ujkeletlive

Tűzszünet még egy napig? – vagy újabb Hamász trükközés várható

Az Izraeli Védelmi Erők végül a késő esti órákban igazolta vissza a tegnapra ígért nyolc túsz közül az utolsó hat átadását, azt követően, hogy a Hamász a nap folyamán különböző trükkökkel húzva az időt először csak két női foglyot volt hajlandó átadni a Vörös kereszt munkatársainak.

A péntek reggel lejáró, és egy nappal kitolt tűzszünet ismételt meghosszabbításáról – amelynek feltétele egy újabb tízes női és gyerek elhurcoltakat tartalmazó lista bemutatása,  – az éjszaka folyamán ellentmondásos hírek jelentek meg a héber médiában.

Miközben az egész éjszakán zajló tárgyalások során, a Hamász játszadozásait megelégelve az izraeli tárgyalók arra koncentráltak, hogy elérjék a pénteki tízes csoport kiszabadítását, elutasították a terrorszervezet azon érveit miszerint a fogságukban tartott fennmaradó nőket, és gyerekeket nem találják. Ami a becslések szerinti utolsó női – gyerek csoport hazahozatalát követő, lehetséges szombaton túli hosszabbítást illeti – amiről a felek Katarban is tárgyaltak, valószínűleg idősebb férfiak kiszabadítását jelentené, ami azért is kétséges, mert a Hamász valószínűleg ragaszkodna ahhoz, hogy izraeli férfi túszokért, férfi (gyilkos) palesztin foglyokat engedjenek el, amit a kabinet nem valószínű, hogy megszavazna.

Mígnem a hajnali órákban a Wall Street Journal egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a felek között megállapodás született a tűzszünet nyolcadik nappal történő meghosszabbításáról. Az újabb várhatóan kritikus túszadásról, és az ominózus listáról azonban hivatalos megerősítés nem történt, és amennyiben mégis megtörténne, az nem változtatna semmit, a néhány órával korábban Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője által közölteket illetően.

“A hadsereg készen áll a háború folytatására. Mindenkor készen állunk az offenzívára. Ma este, és holnap is készen állunk arra, hogy bármelyik órában csapást mérjünk. Magas szintű készültséget tartunk fenn, minden határon, és minden területen,” – közölte  Hagari.

A WSJ riportja után azonban nem sokkal megszólaltak a szirénák Szderot és néhány környékbeli közösségben, a hadsereg visszaigazolta, hogy Gázából lőttek ki rakétákat Izraelre, majd hét óra előtt ismét riasztást észlelt a Vaskupola rakétaelhárító rendszer.

Blinken Jeruzsálemben

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi csütörtökön közölte Tony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy az izraeli katonai művelet Gázában, beleértve az enklávé déli részét is, várhatóan “néhány hétnél tovább,” fog tartani, jelentette forrásokra hivatkozva a Walla riportere, Barak Ravid.

A túszok kiszabadítására Izrael által engedélyezett, és már egy hete tartó ideiglenes tűzszünet küszöbén Izraelbe látogató Blinken tolmácsolta a Fehér Ház aggodalmát amiatt, hogy az újraindulásra készen álló izraeli hadművelet, ami várhatóan kiterjed az övezet azon déli részére, ahova a háború elől a 2 millió gázai kényszerült, – jelentősen megnövelné a civil áldozatok számát, és tovább mélyítené a humanitárius válságot az enklávéban.

A háború elején Izrael rendelte el, hogy több mint 1 millió palesztint evakuáljanak a Gázai övezet északi részéből délre a szárazföldi invázió miatt, és a tűzszünet ideje alatt is megakadályozta, hogy a palesztinok visszatérjenek északi, elvileg még megmaradt otthonaikba. Az Axios korábbi riportja szerint, Biden elnök a héten figyelmeztette Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy az Izrael által Gáza északi részén alkalmazott módszer, amely széles körű támadást, illetve három páncélos, és gyalogos hadosztályt foglalt magában, nem ismétlődhet meg az enklávé déli részén.

Újabb közel-keleti útján Blinken Jeruzsálemben találkozott Netanjahuval, illetve a háborús kabinet tagjaival, és azt ugyan nem kérte, hogy Izrael állítsa le a Vaskardok hadműveletet, arra viszont állítólag felhívta a figyelmet, hogy minél tovább tart a nagy intenzitású katonai hadjárat, annál nagyobb lesz a nemzetközi nyomás, mind az Egyesült Államokra, mind Izraelre annak érdekében, hogy leállítsák, – állítja a forrás.

A háborús kabinettel folytatott megbeszélés témája, állítólag az enklávé déli részén esedékes szárazföldi hadművelet kiterjesztése volt, ami Netanjahu, Joáv Gallant védelmi miniszter, illetve a vezérkari főnök szerint kevesebb civil áldozatot követelne, mint a légicsapások.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón, Blinken hangsúlyozta, miszerint világossá tette a miniszterelnök, és a háborús kabinet részére, hogy a Gázai övezet déli részén végrehajtott bármilyen katonai művelet előtt Izraelnek tervet kell készítenie a palesztin civilek védelmére, akár úgy, hogy bizonyos területeket biztonságosnak nyilvánít, akár úgy, hogy lehetővé teszi a Gáza északi részén élő, kitelepített emberek számára, hogy visszatérhessenek otthonaikba.

Világossá tettem, hogy az északi civil áldozatok száma nem ismétlődhet meg délen. A szándék számít, de az eredmények is fontosak,” – mondta, majd hozzátette, hogy Netanjahu, és a háborús kabinet tagjai egyetértettek ezzel a megközelítéssel, kiemelve, hogy vannak konkrét lépések, amelyekről az izraeli kormánytól hallott, és amelyek célja a civil áldozatok minimalizálása.

Az elmúlt napokban a helyi és nemzetközi médiának nyilatkozó névtelen források után, ezúttal magasrangú diplomata révén a Fehér Ház hivatalosan is kijelentette aggodalmait, hangsúlyozva azt is, hogy Izraelnek el kell kerülnie a gázaiak további tömeges kitelepítését, az életfontosságú infrastruktúra, mint például a kórházak, erőművek, és víztisztító telepek célba vételét, illetve lehetővé kell tennie a kitelepített palesztinok esetleges visszatérését Gáza északi részére.

Blinken ugyanakkor elismerte, hogy a hadseregtől kért kiigazítások nehézségekbe ütköznek, mivel a Hamász a civileket emberi pajzsként használja, ugyanakkor kijelentette, hogy Izrael rendelkezik a világ egyik legfejlettebb hadseregével, és ezért képes a háborús törvények keretein belül működni.

Emellett, az amerikai külügyminiszter a humanitárius segélyek eljuttatásának masszív felgyorsítására hívta fel a figyelmet, hogy megakadályozzák a válság további súlyosbodását, megjegyezve, hogy az övezetbe érkező segélyek mennyisége jelentősen emelkedett.

A gázai civilek védelme mellett, Blinken ismét felvetette a háború utáni enklávé politikai jövőjét, és annak ellenére, hogy Netanjahu elutasítja a javaslatot, megerősítette, miszerint Washington egy “újjáélesztett” Palesztin Hatóság által vezetett, majd a területekkel újraegyesített Gázai övezetet szorgalmaz, miközben elismerte, hogy Rámalláhnak reformokon kell keresztülmennie, meg kell szabadulnia a korrupciótól, és elő kell mozdítania a szabad sajtót ahhoz, hogy “újjáéledjen.”

A 12-es csatorna szerint a háborús kabinet ülésén Blinken állítólag szembesítette Netanjahut, miszerint javasoljon alternatívákat a Palesztin Hatóság helyett, és ahelyett, hogy egyszerűen elutasítja azt, amit a nemzetközi közösség nagy része az egyetlen reális lehetőségnek tart a háború utáni Gáza jövőjét illetően, de Netanjahu ismét nemmel válaszolt.

A továbbiakban Blinken arról is beszámolt az újságíróknak, hogy a miniszterelnöknek felvetette Washington “mélységes aggodalmát” a szélsőséges telepesek erőszakos cselekményeinek fellángolása miatt.

Világossá tettem az elvárásainkat e kérdések kezelésével kapcsolatban,” – tette hozzá.

Netanjahu irodája találkozó utáni közleménye nem tett említést a telepesek által elkövetett erőszakról, vagy a kétállami megoldásról, inkább a nem sokkal korábban történt, és a Hamász által felvállalt halálos terrortámadást emelte ki, a főváros közeli bejáratánál.

Ez ugyanaz a Hamász, amely október 7-én a szörnyű mészárlást végrehajtotta, ugyanaz a Hamász, amely mindenhol gyilkolni próbál minket. Megesküdtünk, és én is megesküdtem, hogy felszámoljuk a Hamászt. Semmi sem állíthat meg minket.”

Folytatni fogjuk ezt a háborút, amíg el nem érjük a három célt: szabadon engedik az összes túszunkat, teljesen felszámoljuk a Hamászt, és biztosítjuk, hogy Gázát soha többé ne nézzen szembe ilyen fenyegetéssel,” –  áll a közleményben.

Eközben, a Fehér Ház világossá tette, hogy katonailag támogatni fogja Izraelt, ha Jeruzsálem úgy dönt, hogy folytatja a gázai hadműveletet.

Továbbra is úgy véljük, hogy Izraelnek joga és felelőssége van a Hamász ellen fellépni. Világosan megmondták, hogy amikor ezek a szünetek véget érnek, újra nekilátnak. Miközben meghozzák ezt a döntést, továbbra is számíthatnak az Egyesült Államok támogatására az eszközök és képességek, a fegyverrendszerek tekintetében, amelyekre szükségük van, valamint a városi hadviseléssel kapcsolatos tanácsadásra, és perspektívákra, amelyeket fel tudunk ajánlani,” – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

The post A tűzszünetet többszöri rakétariasztás szakította meg first appeared on Új Kelet online.