Avi/ujkelet.live

A háború 340. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután megerősítve a riportokat bejelentette, hogy drónnal likvidálta a Hezbollah terrorszervezet elit Radwan erőjének egyik parancsnokát, Muhammad Qasszem al-Saert a Beqaa-völgy térségében, mintegy 40 km-re az izraeli határtól.

A terrorista számos Izrael elleni támadást mozdított elő, likvidálása a hadsereg szerint egy újabb csapás a Hezbollah azon képességére, hogy előrenyomuljon és terrortámadásokat hajtson végre Dél-Libanonból az izraeli hátország ellen az északi határon.

A Hezbollah bejelentette a terrorista halálát, de nem említette szerepkörét. Október 8 óta a Hezbollah legalább 434 terroristáját vesztette el az izraeli támadások következtében.

A libanoni sajtó mindeközben arról számolt be, hogy izraeli drón támadott egy lakást a dél-libanoni Nabatiehben.


Háborús aggodalmak: Egy magas rangú amerikai tisztviselő hétfőn óva intett az Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közötti totális háború forgatókönyvétől, és hangsúlyozta, hogy egy ilyen eszkaláció ,,katasztrofális és előre nem látható következményekkel járhat” – jelentette a Walla hírportál riportere.

Izrael előkészületeket tesz a Hezbollah ellen folytatott harcok esetleges eszkalálódására északon, amit a gázai tűzszüneti tárgyalások zsákutcába futása eredményezhet.

,,Laborkörülmények között nincs háború. Ez nem egy játék. Nem vonom kétségbe az Izraeli Védelmi Erők képességeit, de gondolnunk kell arra, hogy ennek mindkét oldalra nézve súlyos következményei lesznek” – mondta az amerikai tisztviselő.

Szerinte azoknak az izraeli tisztviselőknek, akik háborúba akarnak indulni a Hezbollah ellen, hogy hazatérhessenek a kitelepített izraeliek, figyelembe kell venniük, hogy egy ilyen forgatókönyv szerint sok izraeli meghalhat, és sokaknak nem lesz otthonuk, ahová visszatérhetnének.

,,Van egy idea, hogy gyerünk, menjünk háborúba, és akkor megsemmisítjük a Hezbollah összes rakétáját, és minden rendben lesz. Ez nem ilyen egyszerű. Nincs megoldás varázsütésre. A másik oldalt nem lehet megsemmisíteni. A háború végén Izrael súlyos árat fizethet, és nem éri el céljait”.

Az amerikai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy egy libanoni háború a nemzetközi közösség beavatkozásához vezet majd annak érdekében, hogy olyan diplomáciai megoldás szülessen, amely nagyon hasonlít a jelenleg tárgyalt diplomáciai megoldáshoz.


Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter kedden külföldi újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy több mint 11 hónapja tartó háború után a Hamász szervezett katonai erőként már nincs jelen Gázában.

„A Hamász mint katonai formáció már nem létezik. A Hamász gerillaharcban vesz részt, mi pedig továbbra is harcolunk a Hamász terroristái ellen, és üldözzük a Hamász vezetését”.

Gallant megismételte, hogy támogatja a túszok szabadulását célzó tűzszüneti megállapodást, mondván, a túszok hazahozatala „a helyes, amit meg kell tenni”, és ez „stratégiai lehetőséget” adna Izraelnek más biztonsági kihívások kezelésére.


Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet nagy számú erői Tulkaremben terrorista infrastruktúrák ellen intézkednek, az észak-szamáriai hadművelet részeként, jelentette be kora délután a hadsereg.

A hadsereg korábban a nap folyamán közölte, hogy az éjszaka Sechemben feltérképezte a potenciális romboláshoz a terrorista otthonát, aki robbantásos terrortámadást hajtott végre múlt hónapban Tel Avivban.

Továbbá a biztonsági erők az éjszaka végzett terrorelhárító műveletek során Júdea és Szamária-szerte letaróztattak tizenhat gyanúsítottat, valamint lőszert, egy M-16-os puskát és katonai felszereléseket foglaltak le.

Az Etzion Regionális Dandárhoz tartozó Al-Artub menekülttábor térségében a csapatok tüzet nyitottak és eltaláltak egy terroristát, aki Molotov-koktélt dobott az erőkre. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

The post Likvidálás Libanonban, háborús aggodalmak és déli front first appeared on Új Kelet Live.