Avi/ujkelet.live

A háború 84. napja: Csütörtök este terrortámadásra került sor a Mazmuria ellenőrzőponton Jeruzsálem és Gus Ecion között. A terrorista kiszállt autójából és megkéselte a biztonsági személyzet két tagját, akik könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek.

Az egyik megsérült civil őr és egy határrendész harcosnő konfrontálódtak a terroristával és lövésekkel ártalmatlanították. A helyszínen lefoglalták a terrorista kését. A sérülteket kórházba szállították.

A vizsgálat: Az Izraeli Védelmi Erők este közzétette vizsgálata eredményét a Sedzsaijjában izraeli katonák által megölt három túsz, Jotam Haim, Szamar Talalka és Alon Lulu Samriz, ügyében.

A Déli Parancsnokság vezetője, Jaron Finkelman vezérőrnagy vezette nyomozás során megállapították, hogy december 15-én intenzív harcok idején Sedzsaijjában a Biszlamach-dandár 17. zászlóaljának katonája tüzet nyitott három alakra, akiket tévesen fenyegetésként azonosított, kettőt megölt közülük, míg a harmadik bemenekült egy közeli épületbe.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A parancsnokok a helyszínen felszólították a katonákat, hogy szüntessék be a tüzelést, hogy azonosíthassák a harmadik alakot. Mintegy 15 perccel később a zászlóalj parancsnok hallott valakit, amint egy épületből héberül azt kiabálja, ,,Segítség” és ,,Lőnek rám”. A parancsnok ismét elrendelte a csapatoknak, hogy ne lőjenek, miközben azt kiabálta az épületben lévőnek, hogy jöjjön ki.

A harmadik túsz, mint később kiderült Haim, kijött az épületből és a katonák felé közelített, de két katona, aki nem hallotta a parancsnok utasítását egy közeli tankból jövő zaj miatt, tüzet nyitott és megölte a túszt.

Az elemzések és légifelvételek alapján a három túsz félmeztelen volt, egyikük rögtönzött fehér zászlót lengetett, amikor először közeledtek a csapatokhoz. Azonban a pozíció, ahonnan az első katona tüzet nyitott a túszokra, korlátozott rálátást adott a trióra.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A lövöldözés után a helyszínre érkező parancsnokok azonosítás céljából Izraelbe küldték a holttesteket.

Az incidens előtt, december 10-én a katonák egy cetlit találtak egy alagútbejárat mellett Sedzsaijjában, amelyen héberül a „Segítség” felirat szerepelt. A cetli mellett a Hamász egyik terroristájának személyi igazolványa volt.

A jegyzetet vizsgálatra vitték, de nem volt olyan információt, amely összefüggésbe hozta a túszok térségben való jelenlétével, és a csapatok úgy értékelték, hogy ez a Hamász kísérlete volt, hogy csapdába csalja őket.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a három túszt abban az alagútban tartották fogva.

Szintén december 10-én a Golani-dandár Sedzsaijjában bevetett felderítő egységének csapatai több épületben is rajtaütést tartottak a Hamász terroristái és fegyverei után kutatva. Az egyik épületbe, amelybe a csapatok betörtek, beküldték az Oketz kutyás egység egyik négylábú harcosát, ami után fegyveres csata tört ki a Hamász terroristái és a Golani katonák között. A csapatok megöltek legalább egy terroristát, az Oketz kutyáját megölték a harcokban.

A Golani parancsnokok a harcok során az épületből ,,Segítség” és ,,Túszok” kiabálásokat hallottak héberül, de a csapatok azt hitték, hogy a Hamász be akarja csalni őket az épületbe, ahol lesben vár rájuk. A harcmérnökök pedig azt gyanították, hogy az épületben bombákat helyeztek el, így a csapatok nem mentek be mélyebbre.

A katonák kijöttek az épületből és helikopterrel valamint tankokkal támadást irányítottak rá, megölve legalább öt terroristát. Csak nyolc nappal később fésülték át az épületet és találták meg a kamerát az Oketz kutyáján, melyen a három túsz segélykiálltásai hallhatók.

A hadsereg úgy véli, hogy a tűzharc után, miután az izraeli erők megölték a terroristákat, akik fogva tartották a túszokat, a három túsz valószínűleg elmenekült.

December 14-én, egy nappal a megölésük előtt, ,,SOS” valamint héberül a ,, Segítség, 3 túsz” feliratokat rögzítette egy épület oldalán egy drón, 200 méterre a kutyás incidenstől.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

,,Az épület közelében kék hordókat láttak, amelyeket gyakran találtak olyan helyeken, ahol az erők Sedzsaijja térségében összeütköztek terroristákkal, ezért csapdának gyanították” – közölte a vizsgálat.

A nyomozás feltárta, hogy az érintett parancsnokok információval rendelkeztek izraeli túszok jelenlétéről a térségben, és még lépéseket is tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a csapásokat olyan helyekre, amelyekben feltételezhető, hogy túszokat tartanak.

A témával kapcsolatos felmérések részeként minden harci zónában különleges erőket készítettek fel, amelyek készek azonnali beavatkozásra ha a csapatok túszokat rejtő épületet azonosítanak. De „ebben az esetben egyik épületről sem volt hírszerzési információ, hogy túszok lehetnek benne”.

„Az incidensben részt vevő izraeli katonák összetett harci helyzeteket tapasztaltak meg az incidenst megelőző napokban, és egy fenyegetés miatt fokozott készültségben voltak. A csaták során az ellenség megtévesztéseivel és robbanóanyagokkal megrakott alagútbejáratokba és épületekbe való becsalási kísérletekkel találkoztak” – közli a vizsgálat.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy nyilatkozatában kijelentette, hogy a három túsz megölése „egy súlyos esemény, nagyon súlyos következményekkel”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők nem teljesítette küldetését, hogy megmentse a túszokat ebben az incidensben”.

,,Az egész parancsnoki lánc felelősnek érzi magát ezért a súlyos eseményért, sajnálja ezt a végkifejletet, és osztozik a három túsz családjának gyászában” – mondta Halevi a vizsgálat lezárásában.

Halevi szerint a túszok lelövését „meg lehetett volna akadályozni”, de „nem volt rossz szándék az eseményben”, és a katonák azt hitték abban a pillanatban, hogy helyesen cselekszenek.

„A túszokra lövöldözésnek nem lett volna szabad megtörténnie. Ez a lövöldözés nem felelt meg a kockázatnak és a helyzetnek. Azonban bonyolult körülmények között, intenzív harci körülmények között, hosszú ideje fennálló fenyegetés mellett hajtották végre”.

A vezérkari főnök hangsúlyozta „a tűznyitásra vonatkozó szabályok betartásának rendkívül fontosságát”.

„Olyan helyzetben, amikor nincs közvetlen veszély, és az azonosítás nem utal egyértelműen ellenségre, szükség van egy pillanatnyi vizsgálatra a tüzelés előtt, amennyiben a lehetőség adott. Erre az intézkedésre többek között azért van szükség, hogy megakadályozzuk azt az esetet, amikor erőink lőnek erőinkre. Ebben az esetben a három túsz nem viselkedett fenyegetően, és fehér zászlót tartottak; ezért az azonosítás megerősítése a célszerű a lövés előtt. A nyomásviszonyok és a bevetési környezet megnehezítette a katonák számára ezen szempontok megvalósítását” – mondta Halevi.

Az incidensben érintett katonákat tetteik miatt várhatóan nem bocsátják el, és nem is állítják bíróság elé.

Gázai övezet: Képek a frontról.

Szíria: A SANA szíriai állami média éjszaka arról számolt be, hogy egy izraeli légicsapás következtében károk keletkeztek az ország déli részén.

Egy katonai forrást idézve a SANA közölte, hogy a légvédelmi rendszerek elfogták az izraeli lövedékek többségét, melyeket vadászgépek a Golán-fennsík felől indítottak, de károk keletkeztek. A támadások célpontjait nem nevezte meg.

A támadásra egy nappal azután került sor, hogy a damaszkuszi nemzetközi repülőtér az ismételt Izraelnek tulajdonított légicsapásokat követően újra megnyílt.

The post A 3 túsz megölésének vizsgálata, terrortámadás és Szíria first appeared on Új Kelet online.