős túszok szabadon bocsátásához is a megállapodás első szakaszában, hivatkozott a tárgyalások részleteit ismerő külföldi forrásra a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Ez a követelmény jelentős kihívást jelent a felek közötti tárgyalások előrehaladása szempontjából.

A tárgyalásokban részt vevő palesztin forrás szerint a Hamász nem növelte azon foglyok számát, akiknek szabadon bocsátását követeli minden egyes túszért cserébe. Elmondása szerint a vita a megállapodás részeként szabadon bocsátandó súlyos vétségeket elkövetett foglyok számáról szól. A palesztin forrás azt állítja, hogy a Hamász nem szigorította álláspontjait, hanem kitart a tárgyalások elején felállított feltételei mellett.

Másrészt a tárgyalásokban részt vevő külföldi és izraeli források becslése szerint csekély az esély a megegyezésre. A felek közötti különbségek jelentősnek tűnnek, és mindkét fél rugalmassága nélkül nehéz lesz megegyezésre jutni.


Figyelmeztetés: A biztonsági szervezet figyelmeztetést adott ki amiatt, ami zajlik és ami történhet a következő napokban a Templom-hegyen, Jeruzsálemben, jelentette a 12-es csatorna.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az ultraortodox zsidók, köztük a főrabbinátus, úgy vélik, hogy a zsidóknak nem szabad felmenniük a Templom-hegyre, mert a hely szent, a mai zsidók pedig tisztátalanok.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

A Templom-hegyen tanúsított magatartás ellentétes azzal a status quóval, amely a szent helyre érvényes; az utóbbi időben egyre több zsidó ima zajlik és néhány zsidó hívő a földre hasal.

A biztonsági szervezet arra figyelmeztet, hogy ez a viselkedés Jeruzsálem és Júdea és Szamária lángra lobbantásához vezethet. Nagyon kemény kritika hangzott el a biztonsági szervezetben azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség nem lép fel a zsidók magatartása ellen, és ezzel állandósítja tetteiket, és lehetővé teszi a Templom-hegyi status quo de facto megváltoztatását.

Ami a Templom-hegyen történik, az meglehetősen veszélyes – különösen a tisri ünnepek előtt, amikor várhatóan sok zsidó hívő fog látogatást tenni a Templom-hegyen. Más arénákkal ellentétben Júdea és Szamária egy olyan aréna, ahol felelősségteljesen lehet intézkedni, és megpróbálni csökkenteni a lángok magasságát, és lépéseket tenni a terület stabilizálására. A biztonsági szervezet most arra figyelmeztet, hogy ez a magatartás a Templom-hegyen azt eredményezheti, hogy Izrael egy másik arénába sodródik, és ahelyett, hogy a legtöbb erőfeszítést más arénákba fektetné, Júdea és Szamáriára kell fordítania.

Emiatt sérülhet Izrael elrettentése Iránnal és a Hezbollah terrorszervezettel szemben, akik most nagyon keményen igyekszenek feltüzelni Júdea és Szamáriát terrortámadásokkal, pénz és fegyverek küldésével.

A terrortámadásokra figyelmeztetések száma is növekszik Júdea és Szamáriában. Ez napjainkban 47 komoly terrortámadásra vonatkozó figyelmeztetést jelent. Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat elhárító intézkedéseket tesz és a terepen tevékenykedik, de felelősségre és politikai szintű nyilatkozatra is szükség van ahhoz, hogy stabilizálják és megpróbálják megváltoztatni a Templom-hegyen történteket.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 50 rakéta Libanonból, harcok és figyelmeztetés a Templom-hegyi imák miatt first appeared on Új Kelet Live.