Avi/ujkelet.live

A háború 340. napja: Az elmúlt napokban a dél-gázai Khan Juneszben meggyilkolt túszok családjainak bemutatták a haláluk körülményeinek feltárására indított vizsgálat első megállapításait, jelentette tegnap este a 12-es csatorna. A túszokat – Jagev Buchstav, Chaim Peri, Nadav Popplewell, Avraham Munder, Alex Danzig és Joram Metzger – februárban vagy márciusban gyilkolták meg, holttestüket pedig a múlt hónapban találták meg, körülbelül hat hónappal a gyilkosság után. 

A 80 éves Metzger, a 80 éves Peri, az 51 éves brit-izraeli Popplewell halálát júniusban, míg a 75 éves Danzig és a 35 éves Buchstav halálát júliusban állapították meg. A 79 éves Munder halálát a holtteste hazahozatalakor jelentették be.

A biztonsági tisztviselők gyanúja szerint a túszokat azután végezték ki, hogy az Izraeli Védelmi Erők csapatai az alagút közelébe értek, ahol fogva tartották őket. Harcosok a környéken voltak beveteve, és az alagút közelében lévő területet ágyúzták. A túszok holttestén végzett boncolás során rengeteg golyót találtak. A túszok mellett négy terrorista is volt, akiket valószínűleg az ágyúzás ölt meg, a testükben nem találtak golyót.

  • Buchstav édesanyja azt mondta hétfőn a kneszet egyik bizottságában, hogy a fia haláláról készült boncolási jelentés szerint kivégezték.
  • „A fiamat élve rabolták el, élve kellett volna visszatérnie, holtan tért vissza, meggyilkolva”.
  • „Tegnap megkaptuk a boncolási jegyzőkönyvet. Képzeljétek el a család kínját, amikor jelentést és értesítést kapott arról, hogy kivégezték”.
  • „A hadsereg közel volt az alagúthoz, és kivégezték őket. Ez az eredménye a katonai nyomásnak. A katonai nyomás nem hozza vissza élve a túszokat, hanem megöli őket” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy szerinte ez nem a hadsereg bűne, hanem a kormányé, melynek politikáját végrehajtja.

A családok jóváhagyásával közzétett nyomozás szerint az alagút, ahol a túszokat fogva tartották, kicsi és keskeny, körülbelül 80 centiméter széles volt. A túszoknak nehézséget okozott a kiegyenesedés vagy járkálás. Nem volt tisztálkodási lehetőség vagy szellőzőnyílás, és a túszok nehezen lélegeztek.

Körülbelül két és fél héttel ezelőtt az izraeli hadsereg megerősítette, hogy golyókat találtak néhány túsz holttestében. A hadsereg hangsúlyozta, hogy ezek csak előzetes megállapítások, és a napokban értesítették a túszok családjait, hogy szeretteik testében golyók voltak.

A túszok fogvatartási körülményei a szintén őreik által kivégzett Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi körülményeire emlékeztetnek. Körülbelül egy nappal azelőtt gyilkolták meg őket, hogy az izraeli erők beléptek az alagútba. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a túszok egy része védte magát, vagy harcolt a terroristákkal. Az alagút, ahol tartották őket, keskeny volt, szellőzőnyílások, WC vagy zuhanyzó nélkül. Emellett az elraboltak éheztek, és jelentősen lefogytak.


A három túsz, akiket a Hamász fogságában öltek meg Gázában, és akiknek holttestét decemberben találták meg, Ron Serman őrmester, Nik Beizer szakaszvezető és Elia Toledano – a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadásban haltak meg, jelentette tegnap este a 12-es csatorna.

A riport szerint a hadsereg nem tudta, hogy egy magas rangú Hamász terrorista közelében vannak, akit likvidáltak. A holttesteket az alagút átvizsgálása során találták meg, minden előzetes információ nélkül. A hadereg február óta ismeri a részleteket, de úgy döntött, hogy nem teszi közzé őket.

Az izraeli hadsereg decemberben feltárt egy nagy Hamász alagúthálózatot az észak-gázai Dzsabalija menekülttáborban, ahol megtalálták öt izraeli túsz – Ziv Dado zászlós, Nik Beizer szakaszvezető és Ron Serman őrmester, valamint Elia Toledano és Eden Zacharia – holttestét. A helyszín közelében, ahol a holttesteket megtalálták, a hadsereg légicsapást hajtott végre a Hamász észak-gázai dandárjának parancsnoka, Ahmed Ghandur ellen.

A családoknak még januárban bemutatott patológiai jelentés szerint a testükön nem voltak zúzódások vagy lövés nyomai, ami arra utal, hogy nem közvetlenül a légicsapás vagy az izraeli hadsereg más akciója következtében haltak meg. A holttestek állapota miatt az egészségügyi hatóságok nem tudták megállapítani a halál okát. Közölték, hogy toxikológiai vizsgálat céljából mintákat vettek, amelyek fényt deríthetnek haláluk okára.

A családok még januárban választ követeltek, májusban pedig újabb teszteredmények érkeztek, amelyekből egyértelmű válasz született – a három túsz a hadsereg támadása következtében halt meg. Úgy döntöttek, hogy ezt nem teszik közzé.

A múlt hónapban a hadsereg képviselői meglátogatták a három túsz családját, és bemutatták nekik ezeket a megállapításokat. A hadsereg azonban már hónapokkal ezelőtt tudta ezt az információt, és úgy döntött, hogy késlelteti, és nem teszi közzé.

A hadsereg válasza a riportra: ,,Nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a vezérkari főnök eltitkolta a nyomozást. A hadsereg a következő napokban befejezi a túszok – Ron Serman őrmester, Nik Beizer szakaszvezető és Elia Toledano – halálának körülményeinek kivizsgálását, és bemutatják a családoknak. Az izraeli hadsereg osztozik a családok gyászában, és továbbra is támogatni fogja őket.”

Maajan, Ron Serman őrmester édesanyja, akit a Hamász terroristái október 7-én raboltak el a bázisról, ahol szolgált, januárban azt nyilatkozta  a Kan közrádióban, hogy ,,Ront szándékosan meggyilkolta az izraeli hadsereg, és a katonai szóvivő válasza, mely azt állítja, hogy nem tudták, hol vannak – hazugság.”

Maajan elmondása szerint ,,régóta tudták, hol tartják fogva Ront két másik tússzal együtt az alagutakban, és úgy döntöttek, hogy feláldozzák őket, hogy likvidálják a Hamász északi dandárjának parancsnokát, aki élő pajzsként használta őket. Mindhárman megfulladtak a bombák mérgétől, amelyeket azért dobtak le, hogy megöljék [a terroristát].”

Ron édesanyja szerint a hadsereg többször módosította az eset verzióját. „Amikor elhozták a holttestét Izraelbe, azt mondták nekünk, hogy a Hamász gyilkolta meg – ebben nem kételkedtünk. A patológiai jelentés azonban nem találta fojtás, lövés vagy szúrás nyomait. Tegnap azt mondták nekünk, hogy nem zárják ki mérgező gázok belélegzését a hadsereg bombázása következtében… A fiam megpróbált kimenekülni a mérgezett sírból, amelyet az izraeli hadsereg bérelt neki, kétségbeesett kísérletként, hogy levegőt szívjon és megmeneküljön” – mondta az anyja.

The post 3 túszt a hadsereg támadása, 6-ot őreik öltek meg a közeledő katonák miatt first appeared on Új Kelet Live.